ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υγρά προβιοτικά: γιατί είναι καλύτερα;

Μία νέα τάση είναι τα υγρά προβιοτικά. Τι πρέπει να προσέξεις και ποια να επιλέξεις.

 

Γενικά τα προβιοτικά είναι εξαιρετικά δημοφιλή για έναν λόγο: Υπάρχουν πολλές έρευνες σχετικά με τα οφέλη των βακτηρίων στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι πρώτες μελέτες εξέτασαν τις επιπτώσεις των προβιοτικών σε όλα, από καρκίνο έως καρδιακές παθήσεις και ανοσοποιητικό σύστημα, δείχνοντας ότι η τακτική κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών.

Πού βρίσκονται τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά βρίσκονται στο γιαούρτι και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το κεφίρ, το ωριμασμένο τυρί όπως το γκούντα, τα τρόφιμα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το miso και το tempeh, το τουρσί, το kombucha. Μπορείς επίσης να πάρεις πολλά προβιοτικά από τρόφιμα που τρως. Παρόλο που δεν υπάρχει ημερήσια συνιστώμενη δόση για τα προβιοτικά, οι διαιτολόγοι προτείνουν να συμπεριλαμβάνεται μία μερίδα πλούσια σε προβιοτικά τρόφιμα καθημερινά, όπως ένα φλιτζάνι απλό γιαούρτι, με ζωντανές καλλιέργειες.

Υγρά προβιοτικά = λειτουργικά ροφήματα

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Βιομηχανίας Ποτών, τα υγρά προβιοτικά και άλλα «λειτουργικά ροφήματα» είναι οι πιο σωστές συσκευασίες για το ψυγείο (τα προβιοτικά χρειάζονται ψυγείο). Τα προβιοτικά είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου και ενός ισχυρότερου ανοσοποιητικού. Τα προβιοτικά βοηθούν στη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερο και μπορούν να συμβάλλουν σε θεραπεία και ενδεχομένως στην πρόληψη γαστρεντερικών προβλημάτων όπως διάρροια, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και όσα προκύπτουν από τη λήψη αντιβιοτικών.

Τα προβιοτικά σε υγρή μορφή έχουν πολλά πλεονεκτήματα όπως ότι περιέχουν ζωντανά και ενεργά μη λυοφιλοποιημένα στελέχη που εισέρχονται στο σώμα με τη φυσική τους μορφή, χωρίς να χρειάζεσαι οποιαδήποτε χημική επεξεργασία αλλά και χωρίς να απαιτείται η χρησιμοποίηση γλυκερίνης, μαλτοδεξτρίνης ή σκόνης γάλακτος.

Επίσης είναι βιολειτουργικά και βιοενεργά μεταβιοτικά προερχόμενα από τα προβιοτικά μετά από μεγάλη περίοδο καλλιέργειας και τέλος έχουν την ικανότητα να προσκολλώνται στα επιθηλιακά τοιχώματα του εντέρου, να πολλαπλασιάζονται με γρήγορο ρυθμό και να έχουν μια αξιοσημείωτη σταθερότητα στο όξινο περιβάλλον του στομάχου και στο λεπτό έντερο.

Δεδομένου ότι το μικροβίωμα του καθενός είναι διαφορετικό, μπορεί να σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να δοκιμάσεις μερικές διαφορετικές μάρκες προβιοτικών έως ότου βρεις αυτό που σου δίνει το μεγαλύτερο όφελος.

Ποιο είδος υγρών προβιοτικών να προτιμήσεις

Εάν επιλέξεις να δοκιμάσεις τα υγρά προβιοτικά εκτός από το κεφίρ που έχει υποστεί ζύμωση είναι και το Flow Day ProbioSport Concetrated 600million bacteria της Living Food. Υποστηρίζει τη λειτουργία του εντέρου επαναφέροντας άμεσα την ισορροπία στην εντερική χλωρίδα και η συστηματική του λήψη σε συνδυασμό με την αλλαγή τρόπου ζωής και συνηθειών, κάτι που πρεσβεύει το wefit.gr, στην πρόληψη πολλών ασθενειών αλλά και σε μερικές περιπτώσεις στην αντιμετώπισή τους. Συνίσταται για άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό και έχουν έντονη δραστηριότητα. Περιέχει εκχύλισμα από άγριο τριαντάφυλλο, φύλλα βατόμουρου και φραγκοστάφυλου και κίστου, τα οποία ως γνωστόν τονώνουν το ανοσοποιητικό.

Τι να προσέξεις

Αν προτιμάς να πίνεις τα προβιοτικά, βεβαιώσου ότι η ετικέτα αναφέρει τα στελέχη των προβιοτικών που περιέχει, καθώς και τις CFUs (μονάδες σχηματισμού μικροβίων) για να γνωρίζεις πόσα προβιοτικά λαμβάνεις. Η αναζήτηση ενός αριθμού μικροβίων υποδηλώνει ότι είναι καλά ερευνημένο το προβιοτικό και υψηλής ποιότητας. Για καθημερινή χρήση, οι ειδικοί προτείνουν προβιοτικά με 5 έως 15 δισεκατομμύρια μονάδες αποικιών ανά μερίδα, καθώς οι λιγότερες μπορεί να είναι αναποτελεσματικές.

Τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν τα υγρά προβιοτικά

Τα υγρά προβιοτικά μπορούν…

Να συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής εντερικής χλωρίδας, ακόμη και μετά τη λήψη αντιβιοτικών, στη λειτουργία της πέψης και στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης. Επίσης, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου, ειδικά εάν γυμνάζεσαι καθημερινά. Οι σκληρές καθημερινές προπονήσεις, επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνουν το σώμα πιο ευάλωτο σε μολύνσεις. Δεδομένου ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να ωφελήσει τους αθλητές.

Τα υγρά προβιοτικά δεν μπορούν…

Να κάνουν θαύματα στο πεπτικό σου σε λίγα λεπτά. Εάν πιστεύεις ότι ένα υγρό προβιοτικό θα σε βοηθήσει να «αποτοξινώσεις» τον οργανισμό σου μετά από ένα ιδιαίτερα χαλαρό Σαββατοκύριακο ή να «καθαρίσεις το σύστημά σου», δεν θα προκαλέσει άμεση κίνηση του εντέρου, όπως π.χ. η λήψη ενός καθαρτικού. Ωστόσο, για μια χρονική περίοδο, η τακτική κατανάλωση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της αφόδευσης, στη μείωση του φουσκώματος και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Να θυμάσαι

Ενώ τα προβιοτικά μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία σου, εάν τρως πολλά τρόφιμα και ποτά που περιέχουν προβιοτικά μαζί με συμπληρώματα, μπορεί δυνητικά να δημιουργήσεις ανισορροπία των βακτηρίων στο έντερο. Εάν επιλέξεις να συμπληρώσεις τη διατροφή σου με προβιοτικά, μάθε πόσα καταναλώνεις μέσω της διατροφής σου. Μίλησε με τον διαιτολόγο ή το γιατρό σου σχετικά με τη δόση που είναι κατάλληλη για εσένα.