Fitness

Αυτές είναι οι 4 καλύτερες ασκήσεις για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου

Δεν μπορείς να χάσεις τα τελευταία κιλά, ακόμη και με δίαιτα και άσκηση; Δεν είμαστε όλοι μας ευλογημένοι με υψηλό μεταβολικό ρυθμό. Κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στην καθιερωμένη σου προπόνηση μπορείς να αυξήσεις το μεταβολισμό σου και να βοηθήσεις το σώμα σου να κάψει περισσότερες θερμίδες, ακόμα και όταν ξεκουράζεσαι.

1 Κάνε Cross-training

Εάν ακολουθείς συνέχεια το ίδιο πρόγραμμα στην ποδηλασία ή στο περπάτημα, δοκίμασε το cross-training. Περιλαμβάνει πολλές αερόβιες και αναερόβιες δραστηριότητες σε μια μόνο προπόνηση, και σε βοηθά να τονώσεις το σώμα και να αναπτύξεις περισσότερο τους μυς αποφεύγοντας τη ρουτίνα που επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου. Για παράδειγμα κάνε τη μια μέρα ανέβασμα σκάλας συνδυαστικά με μυϊκή ενδυνάμωση, την άλλη μέρα πυγμαχία και spinning, την τρίτη, κωπηλατική και σχοινάκι.

2 Δώσε ένταση

Κράτα τον καρδιακό σου ρυθμό σε υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον 30 λεπτά κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησή σου. Θα ενισχύσει το μεταβολισμό σου και θα βοηθήσει το σώμα σου να κάψει λίπος πιο γρήγορα. Oι εντάσεις στις οποίες πρέπει να κυμαίνεται η άσκησή σου θα πρέπει να είναι από 60%-75% της MΚΣ (Mέγιστη Kαρδιακή Συχνότητα). Tο 100 % της καρδιακής σου συχνότητας το υπολογίζεις αφαιρώντας από το 220 την ηλικία σου σε χρόνια (π.χ. 220-35=185).

3 Δοκίμασε την ΗΙΙΤ

Πρόκειται για υψηλής έντασης διαλειμματική αεροβική άσκηση (ΗΙΙΤ), ένα είδος γυμναστικής που αποτελείται από εναλλαγές «εκρήξεων» πολύ έντονης άσκησης με ήπια άσκησης. Επιτυγχάνεις, εκτός από καλή φυσική κατάσταση, να καις θερμίδες ακόμα και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων χαμηλής έντασης, αφού οι σφυγμοί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ενώ η καύση θερμίδων συνεχίζεται ακόμα και μετά το πέρας της προπόνησης.

4 Πρόσθεσε όγκο

Για να ξυπνήσεις το μεταβολισμό σου, πρέπει να αυξήσεις τη μυϊκή μάζα και για να το κάνεις αυτό χρειάζεται να σηκώσεις βάρη ή να κάνεις ασκήσεις με αντίσταση χρησιμοποιώντας το βάρος σου, π.χ. έλξεις σε μπάρα, κοιλιακούς κ.λπ. Αν σηκώνεις βάρη για να κάψεις περισσότερες θερμίδες, άλλαζε το βάρος κάθε εβδομάδα: την πρώτη εβδομάδα βάλε το βάρος που να μπορείς να σηκώσεις, τη δεύτερη αύξησε τις επαναλήψεις και μείωσε το βάρος, την τρίτη εβδομάδα αύξησε το βάρος και μείωσε τις επαναλήψεις.