WeEat

Shirley Patterson: Τρεις μύθοι σχετικά με τη διατροφή

H Shirley Patterson αναλαμβάνει να απομυθοποιήσει τρεις θεωρίες σχετικά με τους υδατάνθρακες, την πρόσληψη λίπους και τις δίαιτες ή διατροφές πείνας. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε και να προσέξετε!

Μύθος πρώτος

 

Οι υδατάνθρακες παχαίνουν

 

Η αλήθεια

 Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, οι πατάτες, το ρύζι και τα ζυμαρικά είναι συχνά το πρώτο πράγμα που οι άνθρωποι αποκόπτουν από τη διατροφή τους όταν θέλουν να χάσουν βάρος. Το γεγονός είναι ότι η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων είναι αυτό που κάνει το βάρος μας να αυξάνεται, χωρίς να έχει σημασία αν αυτές προέρχονται από υδατάνθρακες, λίπος ή πρωτεΐνη. Οι υδατάνθρακες περιέχουν λιγότερο από το ήμισυ των θερμίδων ανά γραμμάριο από το λίπος και παρόμοιες θερμίδες ανά γραμμάριο ως προς την πρωτεΐνη.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Είναι το είδος και η ποσότητα των υδατανθράκων στη διατροφή μας, που είναι σημαντική. Θερμιδικό πλεόνασμα λαμβάνεται εύκολα από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζαχαρούχων υδατανθράκων και επεξεργασμένων τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, τα ζαχαρούχα δημητριακά, τα μπισκότα και τα κέικ. Ως εκ τούτου, καλό είναι να επιλέγουμε υδατάνθρακες που προέρχονται από τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες όπως τα πολύσπορα ψωμιά που αφομοιώνονται κατά την πέψη σε πιο αργούς ρυθμούς και μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Θα πρέπει ακόμα να προσέχετε το μέγεθος των μερίδων σας για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής. Να είστε προσεκτικοί ώστε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες να μην καταλαμβάνουν περισσότερο από το ένα τρίτο του πιάτου σας. Επίσης, προσέξτε να μην προσθέτετε πολλά λιπαρά στους υδατάνθρακες, όπως βούτυρο στο ψωμί, λάδι στις πατάτες (τηγανητές) ή κρεμώδεις, λιπαρές ή σάλτσες από τυρί στα ζυμαρικά και το ρύζι.

Αν διακόψετε εντελώς την λήψη υδατανθράκων θα μειωθεί η κύρια πηγή ενέργειας και ινών του σώματος σας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ανεπάρκεια σε ορισμένα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σε βιταμίνες της ομάδας Β και ψευδαργύρου. Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε χαμηλό ζάχαρο στο αίμα και να προκαλέσουν πονοκεφάλους, αδυναμία, ναυτία, ζάλη και ευερεθιστότητα ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα.

 

Μύθος δεύτερος

 

‘Οσο λιγότερο λίπος καταναλώνετε τόσο το καλύτερο.

 

Η αλήθεια

 Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι θα πρέπει να αποφύγουν τα λίπη για να χάσουν βάρος, αλλά η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε ισορροπία μεταξύ των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων στη διατροφή μας. Οι οργανισμοί μας χρειάζονται λίπος για ενέργεια, για την επιδιόρθωση των ιστών και για τη μεταφορά των λιποδιαλυτών και βιταμινών A, D, E και K σε όλο το σώμα. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες χρειάζονται 30g-70g λίπους ανά ημέρα και οι άνδρες 40g-95g. Μπορείτε να επιλέξετε υγιή ακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, σε σπόρους, στο αβοκάντο, το ελαιόλαδο αλλά και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε λιπαρά ψάρια. Ενδεικτικά για να γνωρίζετε, η πρωτεΐνη και οι υδατάνθρακες έχουν 4 θερμίδες/ανά γραμμάριο, ενώ τα λίπη 9 θερμίδες/ανά γραμμάριο. Οπότε κάντε τους υπολογισμούς σας!

 

Mύθος τρίτος

 

Όσο λιγότερο τρώμε τόσο περισσότερο βάρος θα χάσουμε!

 

Η αλήθεια

 Η γρήγορη απώλεια βάρους αρχικά συμβαίνει όταν περιορίζουμε σημαντικα τη διατροφική πρόσληψη, αλλά αυτή η απώλεια βάρους είναι κυρίως νερό, γλυκογόνο (αποθήκες υδατανθράκων του σώματος) και των μυών, αντί για λίπος. Όταν εξαντλούμε διατροφικά το σώμα μας με πολύ χαμηλή πρόσληψη θερμίδων και πρωτεΐνης τότε το σώμα μας διασπά το μυϊκό μας ιστό για καύσιμα. Ο μυϊκός ιστός είναι μεταβολικά ενεργός, πράγμα που σημαίνει ότι ενεργοποιεί το μεταβολικό ρυθμό μας, το ποσό δηλαδή των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα σας σε καθημερινή βάση. Ως εκ τούτου, η απώλεια της μυϊκής μάζας οδηγεί σε ένα πιο αργό μεταβολικό ρυθμό που μακροπρόθεσμα θα εμποδίσει πραγματικά την περαιτέρω απώλεια βάρους. Με έναν πιο αργό μεταβολικό ρυθμό, θα αποθηκεύετε λίπος πιο εύκολα και θα το χάνετε πιο αργά. Τελικά όταν επιστρέψετε στις παλιές διατροφικές σας συνήθειες, οποιαδήποτε απώλεια βάρους είναι πιθανόν να επανακτηθεί γρήγορα κάτι που οφείλεται στον πιο αργό μεταβολισμό. Αυτό πολλές φορές οδηγεί στο λεγόμενο yo-yo dieting.

Ο σοβαρός περιορισμός της κατανάλωσης τροφής περιορίζει επίσης την λήψη ενέργειας και σημαντικών θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία και την ευεξία. Μπορεί να αισθανθείτε κουρασμένοι, ζάλη ή λιποθυμική τάση και το σώμα σας δεν θα έχει το κατάλληλο καύσιμο για τη διεξαγωγή παρατεταμένης άσκησης και δραστηριότητας, η οποία είναι σημαντική για την καλή υγεία και την υγιή διαχείριση του βάρους. Σε μακροπρόθεσμη βάση, ο υποσιτισμός μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και προβλήματα υγείας που συνδέονται με αυτά.

Αν ακολουθήσετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, μακροπρόθεσμα θα χάσετε λίπος. Αν κάνετε κάνετε δίαιτες πείνας περιορίζοντας αυστηρά την πρόσληψη τροφής θα χάσετε τελικά σε μυϊκή μάζα, θα μειώσετε το ρυθμό του μεταβολισμού σας, και θα χάσετε και λίγο λίπος.

 

Η Shirley Patterson είναι κλινική διαιτολόγος, με πολυετή εμπειρία σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας. Τα τελευταία 8 χρόνια διατηρεί δικό της γραφείο στον Άλιμο, όπου προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες, ακόμα και για πιο ιδιαίτερες ιατρικές παθήσεις. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζι της στο 210-9925864 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας του wefit.