Fitness

5 πράγματα που δεν ξέρεις για το Pilates

Θα φαίνεσαι καλύτερα μετά από 20 μαθήματα και θα αποκτήσεις ένα καινούργιο σώμα μετά από 30 μαθήματα. Δε θέλει κόπο, θέλει χρόνο.

1. Δε θα φτιάξεις κοιλιακούς σε χρόνο dt!
Χρειάζεται χρόνος, θαύματα δεν γίνονται σε μία μέρα. Xωρίς προσπάθεια, συνέπεια και προσοχή δεν θα πετύχεις τίποτα. H βασική του αρχή, και το θεωρητικό υπόβαθρο της μεθόδου, είναι ο έλεγχος και η σταθερότητα του κέντρου του σώματος: η κοιλιά δηλαδή. Με το Pilates γυμνάζεις το βαθύτερο στρώμα των κοιλιακών (τον εγκάρσιο) αλλά και τον ορθό κοιλιακό δίνοντας έμφαση στην σωστή ευθυγράμμιση του σώματος. Όπως μπορείς να φανταστείς, αυτό είναι μια εξαιρετική άσκηση για τους κοιλιακούς σου ενώ ενισχύει και στηρίζει το μέσο κορμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάνεις γράμμωση αμέσως το 6 pack σου. Μπορεί να σε βοηθήσει να σμιλέψεις τους κοιλιακούς σου (ακολουθώνας και σωστή διατροφή, φυσικά!), αλλά ο στόχος του είναι να χτίσει ισχυρούς κοιλιακούς που θα κρατήσουν την πλάτη σου υγιή και θα στηρίζουν σωστά τη σπονδυλική σου στήλη. Όπως δήλωσε ο ιδρυτής Joseph Pilates, «Σε 10 συνεδρίες θα νιώσεις καλύτερα, σε 20 συνεδρίες θα δουν τη διαφορά πάνω σου, σε 30 συνεδρίες θα έχεις ένα εντελώς νέο σώμα.”

2 Θα χάσεις πόντους αλλά όχι κιλά
Μπορεί να χάσεις 5 κιλά αν κάνεις πολύ συχνά Pilates αλλά αν θέλεις να χάσεις περισσότερα, θα πρέπει να προσθέσεις υψηλής έντασης αεροβική άσκηση.

3 Δεν μόνο είναι για αποκατάσταση
Οι ασκήσεις πράγματι κάνουν αποκατάσταση στο σώμα σου. Έτσι κι αλλιώς γι’ αυτόν το λόγο δημιουργήθηκε. Επειδή λοιπόν συμπεριλαμβάνει ασκήσεις αποκατάστασης, το Pilates ενισχύει και βοηθά στην επούλωση των παλαιών τραυματισμών, ενώ προλαμβάνει τους μελλοντικούς. Ωστόσο σμιλεύει το σώμα σταδιακά, βοηθά να απελευθερωθεί η ένταση και το στρες, πρoσφέρει ευλυγισία και ένα σώμα γεμάτο ενέργεια και υγεία. Σταδιακά, αποκτάς όλο και περισσότερη σωματική και πνευματική ενέργεια με αυξημένη δυνατότητα συγκέντρωσης και έλεγχου.

4 Δεν είναι μόνο για το σώμα σου, αλλά και το μυαλό σου
Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα του Pilates είναι ότι ηρεμεί το μυαλό σου λόγω των κινήσεών του που απαιτούν πλήρη συγκέντρωση. Αποτελείται από 500 περίπου ασκήσεις ακρίβειας, στις οποίες συμμετέχει όχι μόνο το σώμα, αλλά και η αντίληψή σου. Η συγκέντρωση που απαιτείται στο Pilates ενισχύει επίσης τη μνήμη σου και τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

5 Δεν είναι ομαδικό
Η μέθοδος Pilates είναι εξατομικευμένη. Ο εκπαιδευτής πρέπει να σε παρακολουθεί συνεχώς και να διορθώνει τη στάση σου. Γενικά ισχύει ότι όσο λιγότεροι τόσο το καλύτερο. Στις ασκήσεις πατώματος καλό είναι τα άτομα να μην ξεπερνούν τα 5 (όταν οι ασκούμενοι είναι αρχάριοι), ενώ στα μηχανήματα ο μέγιστος αριθμός είναι τα 3 άτομα.