ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υπέρταση: Ποιο ελληνικό λαχανικό τη ρίχνει;

Το παντζάρι έχει αναγνωριστεί για τα διατροφικά του οφέλη από την αρχαιότητα. Ο μύθος λέει ότι η θεά Αφροδίτη έτρωγε παντζάρι για να διατηρήσει την ομορφιά της, ενώ ένα παντζάρι προσφέρθηκε στον Απόλλωνα στο ναό των Δελφών και τότε θεωρήθηκε από το μαντείο ότι αξίζει το βάρος του σε ασήμι!

 

 

Όμως γιατί έγινε πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια; Επειδή είναι ένα εργοστάσιο θρεπτικών ουσιών, που μπορεί να δώσει στους αθλητές ένα πιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επίσης, η υπέρταση μπορεί να μειωθεί εάν καταναλώνεις παντζάρι, ενώ μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των μυών αλλά και να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. 

Πώς το παντζάρι μειώνει την υπέρταση

Το παντζάρι είναι πηγή βασικών θρεπτικών ουσιών, όπως φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη Α και C. Μελέτη έδειξε ότι το παντζάρι συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Το παντζάρι περιέχει νιτρικά άλατα που χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα το αίμα να διέρχεται ευκολότερα και άρα να μειώνεται η αρτηριακή πίεση.

Το παντζάρι κάνει καλό και στην αποκατάση

Εκτός από τη μείωση στην υπέρταση, το παντζάρι αυξάνει τις επιδόσεις σου και συμβάλλει στην αποκατάσταση των μυών μετά από αυτήν. Αυτό οφείλεται στο ότι το παντζάρι έχει εργογενική επίδραση (ergogenic effect), που σημαίνει ότι βελτιώνει τη φυσική απόδοση των μυών μετά από σύντομες περιόδους άσκησης σε υψηλή ένταση.

Επιλέον, μελέτη του πανεπιστημίου του Newcastle έδειξε, ότι το παντζάρι επιταχύνει την αποκατάσταση των μυών και μειώνει τον μυικό πόνο στους αθλητές μετά από επαναλαμβανόμενα σπριντ στο τρέξιμο και άλλες παρόμοιες ασκήσεις υψηλής έντασης

Πώς επιδρά το παντζάρι στον οργανισμό

Ο χυμός παντζαριού περιέχει νιτρικά άλατα και το σώμα μετατρέπει αυτά τα νιτρικά σε νιτρικό οξείδιο (ΝΟ). Το ΝΟ διευρύνει, χαλαρώνει και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Γιατί είναι αυτό ωφέλιμο για έναν δρομέα; Η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων αυξάνει την ικανότητα ροής του αίματος οδηγώντας σε μεγαλύτερη μεταφορά οξυγόνου στους μυς. Περισσότερο οξυγόνο σημαίνει ταχύτητα, μεγαλύτερη απόδοση και λιγότερη κόπωση. Επιπλέον το παντζάρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να είναι ευεργετικά στη μείωση της φλεγμονής και της κυτταρικής βλάβης που μπορεί να συμβεί σε έναν αγώνα αντοχής. Διάβασε ακόμη: Γιατί να φας παντζάρι μετά την προπόνηση + 2 συνταγές για αποκατάσταση

Μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού από παντζάρια θα μπορούσε να βελτιώσει την ικανότητα υγιών ενηλίκων να εκτελούν διάφορες δραστηριότητες για 90 λεπτά αργότερα.

Τέλος, υπάρχουν στοιχεία ότι τα παντζάρια αυξάνουν την απορρόφηση οξυγόνου και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Πόσο παντζάρι πρέπει να πίνεις;

Όταν αυξάνονται τα επίπεδα νιτρικών στο σώμα, οι αθλητές επωφελούνται από αρκετές ημέρες. Η έρευνα έδειξε ότι μετά από 4-6 ημέρες κατανάλωσης 2 ποτηριών χυμό παντζαριού καθημερινά, τα επίπεδα των νιτρικών στο αίμα ήταν στο βέλτιστο επίπεδο για να έχουν αύξηση στην απόδοσή τους ή μείωση στις τιμές της αρτηριακής πίεσης.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ο χρόνος κατανάλωσης του χυμού. Επιστημονικά, οι περισσότερες έρευνες έδειξαν οφέλη όταν ο χυμός καταναλώθηκε 75 λεπτά έως 3 ώρες πριν από την άσκηση. Τα επίπεδα νιτρικών στο αίμα συνεχίζουν να αυξάνονται για περίπου 12 ώρες μετά την κατανάλωση.

 Φίλια Μητρομάρα

φωτο credit pixbay.com

 Πηγές

Murphy, M., Eliot, K., Heuertz, R. M., & Weiss, E. (2012). Whole Beetroot Consumption Acutely Improves Running Performance. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 112(4), 548-552.

Arnold, J. T., Oliver, S. J., Lewis-Jones, T. M., Wylie, L. J., & Macdonald, J. H. (2015). Beetroot juice does not enhance altitude running performance in well-trained athletes. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 40(6), 590-595.