Fitness

Γιατί να κάνεις kite surf; Διάβασε αυτό το άρθρο!

Aν και δε θα ήταν κάτι που θα φανταζόσουν, το kite surf που θα σε πάρει και θα σηκώσει είναι ένα άθλημα που μπορεί να κάνει ο καθένας. Ναι, ακόμη κι εσύ!

Το kite surf ή αλλιώς και kiteboarding (αετοσανίδα) σημαίνει «αετός» και «σανίδα». Αποτελεί συνδυασμό αθλημάτων όπως wakeboard, windsurf, paraglide και surf και είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα θαλάσσια σπορ στον κόσμο. Ο εκπαιδευτής στο kite surf Δημήτρης Καίτσης απαντά σε όλες τις απορίες σου.

Τι είναι το kite;
Μία σανίδα με αετό και ο αναβάτης, με τη βοήθεια του αετού σερφάρει στο νερό πάνω σε μια σανίδα. Το kite surf είναι ένα extreme sport το οποίο μπορεί να γίνει επικίνδυνο για εσένα και για τους άλλους γύρω σου αν δεν εκπαιδευτείς σωστά. To άθλημα δεν είναι επικίνδυνο, αρκεί να γνωρίζεις τους κανόνες ασφαλείας και να σέβεσαι τη θάλασσα και τον αέρα. Στα μαθήματα θα μάθεις να χρησιμοποιείς τα συστήματα ασφαλείας, το πώς στήνεται ο αετός, τον άνεμο κ.λπ. Φυσικά βασική προϋπόθεση είναι να είσαι εξοικειωμένος με τη θάλασσα και να κολυμπάς και να μην πάσχεις από μυοσκελετικά προβλήματα όπως πρόβλημα με τη μέση σου. Το kite surf αποτελείται:

Από τον αετό (kite) και περιλαμβάνει το πανί, τη μάτσα και τις αρτάνες (ζύγια), που ενώνουν τη μάτσα με το πανί. Τα σχοινιά αυτά έχουν μήκος 22-25 μέτρα. Τα είδη των αετών είναι δύο. Οι type-C αετοί για προχωρημένους και οι hybrid που απευθύνονται σε όλους επειδή πετούν πιο εύκολα, σηκώνονται από το νερό κ.α. Το μέγεθος του αετού έχει να κάνει με το βάρος σου. Για παράδειγμα αν ζυγίζεις 70 κιλά θα πρέπει να χρησιμοποιείς αετό 10 τ.μ. ενώ αν είσαι 100 κιλά θα πρέπει να έχεις αετό 14τ.μ.

Από τη σανίδα. Αυτή έχει δύο τύπους: το directional (μιας κατεύθυνσης) το οποίο είναι για κύματα και το twintip για ελεύθερη οδήγηση και από τις δύο της πλευρές ενώ πλανάρει πιο εύκολα και γρήγορα.

Πόσο διαρκούν τα μαθήματα;
Το χρονικό διάστημα για να μάθεις kite surfing δεν είναι συγκεκριμένο, γιατί εξαρτάται από το χρόνο σου, τη φυσική σου κατάσταση κλπ. Κατά μέσο όρο όμως χρειάζονται 12 ώρες για να μάθεις να χρησιμοποιείς τον αετό. Οπωσδήποτε πρέπει να έχεις τουλάχιστον 50 ώρες χρήσης του kite για να μπορέσεις να το κάνεις χωρίς εκπαιδευτή.

Τι θα χρειαστώ;
Όταν ξεκινήσεις μαθήματα kitesurfing θα χρησιμοποιείς τον εξοπλισμό που σου παρέχει η σχολή. Αυτός περιλαμβάνει: αετό, σανίδα, γάντζο, φουσκωτήρα, σωσίβιο και κράνος. Αν τον αγοράσεις η τιμή κυμαίνεται από 1.500 έως 2.000 ευρώ ή σχεδόν στη μισή τιμή αν είναι μεταχειρισμένος. Η στολή που θα φορέσεις θα εξαρτηθεί από την εποχή που θα ξεκινήσεις τα μαθήματα (υπάρχει καλοκαιρινή και χειμερινή).

Τι γυμνάζει;
Κυρίως γυμνάζει ώμους, χέρια, γλουτούς, πόδια και κοιλιακούς. Καταπονεί το σώμα σε διαφορετικές περιοχές ανάλογα με τις τεχνικές που δοκιμάζεις. Χρειάζεται σίγουρα να έχεις δυνατά πόδια.

Που μπορώ να κάνω;
Σε πολλά σημεία στην Ελλάδα και γύρω από την περιοχή της Αθήνας (Ωρωπός, Σχοινιάς κλπ). Ενδεικτικά αναφέρουμε: Πάρο, Λευκάδα, Κρήτη, Ρόδο, Κάρπαθο, Κω, Λήμνο, Σάμο, Λέσβο.

Πόσο κοστίζει;
Το κόστος διαφέρει από σχολή σε σχολή, αλλά περίπου κυμαίνεται από 20 – 30 ευρώ/ την ώρα αν ενταχθείς σε γκρουπ (ή μπορεί να υπάρχουν και πακέτα) και έως 70 -80 ευρώ/ώρα αν σου κάνουν personal.

5 pro tips το kite surf

1 Για να κάνεις kite χρειάζεσαι θάλασσα (αν και γίνεται και σε χιόνι). Επίσης να υπάρχει σταθερή διεύθυνση και ένταση του ανέμου. Μπορείς να κάνεις και με πολύ και με λίγο αέρα, αλλά το σύνηθες για έναν αρχάριο είναι τα 3-4 μποφόρ. Μην κάνεις kite surf με offshore ανέμους.

2 Το πρώτο πράγμα που θα μάθεις είναι να χρησιμοποιείς και να ελέγχεις τον αετό στη στεριά. Ύστερα σερφάρεις.

3 Θα χρειαστεί να αναπτύξεις την υπομονή σου. Το kite surfing χρειάζεται τεχνική, όχι δύναμη.

4 Το kite surf αποτελείται από εντυπωσιακά άλματα. Αν είσαι αρχάριος μπορείς να ξεκινήσεις να κάνεις άλματα ακόμα και σε ένα μήνα αρκεί να κάνες συστηματικά προπονήσεις στο νερό.

5 (Λαγέ) Μην ξεχνάς ποτέ το κράνος σου και μελέτησε τις τεχνικές αυτοδιάσωσης.