Fitness

7 μύθοι γύρω από το Crossfit καταρρέουν!

Όταν το CrossFit έκανε την εμφάνισή του γύρω στο 2000 κανείς δεν περίμενε ότι θα γίνονταν μια παγκόσμια μόδα fitness. Όπως οτιδήποτε γίνεται in, έτσι και για το CrossFit, κυκλοφορούν δράκοι, ιστορίες για αγρίους και μύθοι. Ας τους καταρρίψουμε!

Το CrossFit δεν χρειάζεται Cross Training

Τεράστιο λάθος. Το Crossfit δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα μέσο, το οποίο οδηγεί σε ένα fitness στόχο. Το ζήτημα είναι ποιός είναι ο στόχος σου. Αν ο στόχος σου είναι να τρέξεις μεγάλες αποστάσεις, δεν μπορείς να το καταφέρεις μόνο με το Crossfit. Θα πρέπει να προσθέσεις και longrun. Οποιοσδήποτε στόχος fitness είναι πολύ πιο πολύπλοκος για να καλυφθεί αποκλειστικά από το Crossfit. Πρόκειται για μια συνηθισμένη γενίκευση.

 

Το καλύτερο άθλημα για να τραυματιστείς

Σύμφωνοι δεν είναι το ίδιο με το να παίζεις κουτσό με κοριτσάκια Γ' Δημοτικού. Είναι σκληρό σπορ και μάλιστα το 73.5% των ενεργών συμμετεχόντων θ τραυματιστεί κάποια στιγμή στη ζωή του. Το 7% από αυτούς θα κάνει και χειρουργείο. Αλλά σύμφωνα με έρευνες αυτό μεταφράζεται ως ότι συμβαίνουν 3,1 τραυματισμοί κάθε 1.000 προπόνησης! Το καθιστά το ίδιο επικίνδυνο με την ενόργανη και την άρση βαρών και πιο ακίνδυνο από αθλήματα επαφής! Κατά συνέπεια δεν μπορεί να το αποκαλέσει κάποιος «σκοτώστρα»! Οι τραυματισμοί συμβαίνουν είτε επειδή ο αθλητής έχει κακή τεχνική, είτε επειδή δεν ακούει τον προπονητή του, είτε από ανεπάρκεια του προπονητή. Ενίοτε από την υπερπροσπάθεια και επειδή οι αθλητές δεν «ακούνε» το σώμα και την κούρασή τους.

Είναι κάτι το ολοκαίνουριο

Συγκεκριμένα τόσο καινούριο όσο η άρση βαρών, η ενόργανη, η καρδιαναπνευστική άσκηση, η καλισθενική γυμναστική και οι δυναμικές διατατικές ασκήσεις. Το μόνο καινούριο είναι ότι αυτό το είδος άσκησης είναι το πρώτο που ένωσε όλα τα παραπάνω.

 

Kάνει μόνο για Fitness Freaks και τρελαμένους με τον στρατό. 

Αν μπεις σε μια τάξη CrossFit θα δεις όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα fitness. Όχι τρελούς που θέλουν ένα προπονητή να τους φωνάζει όπως ο εκπαιδευτής στο Full Metal Jacket. Θα δεις από 20 μέχρι 50 και από fitόνια μέχρι τηλεορασάκηδες…

 

Ε πας και κάνεις, πόσο δύσκολο πχια; Αφού σου δείχνουν!

Έτσι γίνονται οι τραυματισμοί και βγαίνει το κακό όνομα… Από άτομα που ξαφνικά πάνε σε μια τάξη και τα δίνουν όλα, χωρίς να έχουν αθλητικές βάσεις. Άλλο ένα κακό είναι όταν βρίσκονται εκτός γυμναστικής πολύ καιρό και μπαίνουν με φουλ ένταση. Μάθε πρώτα τις βασικές κινήσεις και τα βασικά όργανα και μετά φορτσάρεις όσο θέλεις.

 

Παντού τα ίδια είναι 

Όπως διαφέρουν τα γυμναστήρια, έτσι έχουν διαφορές και οι εκπαιδευτές μεταξύ τους. Για παράδειγμα, για να πάρεις το πτυχίο εκπαιδευτή CrossFit Level 1, περνάς ένα διήμερο σεμινάριο που καλύπτει τις αρχές και τις κινήσεις του Crossfit. Οπότε καλύτερα να προτιμήσετε κάποιον πιο έμπειρο instructor, ώστε να κάνετε μια προπόνηση με ασφάλεια.

 

Είναι πολύ ανταγωνιστικό 

Ούτε ανταγωνισμός, ούτε συναγωνισμός. Είσαι εσύ ενάντια στον εαυτό σου και έχεις όλους τους υπόλοιπους με το μέρος σου. Στο CrossFit καλός εκπαιδευτής είναι αυτός που θα δημιουργήσει μια οικογένεια, που θα αλληλουποστηρίζεται και θα ωθεί το ένα μέλος το άλλο να ξεπεράσει τα όριά του.