ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμπληρώματα να πάρεις πριν και μετά τη προπόνηση;

Πριν βιαστείς να αγοράσεις ενημερώσου από το wefit.gr και μάθε τι συμπληρώματα να πάρεις πριν και μετά τη προπόνηση.

ΑΝ ΣΗΚΩΝΕΙΣ ΒΑΡΗ

Αργινίνη

Τι είναι: Η αργινίνη (ή και L-αργινίνη) είναι ένα από τα 22 πρωτεινά αμινοξέα και συντίθεται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Γενικά τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται συνήθως για δύναμη, αντοχή και σε περιόδους που θέλεις να χάσεις το περιττό λίπος χωρίς να χάσεις μυς.

Πριν την προπόνηση γιατί: Αυξάνει τη ροή του αίματος στις μυϊκές ίνες και έτσι οι μυς σου παίρνουν μεγαλύτερη ποσότητα από αυτά που μεταφέρει το αίμα σου—οξυγόνο, γλυκόζη, αμινοξέα, τεστοστερόνη και αυξητική ορμόνη κ.λπ. Αποτέλεσμα; Αυξημένη ενέργεια και αντοχή στην προπόνηση.

Μετά την προπόνηση γιατί: Παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των μυών.

Γλουταμίνη

Τι είναι: Αμινοξύ που βρίσκεται στους μυς σου, συμβάλλει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, στον όγκο των κυττάρων και στον αντι-καταβολισμό. Βοηθά στην παραγωγή της αυξητικής ορμόνης, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στον μεταβολισμό του λίπους και υποστηρίζει την ανάπτυξη νέας μυϊκής μάζας.

Πριν την προπόνηση γιατί: παρέχει στους μυς σου ενέργεια συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της κόπωσης.

Μετά τη προπόνηση γιατί: αναπληρώνει τα μειωμένα επίπεδα γλουταμίνης κατά τη διάρκεια των έντονων προπονήσεων.

 

ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΟΓΚΟ ΣΟΥ

Πρωτεΐνη όγκου

Τι είναι: Ένα γεύμα αντικατάστασης με υψηλά ποσοστά θερμίδων, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και υψηλή ποσότητα υδατανθράκων. Χρησιμοποιείται από τους bodybuilders που θέλουν να βάλουν μυϊκή μάζα, να σχηματίσουν μύες και να αποκτήσουν ογκώδες σώμα.

Μετά την προπόνηση γιατί: Ενθαρρύνεται η μέγιστη πρωτεϊνοσύνθεση και η μυϊκή ανάπτυξη. Οι υδατάνθρακες χρησιμοποιούνται ως καύσιμα για το μυ αφήνοντας ελεύθερη την πρωτεΐνη για τη σύνθεση νέου ιστού και ανάπτυξη των μυών.

 

ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΟΧΗΣ Η ΕΙΣΑΙ ΔΡΟΜΕΑΣ

 

Κρεατίνη

Τι είναι: Μια φυσική ουσία την οποία παράγει ο οργανισμός σε διάφορα όργανα όπως το συκώτι, το πάγκρεας και τα νεφρά. Από τη διατροφή λαμβάνεις ημερησίως 1 γραμμ. κρεατίνης (κυρίως από το κρέας) γι’ αυτό και χρειάζεσαι συμπλήρωμα, το οποίο μπορεί να ενισχύσει τα αποθέματά σου κατά 1/3.

Πριν την προπόνηση γιατί: Αν κάνεις αθλήματα αντοχής η κρεατίνη θα σε βοηθήσει να αναρρώσεις. Σύμφωνα με μελέτη όταν δόθηκε σε αθλητές κρεατίνη φάνηκε ότι τα αποθέματα υδατανθράκων τους ήταν σε καλύτερη κατάσταση μετά από την προπόνησή τους.

Μετά την προπόνηση γιατί: Αν είσαι δρομέας οι μύες σου αποθηκεύουν καύσιμα, που διαρκούν και αρκούν για λίγα λεπτά άσκησης. Φουλάρωντας το σώμα σου με κρεατίνη θα συνεχίσεις την προπόνησή σου χωρίς να κουραστείς ή να πέσει η απόδοσή σου.

ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ CARDIO

Πρωτείνη ορού γάλακτος

Τι είναι: συμπληρώμα διατροφής παρασκευασμένο αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα. Έχει τρεις βασικούς τύπους:
* Συμπυκνωμένος ορός γάλακτος με πρωτεΐνη: με μικρές ποσότητες σε υδατάνθρακες, λίπους και λακτόζης. Ιδανικό για αύξηση μυϊκής μάζας και επιτάχυνσης της διαδικασίας του αναβολισμού.
* Καθαρή πρωτεΐνη ορού γάλακτος: με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπη και λιγότερο από το 1% λακτόζη. Ιδανική για την αναγέννηση των μυών.
* Υδρολυμένος τύπος πρωτεΐνης ορού γάλακτος: για γρήγορη απορρόφηση από τον οργανσιμό.

Μετά την προπόνηση γιατί: παρέχει τα δομικά στοιχεία για την αποκατάσταση των μυϊκών ινών βοηθώντας στη διαδικασία ανάρρωσης. Πάρε την προτού κοιμηθείς, καθώς η πιο δραστική αναδημιουργική περίοδος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης.

Συμβουλεύσου ένα ειδικό (γιατρό, διαιτολόγο ή προπονητή) για να βεβαιωθείς ότι παίρνεις τα σωστά συμπληρώματα για τους συγκεκριμένους στόχους της προπόνησής σου, κυρίως αν ταυτόχρονα παίρνεις και κάποια φάρμακα.