Fitness

9 tips για να παραμείνεις υγιής και fit στις γιορτές

Θα σου φανεί ευκολάκι να παραμείνεις fit και υγιής με αυτές τις 9 συμβουλές!

 

Καλά Χριστούγεννα με υγεία αλλά για να διατηρήσεις την υγεία σου και τη φόρμα σου συνέχισε την προπόνησή σου και κάνε πράγματα για να διατηρήσεις όσα έχεις πετύχει μέχρι τώρα. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τον υγιεινό τρόπο ζωής σου και κατά τη διάρκεια της περιόδου των γιορτών.

1 Αποδέξου την πραγματικότητα

Πρώτα και κύρια πρέπει να αποδεχτείς την πραγματικότητα και να είσαι ρεαλιστής.

Ναι, η φυσική κατάσταση είναι τρόπος ζωής για σένα.

Ναι, ακολουθείς μια συγκεκριμένη ρουτίνα στην προπόνηση και στη διατροφή.

Ναι, έχεις ήδη δει αποτελέσματα και δεν θέλεις να σταματήσουν ή να αντιστραφούν.

Πρέπει επίσης να το αποδεχτείς:

Ναι, είναι Χριστούγεννα.

Ναι, αν σου αρέσει να πίνεις, θα έχεις πολλές ευκαιρίες να πιεις.

Ναι, αν σου αρέσει να τρως, θα υπάρχει άφθονο φαγητό παντού.

Ναι, θα υπάρχουν πειρασμοί σε κάθε βήμα, όπου κι αν πας.

Αποδεχόμενοι και τις δύο πλευρές της κατάστασης, αξιολόγησε και αναγνώρισε ότι πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί. Δεν χρειάζεται να προσπαθείς να είσαι 100% τέλειος ή να αφήσεις την προπόνηση και τη διατροφή να πάνε στράφι εντελώς.

Το μέτρο και η ισορροπία δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν.

2 Κάνε μικρότερες προπονήσεις

Τώρα που είδες την πραγματικότητα και αξιολόγησες την κατάσταση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το πρόγραμμα άσκησης και διατροφής που είχες κατά νου δεν πρόκειται να λειτουργήσει κατά την περίοδο των εορτών. Θα εργάζεσαι λιγότερο, θα είσαι με περισσότερο κόσμο. Άνθρωποι θα έρθουν να σε επισκεφτούν ή μπορεί να τους επισκεφτείς εσύ. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προπονείσαι λιγότερο ή να ακυρώσεις εντελώς το πρόγραμμά σου, απλώς σημαίνει ότι οι μέρες και οι ώρες κατά τις οποίες προπονείσαι και τρως ίσως χρειαστεί να προσαρμοστούν. Για παράδειγμα μείωσε τις προπονήσεις αλλά μην τις σταματήσεις καθόλου. Δέκα με είκοσι λεπτά την ημέρα δεν είναι δύσκολο να βρεθούν. Ολοκλήρωνε μικρές, έντονες προπονήσεις, διατηρώντας το σώμα σου σε φόρμα την περίοδο των γιορτών αντί να τεμπελιάζεις στον καναπέ όλη μέρα. Για παράδειγμα, μπορείς να επιλέξεις 5 ασκήσεις, εκτελώντας την καθεμία για 30 δευτερόλεπτα με ανάπαυση 30 δευτερολέπτων μεταξύ τους και να επαναλάβεις τον κύκλο προπόνησης συνολικά 4-5 φορές.

Embed from Getty Images

3 Μην παραλείπεις τις προπονήσεις ενδυνάμωσης

Συνέχισε να εκτελείς την προπόνηση ενδυνάμωσης για να διατηρήσεις εκείνους τους μυς που δούλεψες τόσο σκληρά για να αποκτήσεις. Μπορεί να μπεις στον πειρασμό να χρησιμοποιήσεις ελαφριά βάρη και απλώς να κάνεις λίγη άσκηση, αλλά μπορεί να κάψεις εξίσου πολλές θερμίδες σηκώνοντας βάρη.

4 Αύξησε την κατανάλωση νερού

Για να παραμείνεις υγιής τα Χριστούγεννα, είναι απαραίτητο να καταναλώνεις πολύ νερό, γιατί είναι κάτι που συνήθως παραμελείς τα Χριστούγεννα καθώς αντικαθιστάς το νερό με αλκοόλ ή ζαχαρούχα ποτά. Το νερό μπορεί να μειώσει την πείνα σου καθώς και να σε κρατήσει ενυδατωμένο. Θα αποτρέψει επίσης ένα πιθανό hangover εάν το παρακάνεις με το αλκοόλ, Επίσης, βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των σωματικών υγρών, στον έλεγχο των θερμίδων, στην ενεργοποίηση των μυών, στην καλή λειτουργία των νεφρών, στη καλή λειτουργία του εντέρου.

Φρόντιζε να πίνεις άφθονο νερό για να βοηθήσεις να απομακρύνεις τις τοξίνες από το σώμα σου. Εάν ξεχνάς να πίνεις νερό ενδέχεται να αφυδατωθείς και να τρως πολύ περισσότερο τα Χριστούγεννα.

5 Δώσε προσοχή στις μερίδες

Αυτό είναι πάντα ένα μεγάλο πρόβλημα τα Χριστούγεννα: οι μερίδες. Προσπάθησε να τρως μικρότερες και συχνότερες μερίδες από το να γεμίζεις υπερβολικά το πιάτο σου. Τρώγε από λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να χαλαρώσεις το πεπτικό σου σύστημα. Επίσης φάε και πιες με την ησυχία σου. Επειδή τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή υπερβολής, γίνεται υπερβολική κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ. Το στομάχι σου γνωρίζει πότε είναι γεμάτο, αλλά χρειάζεται ο εγκέφαλό σου περίπου 20 λεπτά για να καταγράψει το αίσθημα κορεσμού. Γι’ αυτό:

  • Όταν τρως, τρώγε αργά και μάσησε αργά.
  • Πίνε νερό πριν και κατά τη διάρκεια του γεύματος, γιατί αυτό βοηθά τον εγκέφαλό σου να πάρει πιο γρήγορα το μήνυμα του κορεσμού.  
  • Εάν νιώθεις ελαφρώς γεμάτος κάνε ένα διάλειμμα, πιες μια γουλιά νερό και δώσε στον εαυτό σου χρόνο να αντιληφθεί αν θέλει να συνεχίσει.
  • Μην τρως ή πίνεις για χάρη της μαμάς σου (συμπλήρωσε ό,τι άλλο θέλεις εδώ).
  • Φάε πριν πιεις.
  • Κράτα υπό έλεγχο την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Μην δέχεσαι ποτά που δεν σου αρέσει να πίνεις.

Κατανόησε ποια είναι τα όριά σου και αν νιώθεις ότι είχες βάλει πάρα πολλά ή χαλάρωσέ τα.

6 Πρόσεχε τη ζάχαρη

Ο μεγαλύτερος ένοχος των Χριστουγέννων με διαφορά, η ζάχαρη. Όλα αυτά τα κουτιά με τα μπισκότα, τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα σημαίνει ότι θα  υπερφορτώσεις τον οργανισμό σου με έναν τόνο ζάχαρη. Η ζάχαρη είναι ίσως ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να βάλεις στο σώμα σου. Προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα αύξηση βάρους, οπότε παρόλο που πρόκειται να αφεθείς λίγο, πρέπει να συγκρατηθείς.

7 Απόφυγε τα πολλά ξενύχτια

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αν διαβάζεις αυτήν την παράγραφο, θα έχεις άδεια τα Χριστούγεννα και δεν θα δουλεύεις. Αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για να επαναφέρεις το σώμα σου σε μια καλή ρουτίνα ύπνου. Ένας καλός νυχτερινός ύπνος είναι εξαιρετικός για την υγεία σου, γι' αυτό προσπάθησε να χαλαρώσεις τα Χριστούγεννα και να κοιμάσαι καλά 8 ώρες κάθε βράδυ.

8 Βάλε μίνι χριστουγεννιάτικους στόχους

Οι στόχοι που έχεις ήδη θέσει για τον εαυτό σου δεν χρειάζεται να αλλάξουν κατά την περίοδο των γιορτών, απλώς μίκρυνέ τους. Να είσαι δημιουργικός, βάλε στόχους που να σου ταιριάζουν και έτσι θα παραμείνεις σε καλό δρόμο. Παραδείγματα μίνι στόχων για τις γιορτές:

  • Όχι ανθρακούχα αναψυκτικά την ώρα των γευμάτων
  • Καθημερινή πεζοπορία με φίλους
  • Περπάτημα 30 λεπτών κάθε μέρα μετά το κύριο γεύμα
  • Εάν φας ένα μελομακάρονο ή έναν κουραμπιέ δεν τρως την τούρτα – επιδόρπιο
  • Πίνε ένα ποτήρι νερό με κάθε αλκοολούχο ποτό

9 Πάρε τα σωστά συμπληρώματα

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, υπάρχουν μερικά συμπληρώματα που ότι είναι απαραίτητα.

Η βιταμίνη D ως κύρια πηγή παράγεται από το σώμα μας από τον ήλιο και αυτό μπορεί να βοηθήσει με την κατάθλιψη των γιορτών.

Οι βιταμίνες τους συμπλέγματος Β ή μία πολυβιταμίνη επίσης μπορεί να σε βοηθήσουν.