Fitness

3 κόλπα για να να παραμείνεις fit, χωρίς γυμναστήριο!

Μπορεί να μη λιώσεις στο ελλειπτικό αλλά αυτές οι τρεις ιδέες θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις τι καύσεις σου και να παραμείνεις σε φόρμα.

 

1 Κινήσου, κινήσου, κινήσου

Οκ, δεν θα πας γυμναστήριο, αλλά για να παραμείνεις σε φόρμα χρειάζεται να σκέφτεσαι τι θα κάνεις όταν δεν είσαι στο γυμναστήριο. Η συνολική καύση ενέργειας, κι όχι μόνο οι θερμίδες που καις κατά την άσκηση, έχουν αποτέλεσμα. Έρευνες από το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι ακόμα και αυτοί που ασκούνται πολύ συχνά, όσο περισσότερο κάθονται τις υπόλοιπες ώρες, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου. Να θυμάσαι: όσο περισσότερο κινείσαι, τόσο περισσότερο καις. Επιστήμονες στην Κλινική Mayo μελέτησαν ενήλικες με παρόμοιο βάρος και διαπίστωσαν ότι η ημερήσια καύση ενέργειας μπορεί να παρουσιάζει διαφορές έως και 2.000 θερμίδων – κάτι που οφειλόταν κυρίως σε σύντομα διαστήματα δραστηριότητας που κατέφευγαν κάποιοι, όπως το να πάνε στην τουαλέτα σε άλλο όροφο του γραφείου, να πάνε για περπάτημα στο μεσημεριανό διάλειμμα ή να στέκονται όρθιοι όσο μιλάνε στο τηλέφωνο.

Αύξησε την καύση. Χόρεψε στα πάρτι, ανέβα και κατέβα τις σκάλες, βρες αφορμές για περπάτημα.

 

2 Μείωσε το στρες

Είναι αδύνατο να ζεις μονίμως σε κατάσταση ζεν, αλλά το άγχος μπορεί να κάνει τα επινεφρίδια να παράγουν υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης. Τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης του στρες αλλάζουν το πώς αποθηκεύει ο μεταβολισμός σου το λίπος, συσσωρεύοντάς το στην κοιλιά, το οποίο επηρεάζει ζωτικά όργανα (αλλά και τη γραμμή σου).

Αύξησε την καύση. Η γιόγκα μειώνει το στρες, στέλνοντας σήμα στον εγκέφαλο να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, σύμφωνα με μια έρευνα στην επιθεώρηση The Journal of Alternative and Complementary Medicine. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο διαλογισμός και το τάι τσι ίσως έχουν την ίδια επίδραση. Διάλεξε το αγαπημένο σου και κάν’ το σταθερή συνήθεια.

 

3 Προετοιμάσου

Αφιέρωνε μία με δύο ώρες το Σαββατοκύριακο για να κάνεις τα ψώνια της εβδομάδας, καθώς και να κάνεις μερικές προετοιμασίες (να κόψεις τα λαχανικά, να μαγειρέψεις κάποια φαγητά και να τα βάλεις σε μερίδες στην κατάψυξη κτλ). Σε μια μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 40% των ανθρώπων που έχασαν σημαντικό βάρος και το διατήρησαν, σχεδίαζαν τα εβδομαδιαία γεύματά τους. Όταν δεν προγραμματίζεις τα γεύματά σου, μπαίνεις στον πειρασμό να φας ό,τι είναι εύκαιρο και συνήθως είναι ανθυγιεινές τροφές, υψηλές σε θερμίδες.

Αύξησε την καύση. Οι μυς μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο 30 γρ. πρωτεΐνες από κάθε γεύμα, όπως σημειώνει μια μελέτη στην επιθεώρηση Journal of the American Dietetic Association. Οτιδήποτε πέρα απ’ αυτό αποθηκεύεται ως λίπος. Προσπάθησε να καταναλώνεις τουλάχιστον 46 γρ. πρωτεΐνες την ημέρα.