Fitness

Ασκήσεις stretching από το Fit Me by Ioanna Nerantzou!

Ένα βασικό κομμάτι της άσκησης που όλοι παραμελούμε -και δεν πρέπει- είναι το stretching. Έτσι σκεφτήκαμε να αναθέσουμε την παρουσίαση των διατάσεων στο κατάλληλο άτομο: στην Ιωάννα Νεράντζου του Fit Me by Ioanna Nerantzou, ώστε να μάθετε ξεκινώντας από σωστή βάση, λίγες ευχάριστες διατάσεις για κάθε μυική ομάδα! Ακόμα να ξεπιαστείτε;

Αυχένας

Λόγω δύσκολης καθημερινότητας κ των απαιτητικών ωραρίων μπροστά σ' έναν υπολογιστή, οι μύες του λαιμού-αυχένα και των ώμων εργάζονται ασταμάτητα για να αντέξουν την καθημερινή πίεση. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η καλή ευελιξία των μυών αυτών, δεδομένου ότι εκεί συσσωρεύεται η μεγαλύτερη ένταση και πίεση από τις καθημερινές δραστηριότητες. Η πίεση κάνει τους μύες σας να βρίσκονται συνεχώς σε σύσπαση με αποτέλεσμα την βράχυνση αυτών. 

 

undefined

Σίγουρα θα νοιώθετε ένταση, πονοκέφαλους, σφίξιμο στον αυχένα, πόνο στους ώμους, δύσκαμπτο λαιμό και συνεχόμενη κούραση που δεν θα σας επιτρέπει με ευκολία να φέρετε εις πέρας τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Μην κρατάτε την αναπνοή σας όσο η διάταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Προτιμήστε να αναπνέετε αργά, ήρεμα και βαθιά. Η οξυγόνωση βοηθάει τους μύες να χαλαρώσουν και η άσκηση γίνεται πιο αποτελεσματική.

 

Πλάτη και Μέση 

 

undefined

 

Η πλάτη και ειδικότερα η μέση (οσφυϊκή μοίρα) δέχονται την μεγαλύτερη ένταση από τις καθημερινές δραστηριότητες από οποιοδήποτε άλλο μέρος τους σώματος. Κατά την διάρκεια της άσκησης οι ραχιαίοι δέχονται μεγάλη επιβάρυνση και βραχύνονται με αποτέλεσμα την συσσώρευση μεγαλύτερης έντασης. 

 

undefined

Είναι απαραίτητο μετά την άσκηση, να διατείνετε κάθε φορά τους μύες που περιβάλλουν την πλάτη και την μέση. Επίσης οι μύες που περιβάλλουν την μέση και την πλάτη, ατονούν χάνοντας την ελαστικότητα τους από την καθιστική ζωή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση πίεσης, με ορθοπεδικά προβλήματα μέσης, πόνους στην πλάτη κ.α.

 

undefined

Κάνοντας διατάσεις που αφορούν τον κορμό, βελτιώνετε την στάση του σώματος και θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα αν η εργασία σας είναι καθιστική. Μην ξεχνάτε ότι οι διατατικές ασκήσεις ελαττώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού από την έντονη άσκηση.

 

undefined

 

undefined

 

Πόδια

Ένα άλλο σημείο του σώματος που χρειάζεται διατάσεις είναι τα πόδια. Σε αυτά στηρίζεται όλο το σώμα και αυτά είναι η κινητήριος δύναμη για να ανταπεξέλθετε στο τρέξιμο της καθημερινότητας. Συνήθως μετά από ώρες ορθοστασίας νοιώθετε κουρασμένα τα πόδια σας. 

undefined

Κάνοντας κάποιες βασικές ασκήσεις διατάσεων θα αισθανθείτε πιο ανάλαφροι και ξεκούραστοι. Είναι πολύ σημαντικό να διατείνετε μυϊκές ομάδες όπως των προσαγωγών και των απαγωγών που συχνά παραμελούνται.

 

undefinedundefined

 

Δεν πρέπει να ζορίζεστε, αλλά να σταματάτε εκεί που νοιώθετε έναν «γλυκό» πόνο ή ένα ελαφρό «τράβηγμα». Ακλουθώντας αυτή την συμβουλή θα αποφύγετε τραυματισμούς του μυϊκού συστήματος.

Σημείωση: Κατά την διάρκεια των διατάσεων δεν πρέπει να κρατάτε την αναπνοή σας αλλά να αναπνέετε αβίαστα και ελευθέρα.

 

Της Ιωάννας Νεράντζου, Fit Me by Ioanna Nerantzou

(Ξεκούραστη) Επιμέλεια: Σοφοκλής Αρχοντάκης

Φωτογραφίες: Νάσος Καλλίτσης