Fitness

15 λάθη που θα σταματήσεις να κάνεις το 2015

Για τη νέα χρόνια βάλε νέους στόχους. Ξεκίνα από τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς και υποσχέσου στον εαυτό σου ότι φέτος δεν θα τα ξανακάνεις!

ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ                   

-1 Μην ξεχνάς γεύματα

Μην αφήνεις το στομάχι σου να μένει πολλές ώρες άδειο. Επιβραδύνεις τον μεταβολισμό σου  και εκτοξεύονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, πεινάς περισσότερο και καταφεύγεις συχνά σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές. Τρώγε κάθε 3 – 4 ώρες.

-2 Μην στερείσαι

Όταν κάνεις δίαιτα σοκολάτες, γλυκά, πίτσα τα κόβεις μαχαίρι! Το θέμα δεν είναι να στερηθείς  αλλά να τα περιορίσεις, π.χ. μία φορά την εβδομάδα.

3 Ξεκίνα με πρωινό

Σύμφωνα με ελληνική έρευνα σχεδόν το 50% των Ελλήνων δεν τρώει πρωινό. Εχεις πολλούς καλούς λόγους για να ξεκινάς τη μέρα σου με πρωινό: συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου κι άλλων διατροφικών στοιχείων που έχουν πέσει κατά τη διάρκεια του ύπνου, βελτιώνει τη μνήμη σου, βοηθά στο αδυνάτισμα, σου χαρίζει ενέργεια.

4 Πίνε νερό

Νικά την κούραση, τον πονοκέφαλο, σε ενυδατώνει, διατηρεί φρέσκα τα κύτταρα της επιδερμίδας σου, κόβει τις λιγούρες, βοηθά στη δυσκοιλιότητα, σε γεμίζει ενέργεια. Τότε γιατί το ξεχνάς;

-5 Μαγείρευε!

Αν παραγγέλνεις απ έξω δεν γνωρίζεις από τι υλικά είναι παρασκευασμένο και επιπλέον σε φορτώνει με περισσότερες θερμίδες. Tα ποσοστά του λίπους υπολογίζεται ότι φτάνουν μέχρι και 30% παραπάνω σε σύγκριση με αυτά που παρασκευάζονται στο σπίτι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύεις να παίρνεις μέχρι 1 κιλό περίπου το μήνα, δηλαδή έως και 12 κιλά το χρόνο!

-6 Μην τρως στο πόδι

Φτιάξε το γεύμα σου και ασχοληθήσου μόνο με αυτό. Μην αποσπάς την προσοχή σου με τηλεόραση, μιλώντας στο τηλέφωνο ή οτιδήποτε άλλο. Έτσι βοηθάς τον εγκέφαλό σου να συνειδητοποιήσει τη διαδικασίας τροφής και να πάρει το μήνυμα ότι χόρτασε.

-7 Μάσησε αργά

Όταν τρως γρήγορα δεν μασάς καλά τη τροφή σου. Έτσι επιβαρύνεις περισσότερο το πεπτικό σου. Επίσης, όταν μασάς γρήγορα εισπνέεις και περισσότερο αέρα με αποτέλεσμα να φουσκώνεις.

 

ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΣΟΥ

 

-8 Μην ξεχνάς την προθέρμανση

Αυξάνεις την πιθανότητα τραυματισμού, ενώ η καρδιακή σου συχνότητα (στην περίπτωση αεροβικής άσκησης) ανεβαίνει πολύ γρήγορα.

-9 Δεν έχεις χρόνο για άλλο πόνο

Πιστεύεις ότι πρέπει να πονέσεις για να έχεις αποτέλεσμα; Αυτό δεν ισχύει πια. Η ένδειξη πόνου δείχνει ότι κάνεις λάθος στην εκτέλεση των ασκήσεων. Η αυξημένη προσπάθεια δεν χρειάζεται να συνοδεύεται από πόνο.

-10 Μην κολλάς στο ίδιο πρόγραμμα

Οταν γυμνάζεις τους ίδιους μυς με τον ίδιο τρόπο τότε ο οργανισμό σου συνηθίζει και ο ρυθμός βελτίωσης πέφτει. Βρες διαφορετικές ασκήσεις, που κάθε φορά θα τις κάνεις με διαφορετική σειρά, ένταση και τρόπο.

-11 Κάνε τις διατάσεις σου

Μπορείς να οδηγήσει σε πιασίματα, ελλιπή ευλυγισία και φυσικά σε τραυματισμούς.

-12 Εστίασε στους κοιλιακούς

Μετά από κάθε σετ κοιλιακών νιώθεις τον αυχένα σου πιασμένο; Αυτό συμβαίνει γιατί αντί να σφίγγεις τους μυς της κοιλιάς χρησιμποιείς τους αυχενικούς μύες! Γι αυτό πριν ξεκινήσεις πίεσε τη γλώσσα σου στον ουρανίσκο. Θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς κατευθύνοντας την ένταση στο στομάχι.

-13 Συντόμεψε τα διαλλείματα

Το μυστικό για να αποδόσει η προπόνησή σου είναι η ένταση. Τα μεγάλα διαλλείματα παγώνουν κυριολεκτικά το σώμα στη μέση της προπόνησής σου.

-14 Φάε πρώτα κάτι

Η ζαλάδα που νιώθεις μπορεί να οφείλεται στο χαμηλό ενεργειακό φορτίο. Μην ξεκινάς ποτέ απαιτητική άσκηση εάν δεν έχεις φάει κάτι ελαφρύ δυο ώρες πριν.

-15 Ξεκουράσου

Αν γυμνάζεσαι θα πρέπει και να ξεκουράζεσαι, άλλωστε η διαδικασία της ανάπτυξης γίνεται στη φάση της ηρεμίας. Μην ξεκινάς ποτέ μια νέα προπόνηση εάν είσαι κουρασμένος από τη προηγούμενη.