Fitness

5 πράγματα που οι δρομείς δυσκολεύονται να αλλάξουν πριν από έναν αγώνα.

– Μάνα πάω για αγώνα! – Το αντιανεμικό και το γούρι σου να πάρεις! Οι δρομείς είναι…περίεργα όντα με κάποια μικρά κουσούρια να τρέχουν μαζί τους! Ενίοτε προληπτικοί (χωρίς να γίνονται πάντα ψυχαναγκαστικοί), έχουν την ρουτίνα τους και κάποιες συνήθειες που απλά δεν αλλάζουν. Γιατί αθλητής που τερματίζει δεν αλλάζει!

Το #flatrunner

 

Έχει δημιουργηθεί το έθιμο οι δρομείς πριν τον αγώνα να ετοιμαζουν όλα όσα θα χρειαστούν για την κούρσα τους και να τα φωτογραφίζουν! Ρούχα, παπούτσια, κάλτσες, τζελάκια, μπιμπ, γούρια και παγούρια, smartphone και mp3 player όμορφα τοποθετημένα εξυπηρετώντας πολλαπλούς σκοπούς: Να φύγει το άγχος του «τα πήρα όλα» μια και καλή, να δει αν κάποιος άλλος φίλος από τα social media τρέχει στον ίδιο αγώνα, ο δρομέας ενθουσιάζεται και μπαίνει σε ρυθμό αγώνα, ενώ γλιτώνει πολύτιμο χρόνο καθώς γνωρίζει ότι έχει συγκεντρώσει όλα όσα θα χρειαστεί για τον αγώνα. Την ίδια στιγμή γνωρίζεις πως το ίδιο πράγμα κάνουν δεκάδες άλλοι δρομείς, πράγμα που δημιουργεί την ευχάριστη και χαλαρωτική αίσθηση της κοινότητας.

 

Για την ιστορία, ο αθλητής μας όχι μονο τερμάτισε με καλό χρόνο, αλλά καταευχαριστήθηκε τον αγώνα!

 

Που είναι το τυχερό μου παγούρι;

 

Από το μαγικό καπέλο, μέχρι το αγαπημένο τσαντάκι, στα βαμμένα νύχια, το πεντικιούρ και το μαλλί κομμωτηρίου την προηγούμενη, ο καθένας δρομέας έχει και το γούρι του. Τα γούρια βοηθούν, μειώνουν κατά πολύ το άγχος και αυξάνουν την αυτοπεποίθηση, αλλά αν χάσεις το γούρι σου ή το ξεχάσεις κάπου υπάρχει η πιθανότητα να αγχωθείς περισσότερο μέχρι να το βρεις ή και να φρικάρεις. Αυτό εξαρτάται από το πόση μεγάλη σημασία έχει το γούρι για σένα.

 

Μελατονίνη

 

Το νόμιμο όριο στην Ελλάδα είναι 2 mg μελατονίνης σε φάρμακο και 3 mgμελατονίνης σε συμπλήρωμα, όταν στο εξωτερικό το όριο είναι 10 mg. Οπότε στην ελληνική αγορά μιλάμε για ένα αρκετά ήπιο ρυθμιστικό του ύπνου, που χρησιμοποιούν πολλοί αγχωμένοι αθλητές που φοβούνται ότι σκέψη στην σκέψη θα κοιμηθούν στις 5 το πρωί. Σε βραχυπρόθεσμη χρήση είναι απολύτως ασφαλές, αλλά όπως με όλα τα φάρμακα, καλό θα ήταν να το έχετε πάρει κάποιο βράδυ πριν από πρωινή προπόνηση, για να δείτε αν έχετε αντίδραση ως οργανισμός. Αν δεν έχετε ξαναπάρει θα ήταν απολύτως χαζό να πάρετε για πρώτη φορά το βράδυ πριν από κάποιο σημαντικό αγώνα. Υπάρχουν και οι κλασσικές εναλλακτικές, ζεστό μπάνιο, ένα ποτήρι κρασί ή διαβάστε ένα βιβλίο και θα κοιμηθείτε σύντομα.

 

Τραγουδάκι;

 

Πολλοί δρομείς ηρεμούν, χαλαρώνουν και παίρνουν δυνάμεις αν ακούν μουσική κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Η μουσική συνήθως σε κινητοποιεί, χωρίς να καταλαβαίνεις πλήρως την κούραση. Άλλους τους αποσπά από το braingame και την «κουβεντούλα» με τον εαυτό τους, στις δύσκολες στιγμές της διαδρομής ή χάνουν την αυτοσυγκέντρωσή τους πηγαίνοντας με γρηγορότερο ρυθμό ή λάθος αναπνοές. Έρευνα έχει δείξει ότι όσοι άκουγαν μουσική πριν την έναρξη ενός αγώνα έκαναν γρηγορότερους χρόνους από όσο ανέμεναν και το ίδιο όσοι άκουγαν μουσική κατά την διάρκεια του αγώνα. Μην κολλάτε όμως: είναι κρίμα να σταματήσετε την προσπάθειά σας επειδή τα ακουστικά βραχυκύκλωσαν από τον ιδρώτα σας ή μείνατε από μπαταρία.

 

Νηστικό αρκούδι δεν τρέχει

 

Και όμως μερικές φορές ναι. Η βιασύνη, το άγχος και ο φόβος κάποιου «ατυχήματος» ή ευαίσθητου στομαχιού, ωθεί κάποιους αθλητές να μην τρώνε πριν από κάποιο αγώνα. Όπως γνωρίζουμε αυτό είναι λάθος στρατηγική καθώς πρέπει να τρέχουμε πλήρως ενυδατωμένοι και να έχουμε αποθηκεύσει αρκετό γλυκογόνο, τουλάχιστον από τα 10Κ και πάνω για να μην χτυπήσουμε τοίχο!

Από τις 4 μέχρι τις δύο ώρες πριν τον αγώνα μπορείτε να φάτε κάτι με πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, ενώ μισή με μία ώρα πριν τον αγώνε αρκεστείτε σε νερό, ισοτονικά και τζελάκια. Προπονείστε το στομάχι σας στις προπονήσεις για την διατροφή της ημέρα του αγώνα, για να είστε σίγουροι.