Fitness

Αλήθεια ή ψέμα; Τέσταρε τις γνώσεις σου στην άσκηση και μάθε τι ισχύει

Υπάρχουν διάφορες σχολές που υποστηρίζουν το ένα ή το άλλο και δεν ξέρεις που τελειώνει το ψέμα και που ξεκινά η αλήθεια. Ρίχνουμε φως στην αλήθεια και σε καλούμε να τεστάρεις τις γνώσεις σου στη γυμναστική. Τι ισχύει και τι όχι, σύμφωνα πάντα και με τις επιστημονικές έρευνες.   

 

Αλήθεια ή Ψέμα: Το τρέξιμο επιβαρύνει τα γόνατά σου

Ψέμα: Μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ έδειξε ότι τα γόνατα των μαραθωνοδρόμων δεν ήταν λιγότερο υγιή σε σχέση με τα γόνατα των ανθρώπων που δεν τρέχουν. Η μελέτη διαπίστωσε ότι με την κίνηση που κάνουν τα γόνατα κατά τη βάδιση και το τρέξιμο, οι χόνδροι της περιοχής «προσαρμόζονται» στις πιέσεις που τους ασκούνται και τις συνηθίζουν. Έτσι, μπορεί κανείς να τρέχει χιλιόμετρα ολόκληρα, επί δεκαετίες ή για όλη του τη ζωή, δίχως να βλάπτεται.

Επίσης, άλλη πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι το τρέξιμο μπορεί να ωφελήσει την άρθρωση του γόνατος, αλλάζοντας το βιοχημικό περιβάλλον μέσα στο γόνατο με τρόπους που θα μπορούσαν να το βοηθήσουν να λειτουργήσει ομαλά.

Αλήθεια ή Ψέμα: Είναι καλύτερα να κάνουμε 30 λεπτά προπόνηση από τρία 10λεπτα

Ψέμα: Τα Centers for Disease Control συνιστούν 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης φυσικής δραστηριότητας, αλλά δεν έχει σημασία αν κάνεις αυτά τα λεπτά σε μία προπόνηση ή εάν σπας την προπόνηση σε τρία 10λεπτα.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One έδειξε ότι μια προπόνηση 10 λεπτών με υψηλή ένταση είχε τα ίδια πλεονεκτήματα με μια προπόνηση 45 λεπτών. Είτε κάνεις διάδρομο για 30 λεπτά πριν πας στη δουλειά είτε τρέχεις τρεις φορές την ημέρα για 10 λεπτά το πρωί, το απόγευμα και το βράδυ ο στόχος παραμένει ο ίδιος: κινείσαι!

Αλήθεια ή Ψέμα: Μπορείς να προπονηθείς το βράδυ χωρίς να έχεις πρόβλημα στον ύπνο σου

Αλήθεια: Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για να παρακάμψεις μια βραδινή προπόνηση για να δεις Netflix. Μελέτη διαπίστωσε ότι η έντονη άσκηση αργά το βράδυ δεν επιδρά στην ποιότητα του ύπνου.

Ακόμη και η αερόβια τα βράδια επιτρέπεται. Πρόσθετη έρευνα δείχνει ότι όσοι ολοκληρώνουν τα συνιστώμενα 150 λεπτά άσκησης, μέτριας έως έντονης έντασης κάθε εβδομάδα, έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου σε σύγκριση με όσους κάθονται το βράδυ μπροστά στην τηλεόραση. Η άσκηση είναι σπουδαία για τον οργανισμό σου, δεν έχει σημασία τι ώρα την κάνεις.

Αλήθεια ή Ψέμα: Για να αδυνατίσεις χρειάζεσαι αερόβια

Ψέμα: Η προπόνησή σου πρέπει να περιλαμβάνει αερόβια και βάρη. Η αερόβια καίει θερμίδες και λίπος όταν την κάνεις αλλά τα βάρη διατηρούν το μεταβολισμό σου ενεργό και μετά από την προπόνηση. Ένα πρόγραμμα δύναμης μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σου έως και 38 ώρες μετά την προπόνηση, κάτι που σημαίνει ότι συνεχίζεις να καις θερμίδες και μετά την άσκηση, ενώ όταν σταματήσεις την αεροβική σταματά και η καύση θερμίδων.

Αλήθεια ή Ψέμα: Τα βάρη βλάπτουν τα οστά

Ψέμα: Οι ασκήσεις με βάρη βοηθούν στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, μειώνοντας τον κίνδυνο για κάταγμα. Οι αλτήρες είναι ένας ιδανικός τρόπος για να βελτιώσουν την υγεία των οστών τους οι ηλικιωμένοι, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε καθιστή ή ξαπλωτή θέση. Επίσης, μελέτη σε νεαρές γυναίκες έδειξε ότι 16 εβδομάδες προπόνησης με αντιστάσεις αύξησε την οστική πυκνότητα του ισχίου και τα επίπεδα της οστεοκαλσίνης (μιας πρωτεΐνης που αποτελεί δείκτη γερών οστών) στο αίμα.

Αλήθεια ή Ψέμα: Πρέπει πάντα να κάνεις προθέρμανση και αποθεραπεία σε κάθε προπόνηση

Αλήθεια: Ακόμη κι αν κάνεις μια μικρή προπόνηση, μπορεί να σου φαίνεται δελεαστικό να παραλείψεις το ζέσταμα και την αποθεραπεία για να εστιάσεις την προσοχή σου στην προπόνηση αλλά αυτό είναι λάθος, σύμφωνα και με τους ειδικούς.

Ένα 5λεπτο ζέσταμα αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, τον καρδιακό ρυθμό και τη ροή του αίματος στους μυς, προετοιμάζοντας το σώμα σου για πιο έντονη άσκηση. Μελέτη βρήκε ότι η προθέρμανση οδηγεί σε λιγότερους τραυματισμούς στο γόνατο.

Μετά από μια προπόνηση, η αποθεραπεία βοηθά την καρδιά να επιστρέψει στον αρχικό της ρυθμό, που είχε πριν την προπόνηση, και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Οι διατάσεις μετά από την προπόνηση μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του μυϊκού πόνου.