Fitness

Τα 5 πραγματάκια που χρειάζεσαι για να κάνεις το σπίτι σου γυμναστήριο!

Δεν χρειάζεται να επενδύσεις σε φανταχτερούς διάδρομους και στατικά ποδήλατα. Δες ποια είναι τα 5 απλά πράγματα που χρειάζεσαι για να γυμναστείς στο σπίτι και να παραμείνεις fit στις γιορτές.

 

 

Το σκέφτεσαι συνέχεια, κυρίως όταν έχεις προπληρωμένη συνδρομή στο γυμναστήριο και έχεις να πατήσεις εκεί δυο μήνες. Η ιδέα ενός γυμναστηρίου στο σπίτι σου φάινεται πάντα πιο βολική και πιο πρακτική (δεν χρειάζεται να φοράς σούπερ ρούχα, δεν σε βλέπει κανείς, δεν σπαταλάς χρόνο στο πήγαινε έλα, κ.ά). Με ένα γυμναστήριο στο σπίτι, μπορείς να ασκηθείς αποτελεσματικά, ακόμη κι όταν το γυμναστήριο είναι κλειστό για τις γιορτές. Προτού όμως επενδύσεις σε κάποια όργανα για το σπίτι, υπάρχουν δύο μειονεκτήματα που οφείλεις να εξετάσεις. Το μειονέκτημα να μετατρέψεις ένα χώρο στο σπίτι σε γυμναστήριο είναι ότι θα θα χάσεις την κοινωνική ζωή του γυμναστηρίου. Δεύτερον, επειδή η προπόνησή σου θα εξελίσσεται θα πρέπει αναπόφευκτα να προσθέτεις εξοπλισμό. Επομένως, για να παραμείνεις fit στις γιορτές δεν χρειάζεται να επενδύσεις σε φανταχτερούς διάδρομους και στατικά ποδήλατα. Ακολούθησε αυτέ τις συμβουλές και γυμνάσου διασκεδαστικά στο σπίτι χωρίς να ξοδέψεις μια ή τουλάχιστον χωρίς να φας το δώρο των Χριστουγέννων σε περιττό εξοπλισμό!

1 Κάνε χώρο

Είτε ζεις σε ένα μικροσκοπικό σπίτι ή σε κάποιο μεγαλύτερο με πολλά έπιπλα εκείνο που σίγουρα θα χρειαστείς είναι ο ελεύθερος χώρος. Εάν μπορείς να ξαπλώνεις στο πάτωμα και με τα χέρια σου να φτιάχνεις υποθετικά φτερά αγγέλου (όπως στο χιόνι) τότε θα έχεις αρκετό χώρο για να κάνεις push  ups, squats, επιτόπια άλματα, εκτάσεις, προβολές κ.λπ. χωρίς να χτυπάς πάνω σε έπιπλα ή να σπας διακοσμητικα αντικείμενα (ουπς, πάει το κινέζικο!). Βεβαιώσου ότι μπορείς να σηκώνεις τα χέρια σου ψηλά χωρίς να ακουμπούν τα δάκτυλά σου στο φωτιστικό ή σε κάποιον ανεμιστήρα οροφής. Αυτό θα σου δώσει αρκετό χώρο για κάθετα άλματα ή γενικά τέτοιου τύπου ασκήσεις.

2 Αγόρασε ένα ημερολόγιο κι ένα χρονόμετρο

Πριν αγοράσεις κάποιον εξοπλισμό γυμναστικής για το σπίτι προμηθεύσου ένα ημερολόγιο για να καταγράφεις την πρόοδό σου. Επίσης έχε συγκεριμένο πρόγραμμα προπόνησης. Αν κάνεις τυχαίες ασκήσεις θα έχεις και τυχαία αποτελέσματα. Ένα άλλο καλό (και φθηνό) αξεσουάρ είναι ένα χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης  για να κρατήσεις σωστά το διάλειμμα μεταξύ των σετ.

3 Βεβαιώσου ότι εκτελείς τις ασκήσεις με τη σωστή τεχνική

Στο σπίτι δεν θα υπάρχει κανείς για να ελέγξει την τεχνική σου ή να σε προειδοποιήσει ότι βάζεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο. Αν δεν είσαι σίγουρος για το πώς εκτελούνται κάποιες ασκήσεις ένας personal trainer σε μία ωριαία προπόνηση θα σου δείξει τη σωστή εκτέλεση κάθε άσκησης που σκέφτεσαι να κάνεις. Δεν είναι πολυτέλεια, είναι επένδυση για την υγεία σου.

Τα 5 απλά πράγματα που χρειάζεσαι για να γυμναστείς στο σπίτι:

1. Σχοινάκι. Διάβασε περισσότερα και στο: Σκοινάκι για μποξέρ και δρομείς με 50 τρόπους!

2. Μία μπάρα έλξης: η πεμπτουσία της αντοχής στο πάνω μέρος του σώματος.

3. Έναν σάκκο του box: Χτίζεις δύναμη και εκρηκτική κίνηση, αλλά δυναμώνεις και τους καρδιακούς μυς ενώ είναι σούπερ για εκτόνωση. Στην αγορά θα βρεις σάκους με βάση εάν δεν είναι εφικτό να κρεμαστεί από το ταβάνι.

4. Χαλάκι yoga. Αυτές είναι οι 3 στάσεις yoga που ξυπνούν το σώμα σου το πρωί!

5. Βαράκια ή μία μεγάλη μπάλα γυμναστικής. Μπορείς να κάνεις πολλές ασκήσεις με αυτά και να τονώσεις όλο το σώμα δίνοντας έμφαση σε κοιλιακούς, ραχιαίους, χέρια, στήθος. 

 

Πηγή φωτό: pixabay.com