ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να πιεις όταν κάνεις δίαιτα;

Το αλκοόλ δεν είναι μόνο θερμίδες αλλά κι ένας σαμποτέρ του μεταβολισμού σου αλλά το να σου προτείνουμε να πίνεις σόδα με λεμόνι και moctail (κοκτέιλ δηλαδή χωρίς αλκοόλ) είναι ουτοπικό. Μπορείς να πίνεις αλκοόλ όταν κάνεις δίαιτα αλλά υπάρχουν και κάποιοι κανόνες. Δες ποιοι είναι:

Μέτρον άριστον

Κλισέ ξεκλισέ είναι παγκόσμια θεώρημα και μάλιστα με επιστημονικές αποδείξεις. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν εμποδίζει το να διατηρήσεις ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Και τι εννοούμε όταν λέμε μέτρια κατανάλωση αλκοόλ: μία μερίδα αλκοόλ ανά ημέρα για τις γυναίκες και δύο μερίδες αλκοόλ ανά ημέρα για τους άνδρες. Μερίδα αλκοόλ σημαίνει 330 ml (1 κουτάκι) μπίρα με 4-5% αλκοόλ, 150 ml κρασί (1 ποτήρι) και 45 ml άλλων αλκοολούχων ποτών.

Πώς να μετρήσεις το ποτό σου

Κάθε γραμμάριο αιθανόλης (αλκοόλ) ισοδυναμεί με 7 θερμίδες και είναι το δεύτερο πιο θερμιδογόνο συστατικό μετά το λίπος (9 θερμίδες/γραμμ.). Αντιθέτως, οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες αποδίδουν μόνο 4 θερμίδες / γραμμάριο. Ανάλογα με την περιεκτικότητα του κάθε ποτού σε αλκοόλ καθορίζονται και οι θερμίδες που αποδίδει στον οργανισμό. Για απολαύσεις το ποτό σου χωρίς να φορτωθείς με παραπανήσιες θερμίδες υπολόγισε τους βαθμούς και την ποσότητα του αλκοόλ που θα καταναλώσεις ενώ πρόσθεσε και τις θερμίδες που θα προσλάβεις μέσα στην ίδια ημέρα.

Πως θα το κάψεις

Το WCRF δημιούργησε έναν Μετρητή Θερμίδων Αλκοόλ, που δείχνει περίπου πόση άσκηση απαιτείται για να κάψεις τις θερμίδες που κατανάλωσες από το αλκοόλ.

Μάθε πόσο θα σε επιβαρύνουν

1 ποτήρι μπίρα 330 mL με 4% αλκοόλ = 142 θερμίδες
1 κουτάκι μπίρα χωρίς αλκοόλ = 38 θερμίδες
1 μερίδα οινοπνευματώδη με 40% αλκοόλ (τζιν, ρούμι, ουίσκι, βότκα) = 100 θερμίδες
1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό = 100 θερμίδες
1 ποτήρι βότκα με πορτοκάλι (150 ml) = 163 θερμίδες
1 ποτήρι σαμπάνια (125 ml) = 80 θερμίδες
1 ποτήρι μαρτίνι (80 ml) = 128 θερμίδες
1 ποτήρι τζιν (80 ml) = 177 θερμίδες
1 ποτήρι τζιν με τόνικ = 210 θερμίδες
1 σφηνάκι μπέιλις = 77 θερμίδες
1 ποτήρι σανγκρία = 225 θερμίδες

Οι 4 κανόνες του αλκοόλ

1ος κανόνας: Ζήτα πρώτα νερό
Μόλις μπεις στο μπαρ, ζήτα πρώτα 1 – 2 ποτήρια νερό και πιες τα το μονορούφι. Έτσι δεν θα πιεις γρήγορα το ποτό σου. Στη συνέχεια, πιες εναλλάξ ποτό και νερό, θα κρατήσει περισσότερο ενώ εσύ θα νιώθεις γεμάτος.

2ος κανόνας: Πιες σε μικρό ποτήρι
Μη αδειάζεις την μπύρα σου σε πολύ μεγάλο ποτήρι γιατί θα την καταναλώσεις πάρα πολύ γρήγορα. Ρίξε τη σε μικρό για να το ξαναγεμίσεις και να νιώσεις έτσι ότι πίνεις περισσότερο.

3ος κανόνας: Άσε κάτω τα ξηροκάρπια
Τις περισσότερες φορές τα συνοδευτικά των ποτών είναι πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένο λίπος αυξάνοντας έτσι τις θερμίδες σου. Προτίμησε ωμά λαχανικά (π.χ. καρότο και αγγούρι). Έχε υπόψη σου ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την όρεξη και σε κάνει να θες να φας λιπαρά τρόφιμα. Αντιστάσου με το να ακολουθείς πάντα τον κανόνα νο1.

4ος κανόνας: Φάε κάτι πριν βγεις
Φρόντισε να φας το βραδινό σου γεύμα προτού βγεις για ποτό για να αποφύγεις την υπερκατανάλωση φαγητού μετά από τα ποτά (μην πας κατευθείαν στα «βρώμικα»). Επίσης πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ένα γεμάτο στομάχι μειώνει την απορρόφηση αλκοόλ κατά 57%. Αυτό σημαίνει ότι η καύση λίπους συνεχίζεται για μεγαλύτερο διάστημα.

5ος Μη ζητάς «άλλη μία γύρα»
Επίσης έχε υπόψη σου ότι ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται μία ώρα για να μεταβολίσει 18 ml αλκοόλ, δηλαδή όσο ένα ποτό. Επομένως τα δύο ποτά επηρεάζουν το μεταβολισμό σου και σε φορτώνουν με θερμίδες μέχρι να πεις «άσπρο πάτο!».