ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τί μπορεί να συμβεί στο σώμα σου αν δεν φας μετά από προπόνηση

Γυμνάστηκες και πήγες κατευθείαν στη δουλειά, χωρίς να φας κάτι; Δες τι μπορεί να πάθεις.

 

 

Το να φας αμέσως μετά την προπόνηση είναι σημαντικό για να αποκομίσεις όλα τα οφέλη της άσκησης και να αυξήσεις και το μεταβολισμό σου. Το να τρως τα σωστά φαγητά τη σωστή ώρα μετά την προπόνηση βοηθούν στο να διατηρείς υψηλά τα επίπεδα της ενέργειάς σου και της απόδοσής σου. Η ποσότητα, το περιεχόμενο και ο χρόνος που θα καταναλώσεις το γεύμα σου μετά την προπόνηση παίζει βασικό ρόλο στο πόσο καλά το σώμα σου αναρρώνει και ανασυντάσσεται μετά την προπόνηση και πόσο οι θερμίδες που καταναλώνεις θα χρησιμοποιηθούν σαν καύσιμο ή θα αποθηκευτούν ως λίπος. Δες τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου αν δεν φας μετά από προπόνηση.

Πέφτει το σάκχαρό σου

Αν γυμνάζεσαι το πρωί ή νωρίς το βράδυ χωρίς να τρως και να κάνεις αναπλήρωση μέσα σε λίγες ώρες το σώμα σου θα αρχίζει να παίρνει από την αποθηκευμένη ενέργεια. Θα πάρει από τις αποθήκες γλυκογόνου, τις οποίες το σώμα σου χρησιμοποιεί για να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Καθώς ο εγκέφαλος προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια, αναγκάζεται να επιβραδύνει ορισμένες από τις λειτουργίες του. Εάν ο εγκέφαλος εξαντλείται από γλυκογόνο, δεν μπορεί να βγει αμέσως άλλες πηγές, έτσι επιβραδύνει τη λειτουργία, εξ ου και η αίσθηση της ζάλης ή το αίσθημα κόπωσης, αν δεν έχεις φάει.

Έχεις απώλεια μυικής μάζας και πιασίματα

Μετά από την προπόνηση το σώμα σου είναι εξαντλημένο και χρειάζεται καύσιμα για να αποκαταστήσει τις ζημιές. Αν δεν μπορέσει να τα βρει μέσω του φαγητού, θα αρχίσει να καταστρέφει το μυϊκό ιστό για να τα βρει. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο γλυκογόνο, το σώμα σου θα βρει άλλες διαθέσιμες πηγές ενέργειας, όπως το λίπος ή, εάν δεν υπάρχει λίπος, τότε θα πάρει από τους μυς. Προφανώς, εάν το σώμα σου χρησιμοποιήσει ενέργεια από τους μυς, θα χάσεις μυϊκή μάζα. Αν γυμνάστηκες σκληρά πιθανότατα να έχεις χάσει πολλούς ηλεκτρολύτες, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκές κράμπες και πιασίματα.

Έχεις ήπια αφυδάτωση

Εάν δεν τρως ή δεν πίνεις, θα είσαι αφυδατωμένος μετά την προπόνηση. Ακόμη και αν γυμνάζεσαι υπό βέλτιστες συνθήκες (όχι υπερβολική θερμότητα, για παράδειγμα), η άσκηση αυξάνει την εφίδρωση και την αφυδάτωση.

Αν δεν πιεις κάτι, αυτό μπορεί να προκαλέσει ανισορροπίες στα επίπεδα των ηλεκτρολυτών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ταχυπαλμία, καθώς το σώμα χρειάζεται ηλεκτρολύτες για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς και των μυών.  

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να παραμείνεις ενυδατωμένος, ακόμα κι αν δεν έχεις χρόνο να φας ένα σνακ αμέσως. Το νερό είναι καλή επιλογή. Δεν χρειάζεσαι πραγματικά ένα ρόφημα με ηλεκτρολύτες, εκτός αν κάνεις μια πολύ μεγάλη προπόνηση σε πολύ ζεστό καιρό.

Εάν δεν ξέρεις τι να φας μετά την προπόνηση διάβασε αυτό: Οδηγός διατροφής: Τι να φας πριν, κατά και μετά την προπόνηση