ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως πίτσα

Πριν παραγγείλεις δες πρώτα πώς σε επιβαρύνει η πίτσα.

Ας το παραδεχτούμε: Οι περισσότεροι από εμάς λατρεύουμε την πίτσα. Αλλά όλη αυτή τη ζύμη, η σάλτσα και το αλάτι δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι και η καλύτερη τροφή για το σώμα μας και ούτε φυσικά εντάσσεται στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής! Θέλεις να μάθεις τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως πίτσα; Συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο.

 

1 Αυξάνεται η επιθυμία σου για τροφές με κορεσμένα λιπαρά και αλάτι

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ (US National Library of Medicine) μια μελέτη που έγινε σε εφήβους και νεαρούς που κατανάλωναν πίτσα συχνά αποκάλυψε ότι τις ημέρες που έτρωγαν πίτσα, έτρωγαν περισσότερο φαγητό γεμάτο με κορεσμένα λίπη και νάτριο. Γιατί;

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κορεσμένα λιπαρά είναι εξαιρετικά εθιστικά.

Δηλαδή όσο περισσότερα κορεσμένα λιπαρά τρώμε, τόσο περισσότερα θέλουμε να φάμε. Και σύμφωνα με ένα άρθρο στο Journal of Neuropsychopharmacology, η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αποδυναμώσει τις λειτουργίες ντοπαμίνης που συνδέονται με τις περιοχές ανταμοιβής και κινήτρων του εγκεφάλου. Το σώμα επιζητεί αυτά τα τρόφιμα πιο συχνά και πολλές φορές αναμείβουμε τον εαυτό μας με τροφές όπως η πίτσα.

2 Αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου

Το τυρί στην πίτσα είναι μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης, περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για να βοηθήσει το σώμα σου να χτίσει μυς, να επισκευάσει τους ιστούς και να δώσει λίγη ενέργεια αλλά εάν τρως πίτσα με πολλά αλλαντικά καλύτερα να το ξανασκεφτείς.

Σύμφωνα με το Pub Med, αλλαντικά και επεξεργασμένα κρέατα, όπως πεπερόνι και λουκάνικο, έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία, ορισμένους τύπου καρκίνου και καρδιακές παθήσεις.

Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων αυτών των επεξεργασμένων κρεατικών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς σου. Σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπών στη ζύμη και το τυρί που που περιέχει η πίτσα, αυτό μπορεί να είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός.

3 Ο οργανισμός σου επεξεργάζεται τους υδατάνθρακες ως απλά σάκχαρα

Η κατανάλωση πίτσας δεν αφορά απαραίτητα την ποσότητα των θερμίδων αλλά τον τύπο των θερμίδων. Συγκεκριμένα:

Η πίτσα αποτελείται κυρίως από επεξεργασμένα συστατικά. Έτσι, όταν τρως πίτσα, τα απλά σάκχαρα (ή γλυκόζη) απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματός σου εντός 5-10 λεπτών.

Όταν τρως πίτσα – η οποία είναι γεμάτη από επεξεργασμένα σάκχαρα στη ζύμη – το σώμα αντλεί ινσουλίνη γρήγορα για να βοηθήσει στην πέψη. Αυτή η ποσότητα ινσουλίνης μπορεί να παραμείνει αυξημένη για ώρες.

Σύμφωνα με μια μελέτη στο American Journal of Lifestyle Medicine, εάν κάποιος τρώει επεξεργασμένα λιπαρά και σάκχαρα πολύ συχνά, η απόκριση ινσουλίνης στο σώμα του παράγει γλυκοτοξίνες, τα λεγόμενα τελικά προϊόντα της προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (Αdvanced Glycation Εnd Ρroducts ή AGEs), τα οποία εναποτίθενται στα διάφορα όργανα, από το δέρμα, μέχρι τα αγγεία, προκαλώντας φλεγμονές, σοβαρές βλάβες και γήρανση.

4 Ο μεταβολισμός σου επιβραδύνεται

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιεί ενέργεια για τη βασική λειτουργία των ζωτικών οργάνων (π.χ. μυαλό, καρδιά, πνεύμονες). Η ενέργεια αυτή αντιστοιχεί το 60-70% των ολικών ημερήσιων αναγκών μας. Μια ποσότητα ενέργειας δαπανάται σε καθημερινή βάση για την πέψη, την απορρόφηση και την αποθήκευση του φαγητού που τρώμε -περίπου το 10% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών μας. Όταν τρως το σώμα μεταβολίζει τη τροφή για ενέργεια. Όταν καταναλώνεις πρωτεΐνες, το σώμα εργάζεται πιο πολύ από ότι θα έκανε για να μεταβολίσει τα λιπαρά ή τα σάκχαρα.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, η κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών επιβραδύνει τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Όταν τρως τρόφιμα όπως η πίτσα, η οποία αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα, το σώμα δεν εργάζεται σκληρά, επειδή απορροφώνται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό κάνει την καύση θερμίδων και την απώλεια βάρους πολύ πιο δύσκολη.

5 Πέφτει η ενέργειά σου

Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και νάτριο που έχει η πίτσα σε φουσκώνουν, και αυτό μπορεί να σε κάνει να χάσεις ενέργεια και να νιώθεις κόπωση ή υπνηλία. 

Κάτι άλλο που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι ένα κομμάτι πίτσας έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Όταν τα τρόφιμα έχουν υψηλότερο αριθμό θρεπτικών συστατικών, το σώμα τα χρησιμοποιεί για να ενισχύσει και να διατηρήσει τα επίπεδα ενέργειας. Αλλά η πέψη επιβραδύνεται όταν τρως τρόφιμα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και υψηλότερα σε επεξεργασμένα λιπαρά και σάκχαρα. Ακόμα κι αν τρως πίτσα με λαχανικά, το σώμα σου δεν θα επεξεργαστεί καν τα λαχανικά επειδή η πέψη επιβραδύνεται λόγω των επεξεργασμένων τροφίμων. Αυτό θα σε εμποδίσει να πάρεις ενέργεια από το φαγητό που τρως και έτσι θα νιώθεις κούραση και υπνηλία.

Τίποτα καλό δεν έχει η πίτσα;

Έχει! Την σάλτσα ντομάτας. Αυτό το γευστικό στρώμα σάλτσας ντομάτας είναι αναμφισβήτητα το πιο υγιεινό συστατικό της πίτσας. Οι ντομάτες είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών όπως το λυκοπένιο, το β-καροτένιο, το φυλλικό οξύ, το κάλιο, η βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή και η βιταμίνη Ε. Για να πάρεις τα οφέλη του λυκοπενίου, πρέπει οι ντομάτες να είναι μαγειρεμένες ή να επιλέγεις προϊόντα ντομάτας όπως χυμό ντομάτας και σάλτσα. Παρόλο που μια φέτα ακατέργαστης ντομάτας περιέχει περίπου 515 μικρογραμμάρια λυκοπενίου, δύο κουταλιές της σούπας τοματοπολτός περιέχει 13.800 μικρογραμμάρια λυκοπενίου.

Για να κλείσουμε το μυστικό και εδώ είναι πάντα το μέτρο. Φάε ένα κομμάτι, το πολύ δύο, με λαχανικά και σάλτσα, ζύμη λεπτή και ολικής άλεσης. Τα άλλα άφησέ τα καλύτερα.

Photo by Carissa Gan on Unsplash