Fitness

Barefoot running: Κάν’το όπως ο Mc Conaughey!

Δεν διάβασες το Born to Run του Christopher McDougall, το βιβλίο που αναφέρεται σε μία φυλή Ινδιάνων που μπορούν να διανύσουν τρελές αποστάσεις χωρίς προβλήματα; Σου έχουμε καλά νέα: ο Mc Conaughey θα παίξει τoν πρωταγωνιστικό ρόλο του δημοσιογράφου και τραυματισμένου δρομέα που φτάνει στην περιοχή των Copper Canyons για να ανακαλύψει τους Ινδιάνους Tarahumara και να μάθει τα μυστικά τους.

Ξυπόλυτο τρέξιμο, μια ιστορία από παλιά
H ιστορία με το να τρέχει κάποιος ξυπόλυτος έχει ξεκινήσει από την εποχή του Αυστραλοπιθήκου. Εως την εμφάνιση των πρώτων κυνηγών πέρασαν 1.800.000 χρόνια αλλά όλα δείχνουν ότι ο άνθρωπος έχει ταλέντο στις μεγάλες αποστάσεις. Οπότε δεν φαίνεται καθόλου περιέργο που αρκετά μετάπειτα οι αρχαίοι Έλληνες έτρεχαν ξυπόλυτοι μέχρι τον Μαραθώνα ενώ στις μέρες μας τρανταχτά ονόματα όπως ο Abebe Bikila (χρυσός μαραθωνοδρόμος το 1960), η δρομέας Zola Budd τη δεκαετία του ’80 και ο Ρικ Ρόεμπερ, που έχει τρέξει ξυπόλυτος σε 47 μαραθώνιους, δείχνουν ότι μια χαρά μπορούμε να τρέξουμε χωρίς παπούτσια.

Barefoot running movement
Ο δρομέας και προπονητής Τζον Γούντγουορντ θεωρείται εμπνευστής του barefoot running αλλά και το βιβλίο Born to Run, το οποίο έμεινε 178 εβδομάδες στη λίστα με τα best seller των New York Times ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει το barefoot running movement, που επηρέασε τον τρόπο εκγύμνασης την τελευταία δεκαετία και οδήγησε στη δημιουργία ειδικών αθλητικών παπουτσιών, που εξομοιώνουν το τρέξιμο σα να τρέχεις ξυπόλητος.

Ξυπόλυτοι Vs Παπουτσωμένων
Οι ξυπόλητοι δρομείς όταν τρέχουν ακουμπάνε πρώτα το μπροστινό μέρος του πέλματος, τη μέση ή τις πλευρές του πέλματος. Αντίθετα οι παπουτσωμένοι ακουμπάνε το έδαφος με τις φτέρνες, και έτσι το χτύπημα του πέλματος στο έδαφος μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο πόδι. To barefoot running βελτιώνει τον τρόπο που πατάει το πέλμα στο έδαφος, αυξάνει τον διασκελισμό όπου απαιτεί λιγότερο οξυγόνο και προσπάθεια όποια κι αν είναι η ταχύτητα της κίνησης, μειώνει τις κάθετες μετατοπίσεις, δυναμώνει την ποδοκνημική και βοηθά τους δρομείς να τρέχουν ταχύτερα ή επί περισσότερη ώρα. Να δύο τρόποι για να ξεκινήσεις.

2 βασικοί κανόνες για να ξεκινήσεις να τρέχεις ξυπόλυτος

1 Απόκτησε γερούς αστράγαλους

Τα πόδια σου πρέπει να είναι δυνατά και σταθερά για να αντέξουν τις δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά την προσγείωση όταν τρέχουν. Ο αστράγαλος δεν πρέπει να μένει ακίνητος στην κίνηση αυτή αλλά να είναι σε θέση να προσαρμοστεί στη θέση προσγείωσης, για να απορροφήσει τη δύναμη πρόσκρουσης. Χρειάζεται λοιπόν να χτίσεις τη δύναμη και τη σταθερότητα για να μπορέσεις να τρέξεις χωρίς πρόβλημα. Κάνε ασκήσεις που θα δυναμώσους τους μυς στις γάμπες, στη ποδοκνημική π.χ. σήκωνε το σώμα σου στις μύτες των ποδιών σου, όσο περισσότερο μπορείς και μετά κατέβα μέχρι να ακουμπήσουν ελάχιστα κάτω οι φτέρνες σου ή ανασηκώσου και περπάτα στις μύτες με αργό ρυθμό. Μη βιαστείς να τρέξεις γρήγορα. Κάνε μικρά βήματα και αργά και προσπάθησε να είσαι όσο πιο ελαφρύς στο πάτημα σου για να μη καταπονείς τις αρθρώσεις σου.

2 Ξεκίνα σταδιακά

Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα. Έτσι κι εσύ δεν μπορείς από τη μια μέρα στην άλλη να πετάξεις τα αθλητικά σου και να τρέχεις ξυπόλυτος. Ακόμη και οι ξυπόλυτοι Κενυάτες που έχουν μάθει να τρέχουν με αυτόν τον τρόπο εξακολουθούν να αγωνίζονται με παπούτσια. Να τι να κάνεις:

1η εβδομάδα: Περπάτα με γυμνά πόδια σε εσωτερικούς χώρους.

2η εβδομάδα: Περπάτα με γυμνά πόδια σε εξωτερικούς χώρους.

3η εβδομάδα: Κάνε ξυπόλυτο τρέξιμο σε εσωτερικούς χώρους, αυξάνοντας σταδιακά την απόσταση και δουλεύοντας την κίνηση.

4η εβδομάδα: Κάνε ξυπόλυτο τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους – προχωρώντας σταδιακά από μαλακές (π.χ. γρασίδι) σε σκληρότερες επιφάνειες (δρόμος).