Fitness

4 τραγικά λάθη που κάνεις και καταστρέφουν τον μεταβολισμό σου

Μεταβολισμός. Μία ορολογία, μία ιστορία. Αν χτυπιέσαι στο γυμναστήριο και προκοπή δεν βλέπεις τότε για τσέκαρε μήπως κάτι δεν κάνεις σωστά και ο μεταβολισμός σου κοιμάται. Δες κι αυτό: Αλήθεια τώρα μπορώ να κάνω τον μεταβολισμό μου να τρέχει σφαίρα;

 

 

1 Υπερβάλλεις με την αναερόβια

 Boot camps, spinning, cross fit και άλλα προγράμματα που θα βρεις σε κάθε γυμναστήριο στην Ελλάδα μπορεί να είναι ό,τι χειρότερο για τον μεταβολισμό σου. Προτού ρίξεις τον λίθο και πεις “τι μας λέει τώρα; Η αναερόβια φουλάρει τον μεταβολισμό” να σου εξηγήσω το εξής: Όταν ασκείσαι με αναερόβιες παρακολουθείς την αναπνοή σου. Εάν λαχανιάζεις ή δεν μπορείς να πάρεις ανάσα, ασκείσαι σε αναερόβιες συνθήκες. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, διότι η αναερόβια άσκηση καίει σάκχαρα για καύσιμα και προκαλεί στρες και αυτό είναι ο τέλειος συνδυασμός για να πέσεις με τα μούτρα στη ζάχαρη, το αλάτι και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Επιπλέον, η συνεχής προπόνηση με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και αδυναμία κάτι που επίσης θα σε κάνει να φας περισσότερο. Μπορεί να καις αλλά αν δεν μάθεις να προπονείσαι σωστά και να διαχειρίζεσαι την όρεξή σου, τότε ό,τι κάψεις θα το φας στο διπλάσιο!

Διάβασε: Αερόβια Vs Αναερόβιας: Ποια καίει καλύτερα;

2 Δεν σηκώνεις βάρη

Η άρση βαρών είναι αυτή που ωθεί το μεταβολισμό σου να κάψει περισσότερο, κι όχι δεν είναι η cardio. Υπάρχει μία τεχνική άρσης βαρών που ανεβάζει στα ύψη το μεταβολισμό σου ψηλότερα από όλα τις υπόλοιπες, και αυτό είναι η τεχνική rest pause. Σε αυτήν την τεχνική, μπορείς να επιλέξεις το βαρύτερο βάρος για κάθε άσκηση και να εκτελείς μόνο λίγες επαναλήψεις (περίπου έξι). Στη συνέχεια, ξεκουράζεσαι για 20 δευτερόλεπτα και συνεχίζεις με περισσότερες επαναλήψεις. Ξεκουράζεσαι για άλλα 20 δευτερόλεπτα και εκτελείς όσες επαναλήψεις μπορείς προτού σταματήσεις. Στη συνέχεια ξεκουράζεσαι για περίπου δύο λεπτά πριν ξεκινήσεις μία νέα άσκηση. Οι μύες σου δουλεύουν στο μέγιστο, ακόμα και αν κάνεις μόνο μερικές επαναλήψεις κάθε φορά, ενώ τα βαριά βάρη ενισχύουν τα επίπεδα του μεταβολισμού σου από ό, τι αν χρησιμοποιούσες ελαφρύτερα βάρη.

Μήπως σε ενδιαφέρει: 6 πράγματα που δεν ξέρεις για τα βάρη

3 Δεν καταναλώνεις επαρκή ποσότητα πρωτείνης

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση των μυών και για αποκατάσταση μετά το γυμναστήριο. Ενώ οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά είναι επίσης σημαντικά συστατικά της διατροφής σου, η πρωτεΐνη θα σε κρατήσει χορτάτο για περισσότερη ώρα και θα διατηρήσει το μεταβολισμό σου σε ένα υγιές επίπεδο. Κάθε φορά που καταναλώνεις πρωτείνη ο οργανισμός σου τη διαλύει σε αμινοξέα, τα οποία μέσω του αίματος απορροφούνται από τον μυικό ιστό. Όταν τα αμινοξέα φτάσουν στο μυικό ιστό, το σώμα ξεκινά τη μυική σύνθεση των πρωτεϊνών, τη βασική δηλαδή διαδικασία του οργανισμού για το χτίσιμο και τη διατήρηση της μυικής μάζας. Εάν στο σώμα δεν παρέχεται αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης μέσω της τροφής, τότε θα αρχίσει να παίρνει τα αμινοξέα που χρειάζεται από τον μυικό ιστό.Η χαμηλή πρόσληψη πρωτείνης μειώνει τη μυική μάζα, καθώς από εκεί αναγκαστικά λαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός για τη λειτουργία του, και επιβραδύνεται ο μεταβολισμός.Για δες κι αυτό: Είσαι σίγουρος ότι χρειάζεσαι τόση πρωτεΐνη;

 

4 Δεν βγαίνεις πολύ έξω

Το φως του ήλιου δεν σου παρέχει μόνοβιταμίνη D, αλλά βοηθά και στον μεταβολισμό σου. Όταν εκτείθεσαι στον ήλιο, το δέρμα σου απελευθερώνει οξείδιο του αζώτου, το οποίο είναι το κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Σαουθάμπτον μελέτησαν τις επιδράσεις του ηλιακού φωτός στο μεταβολισμό των αρουραίων και βρήκαν ότι το μονοξείδιο του αζώτου που απελευθερώνουν όταν ήταν εκτεθειμένοι στον ήλιο είχε θετική επίδραση στο μεταβολισμό τους. Το ήξερες; Όσοι δεν παίρνουν ΑΥΤΗN ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ είναι κατά 77% πιο αδύναμοι στην άσκηση!

Φίλια Μητρομάρα