Είχαμε όλοι μια ιδέα για τον όρο «παγωτό» που αφορούσε…παγωτά, από γάλα, αυγά και ζάχαρη ή ότι άλλο είναι στην αυθεντική συνταγή και τον όρο «παγωμένο γλύκισμα» που εφηύραν οι εταιρίες για να πωλούν παγωτό από άλλα υλικά.
Για παράδειγμα αντί για λιπαρά από γάλα, μπορούν να προσθέτουν φυτικό τρανς λίπος (αυτό που ανεβάζει την «κακή» LDL και μειώνει την «καλή» HDL χολιστερίνη), από φοινικέλαιο ή…λίπος ινδικής καρύδας. Το γάλα ήταν αποβουτυρωμένο στα παγωμένα γλυκίσματα, δηλαδή σε σκόνη, ενώ στα παγωτά χρησιμοποιούνταν φρέσκο γάλα.
Πλέον ο καταναλωτής δεν μπορεί να γνωρίζει τι αγοράζει, καθώς οι δύο ορολογίες εξισώθηκαν και όλα ονομάζονται παγωτά πλέον.
Επί λέξει ο νόμος αναγράφει τα εξής:
«Διευρύνεται ο ορισμός του παγωτού και πλέον μπορούν να επισημαίνονται ως παγωτά και προϊόντα που για την παρασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί και αλλά συστατικά (φυτικά λιπαρά) πλέον αυτών του γάλακτος. Τα προϊόντα αυτά πωλούνταν έως τώρα ως παγωμένα γλυκίσματα».
Ενώ η μόνη του υποσημείωση αφορά κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες παγωτών:
«Καθορίζονται ορισμένες κατηγορίες παγωτού στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά συστατικά προερχόμενα από το γάλα (παγωτό γάλακτος, παγωτό κρέμας και παγωτό καϊμάκι)».
Η – αστεία η αλήθεια είναι- αιτιολόγηση ήταν πως αυτές οι αποφάσεις πάρθηκαν για λόγους ανταγωνισμού (προφανώς μιλάμε για Ευρωπαϊκή -Κοινοτική- οδηγία) και συνιστούν…επικαιροποίηση (του αναχρονιστικού Ελληνικού νόμου προφανώς)! Αν και οποιοδήποτε προϊόν πωλείται στην ελληνική αγορά οφείλει να συμμορφώνεται με την ελληνική νομοθεσία, οπότε δεν μπορούσε εταιρεία του εξωτερικού να πουλήσει παγωμένο γλύκισμα ως παγωτό.
Υ.Γ. Καθώς η δουλειά μας είναι να κάνουμε ρεπορτάζ, πολλές εταιρίες χρησιμοποιούν ακόμα την ονομασία «Παγωμένο Γλύκισμα» κάτι που μας παραξένεψε. Είτε η παραγωγή των παγωτών ήταν πριν το επίμαχο νομοσχέδιο, είτε πως για κάποιον αδιανόητο λόγο οι εταιρίες προτίμησαν να κάνουν χρήση του νόμου που τους έδινε ένα χρονικό περιθώριο να «συμμορφωθούν» με το ν/σ (και να πωλούν τα παγωμένα γλυκίσματα ως παγωτά). Εναλλακτικά το ν/σ ξανατροποποιήθηκε, αλλά δεν έχει γραφτεί ακόμα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε δεν ισχύει η τροποποίηση.