ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα ψέματα που σου λένε για τις δίαιτες

Μάθε ποιές γενικευμένες συμβουλές διατροφής κινούνται σε λάθος μοτίβο, τι ισχύει και τι όχι και απόλαυσε τη διατροφή σου χωρίς στερήσεις.

 

• Ψέμα: Οι σαλάτες είναι η καλύτερη επιλογή για δίαιτα

Αλήθεια: Ακριβώς επειδή υπάρχουν σαλάτες όπως του Καίσαρα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υγιεινές. Οι περισσότερες παρασκευάζονται με πολλά λιπαρά, ειδικά αν προσθέσεις καρύδια, τυρί, dressing και αβοκάντο. Μία μεγάλη σαλάτα του Καίσαρα με κοτόπουλο έχει 22 γραμμάρια λίπους, σε σύγκριση με μια ελληνική σαλάτα, η οποία έχει 15 γραμμάρια λίπους.

 

• Ψέμα: Οι ξηροί καρποί παχαίνουν

Αλήθεια: Κι όμως μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, να αυξήσεις το μεταβολικό σου ρυθμό και να μειώσεις τη χοληστερόλη. Οι ωμοί ξηροί καρποί περιέχουν καλά λιπαρά: τα μονοακόρεστα, που κάνουν καλό και στην καρδιά. Πρόκειται για ένα πλούσιο σνακ σε πρωτεΐνες, που θα σε κάνει να αισθάνεσαι χορτάτη γρηγορότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

• Ψέμα: Οι υδατάνθρακες είναι καλοί για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας

Αλήθεια: Η απαγόρευση του ψωμιού και των ζυμαρικών από τη διατροφή σου εντελώς δεν συνιστάται, αλλά ο περιορισμός της πρόσληψης υδατανθράκων το βράδυ, θα βοηθήσει με την απώλεια βάρους. Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για την πρόσληψη υδατανθράκων είναι το πρωινό, επειδή σου δίνει την ενέργεια που χρειάζεσαι όλη μέρα. Φάε ψωμί ολικής άλεσης και δημητριακά και απόφευγε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί και τα μπισκότα.

 

• Ψέμα: Όταν κάνεις δίαιτα μη σηκώνεις βάρη, δεν θα χάσεις

Αλήθεια: Αυτό είναι μια μεγάλη παρανόηση, ιδίως στις γυναίκες. Η προπόνηση με βάρη όχι μόνο θα σε κάνει πιο λεπτή, αλλά θα αυξήσει τη μυϊκή σου μάζα και αυτό θα σε βοηθήσει να καις περισσότερες θερμίδες, ακόμη και όταν ξεκουράζεσαι.

 

• Ψέμα: Ορισμένες τροφές είναι λιποδιαλυτικές

Αλήθεια: Σε αντίθεση με πολλές διάσημες δίαιτες που ορκίζονται π.χ. στο γκρέιπφρουτ, η αλήθεια είναι πως τα τροφιμα δεν μπορούν με μαγικό τρόπο να λιώσουν το λίπος. Τροφές όπως το σέλινο και το γκρέιπφρουτ είναι απλώς χαμηλά σε θερμίδες. Η άσκηση και η υγιεινή διατροφή είναι το μυστικό για την απώλεια βάρους.

 

• Ψέμα: Μην τρως μπανάνες, παχαίνουν!

Αλήθεια: Θα πρέπει να τρως έξι μπανάνες καθημερινά για να δεις μία μικρή διαφορά στο βάρος – κι αυτό δεν είναι απόλυτο! Μια μέτρια μπανάνα αποτελεί μια καλή πηγή φυτικών ινών, μαγνησίου και καλίου. Δεν έχει λιπαρά και είναι καλή πηγή βιταμίνης Β6, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.