ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι άλλο, εκτός από νερό, μπορεί να σε ξεδιψάσει;

Μην περιμένεις πρώτα να διψάσεις και μετά να πιεις νερό. Όλα ξεκινούν από την πρόληψη. Πίνε νερό καθημερινά, σύμφωνα με τις ανάγκες σου, προτού νιώσεις το αίσθημα της δίψας και μάθε τους τρεις κανόνες της ενυδάτωσης:
1. Πίνε διπλάσια ποσότητα νερού από αυτή που χρειάζεσαι για να ξεδιψάσεις.
2. Πίνε συχνά νερό για να αποφύγεις την ήπια αφυδάτωση.
3. Πίνε 1 ποτήρι για κάθε 10 κιλά σωματικού βάρους.

Έχε ωστόσο υπόψη σου ότι το 80% των αναγκών μας σε υγρά δεν καλύπτεται μόνον από το πόσιμο νερό αλλά και από άλλες επιλογές όπως αναψυκτικά, χυμοί, καφές, τσάι και το υπόλοιπο 20% από τις τροφές. Διάβασε τι άλλο, εκτός από νερό, μπορεί να σε ξεδιψάσει;

Οι χυμοί
Ενυδατώνουν αλλά μην το παρακάνεις, αν μάλιστα ακολουθείς διατροφή επειδή στην ουσία «πίνεις» τις θερμίδες σου. Όμως μπορείς να κάνεις ένα απλό τρικ για να ξεδιψάσεις, να ενυδατωθείς και να μη νιώθεις ότι πίνεις σκέτο χυμό: ρίξε στο χυμό ανθρακούχο νερό και θα σου δώσει την αίσθηση του αναψυκτικού ενώ θα σε ενυδατώσει.

Το τσάι
Σαφώς και συμβάλει στην ενυδάτωση του οργανισμού, αρκεί να μην ξεπερνάς τις συνιστώμενες ποσότητες (μέχρι 3 ποτήρια την ημέρα) επειδή περιέχει καφεΐνη. Προτίμησε να το φτιάξεις μόνος σου από το να πιεις έτοιμο σε μπουκάλι. Έχει περισσότερες θερμίδες από όσες πιστεύεις, ενώ αν το κάνεις εσύ είναι μηδενικές. Αν επιλέξεις το πράσινο τσάι θα επωφεληθείς και από τα αντιοξειδωτικά που θα σου προσφέρει.

Τα αθλητικά ποτά
Περιέχουν υδατάνθρακες που δεν επιτρέπουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να πέσουν ενώ αντικαθιστούν τους χαμένους ηλεκτρολύτες, μετά από έντονη εκγύμναση. Προσοχή μόνο επειδή έχουν πολλές θερμίδες λόγω της ζάχαρης που περιέχουν καθώς και υψηλά επίπεδα νατρίου. Τα αθλητικά ποτά δεν είναι τα ίδια με τα ενεργειακά καθώς τα δεύτερα περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης και άλλων διεγερτικών ουσιών (π.χ. guarana ή ταυρίνη).

Τα φρούτα και τα λαχανικά
Είναι πολλά τα φρούτα και τα λαχανικά που η σύστασή τους περιέχει αρκετό νερό και μπορούν να ενυδατώσουν τον οργανισμό σου. Βάλε λοιπόν στο καλάθι καρπούζι, φράουλες, πεπόνι, αγγούρια, ντομάτες, μπόκολο, σέλινο, σταφύλια. Επίσης, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αναπληρώνει και τους ηλεκτρολύτες. Με τον ιδρώτα το σώμα χάνει μεγάλες ποσότητες από νάτριο και κάλιο. Επειδή νάτριο βρίσκεις παντού, το κάλιο μπορείς να το προμηθευτείς από τα φρούτα και τα λαχανικά όπως μπανάνα, βερίκοκο, σπανάκι.

Τα γαλακτομικά
Γάλα, ξινόγαλα ή κεφίρ, τα ροφήματα με βάση το γάλα περιέχουν μεγάλο ποσοστό νερού και ενυδατώνουν τον οργανισμό. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Applied Physiology, Nutrition and Metabolism έδειξε ότι το γάλα και οι τροφές που βασίζονται σε αυτό βοηθούν τον οργανισμό να επανέλθει ταχύτερα μετά από έντονη σωματική άσκηση ενώ επανυδατώνουν καλύτερα τον οργανισμό σε σύγκριση με αθλητικά ποτά. Προτίμησέ τα στη light τους μορφή.

Η βιταμίνη C
Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο καταστρέφει τμήματα της κυτταρικής μεμβράνης και πιο συγκεκριμένα το κολλαγόνο, τον συνδετικό ιστό του δέρματος. Η βιταμίνη C συμβάλλει στην αναγέννηση του κολλαγόνου μέσω δύο αμινοξέων, της προλίνης και της λυσίνης. Αύξησε την καθημερινή πρόσληψη των πηγών βιταμίνης C για να ενυδατώνεις τα κύτταρά σου, το δέρμα σου και γενικά τον οργανισμό σου.