Fitness

Δεν πέτυχες τους στόχους σου πέρυσι; Πώς θα τους πετύχεις φέτος!

Είτε είχες βάλεις στόχο να τρέξεις μαραθώνιο είτε να σηκώσεις 20 κιλά, την επόμενη φορά που δεν θα τα καταφέρεις, δοκίμασε αυτά τα βήματα για να τον πετύχεις. Να θυμάσαι πως η γυμναστική και η προπόνηση θέλουν στόχους. Πρέπει να ξέρεις πού βρίσκεσαι, να αποφασίσεις πού θες να πας και να βρεις το δρόμο για να φτάσεις. Ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης σε βοηθά να βάλεις νέους στόχους στην προπόνησή σου.


1. Προσδιόρισε 3 επιτυχίες σου

Ρώτησε τον εαυτό σου: «Ποια ήταν τα θετικά πράγματα που έμαθα προσπαθώντας να φτάσω σε αυτόν τον στόχο;».

Ίσως έκανες έναν νέο φίλο. Ίσως απόκτησες αυτοπεποίθηση για να κάνεις την πλήρη παραλλαγή μιας άσκησης ή να δοκιμάσεις μια νέα. Ό,τι έμαθες σε βοήθησε να πας ένα σημείο πιο πέρα από εκεί που ήσουν.

2. Προσδιόρισε 3 αποτυχίες σου

Μόλις γράψεις τα θετικά εξέτασε τα αρνητικά. «Τι δεν πήγε καλά;».

Ίσως είχες δεσμευτεί να γυμνάζεσαι καθημερινά αλλά τελικά κατάφερες να το κάνεις μόνο δύο φορές την εβδομάδα (ή και καμία). Μήπως ο στόχος σου δεν ήταν ρεαλιστικός; Να σου το πω και με πιο απλό τρόπο: οι πιθανότητες να γίνω εγώ ελίτ δρομέας μέσα στο επόμενο εξάμηνο είναι πολύ μικρές. Αν το βάλω ως στόχο, μάλλον θα απογοητευτώ και θα τα παρατήσω. Εάν οι στόχοι δεν είναι ρεαλιστικοί όσα παγκόσμια ρεκόρ κι αν σπάσεις με τη φαντασία σου, δεν θα καταφέρουν να τα σπάσουν στην πραγματικότητα. Και αυτό θα σε κάνει να απογοητευτείς και να τα παρατήσεις. 


3. Προσδιόρισε 3 τρόπους να πετύχεις

Το τελευταίο βήμα είναι να αποφασίσεις τι αλλαγές θα κάνεις στο προπονητικό σου πρόγραμμα για τον αρχικό ή για έναν νέο στόχο. Για να αποφασίσεις αν θα πρέπει να προσπαθήσεις ξανά, σκέψου αν ο αρχικός στόχος είναι μικρός και εφικτός ή μεγαλεπίβολος και μη ρεαλιστικός. Εάν είναι μη ρεαλιστικός, όρισε έναν νέο στόχο, μικρότερο. Είτε έτσι είτε αλλιώς θα χρειαστείς ένα νέο σχέδιο για να φτάσεις στο στόχο σου. Αλλά για να το κάνεις αυτό πρέπει να ξέρεις πού βρίσκεσαι και πού ακριβώς θέλεις να πας. Μόνο έτσι θα ξέρεις αν έφτασες και, αν όχι, πού έκανες λάθος.


4. Φρόντιζε να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις

«Πολλές φορές οι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να εργαστούν σκληρά για να πετύχουν τους στόχους τους» λέει ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης. «Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις.»

Έχε επίσης κατά νου ότι δεν εκπληρώνουν όλοι τους στόχους τους. Ακόμα και οι ελίτ αθλητές δεν φτάνουν τους στόχους τους και θέλουν να σταματήσουν. Αλλά μαθαίνουν από αυτό. «Εάν έχεις εσωτερικά κίνητρα και προσπαθείς να μάθεις το γιατί, τότε οι στόχοι σου δεν θα φαίνονται τόσο άπιαστοι», προσθέτει ο ειδικός και προτείνει το εξής: «Διάλεξε στόχους που είναι εφικτοί και «σπάσε» τους μεγάλους και ανέφικτους στόχους σε πολλούς διαδοχικούς και μικρότερους. Εάν είσαι αρχάριος επικεντρώσου στο να κάνεις το καλύτερο, να μάθεις καλά την τεχνική της άσκησης και να απολαύσεις αυτό που έμαθες. Εάν πάλι είσαι προχωρημένος, απλώς κάνε το καλύτερο που μπορείς.»

5. Δεσμεύσου

Αυτό που πρέπει να έχεις υπόψη σου είναι ότι οι άνθρωποι θυμόμαστε τα αρνητικά, αλλά ξεχνάμε πολύ εύκολα τα θετικά. Γι’ αυτό βάζε χρήματα σε ένα βάζο κάθε φορά που ολοκληρώνεις το πρόγραμμά σου. Θα εκπλαγείς στο τέλος της χρονιάς πόσες προπονήσεις έκανες και πόσα χρήματα συγκέντρωσες για να αγοράσεις κάτι από εδώ, για σένα.

Φίλια Μητρομάρα