ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα πολλά λιπαρά πριν την προπόνηση αυξάνουν την απόδοσή σου;

Tα πολλά λιπαρά πριν την προπόνηση αυξάνουν την απόδοσή σου; Οι περισσότεροι άνθρωποι που ασκούνται ή είναι αθλητές αντοχής θα απαντούσαν πιθανώς «όχι». Για δεκαετίες, πολλοί αθλητές κατανάλωναν – και καταναλώνουν – υδατάνθρακες για να έχουν επαρκή εφόδια για το τρέξιμό τους. Και σύμφωνα με την κοινή λογική τα λιπαρά τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται επειδή είναι αναποτελεσματικές πηγές καυσίμων και μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

 

 

 

 

Τα τελευταία όμως χρόνια, μερικοί επιστήμονες και αρκετοί αθλητές έχουν αρχίσει να το αμφισβητούν αυτό. Οι ultra-enduranceαθλητές ακολουθούν διατροφή με πολλά λιπαρά, ως στρατηγική βελτίωσης της απόδοσής τους.

 

Το λέει η επιστήμη!

Μελέτη δείχνει ότι μια διατροφή που αποτελείται από 85% λιπαρά μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής απόδοσης των ultra-endurance αθλητών περισσότερο από τους παραδοσιακούς υδατάνθρακες, που θεωρούνται καλύτεροι για τους αθλητές. Και όταν λέμε λιπαρά, εννοούμε τα καλά λιπαρά, που προέρχονται από τρόφιμα όπως ξηροί καρποί, αβοκάντο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Αλλά πριν βιαστείς να αλλάξεις όλους τους κανόνες υγιεινής διατροφής, είναι σημαντικό να σημειώσεις ότι αυτή η σύσταση δεν είναι για τους περισσότερους από εμάς. Aυτές οι συστάσεις είναι για πραγματικούς αθλητές, επαγγελματίες παίκτες, ολυμπιονίκες ή επαγγελματίες μαραθωνοδρόμους.

Διάβασε σχετικά: Τα καλά λιπαρά που πρέπει να τρως!

Αυτή η διατροφή κάνει για μένα;

Ας είμαστε ειλικρινείς: Οι περισσότεροι από εμάς δεν τρέχουν περισσότερους από δύο μαραθώνιους τον χρόνο (κάποιοι κάθε μήνα και κάποιοι ανά εβδομάδα) ή γυμνάζονται έξω όλη την ημέρα, οπότε αυτός ο τρόπος κατανάλωσης δεν συνιστάται, ακόμη και για όσους ασκούνται τακτικά. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή σίγουρα θέτει υπό αμφισβήτηση την παραδοσιακή διατροφή και, όπως συμβαίνει συχνά με αυτές τις μελέτες, μας κάνει να αναρωτηθούμε αν αυτός ο τύπος διατροφής θα μπορούσε να ωφελήσει απλούς αθλητές ή μέτρια ασκούμενους. 

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι οι υδατάνθρακες αποτελούν ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής και παρέχουν καύσιμα για τις προπονήσεις σου με τη μορφή γλυκογόνου, το οποίο αποθηκεύεται στο ήπαρ και τους μυς. Το λίπος, όμως, πρέπει να κατανεμηθεί σε λιπαρά οξέα προτού χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο και μόνο οι αθλητές αντοχής που γυμνάζονται σκληρά μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλα τα αποθέματα γλυκογόνου, πριν αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα λιπαρά. Μια κετογονική δίαιτα, με το 85% της διατροφής να περιέχει λίπος, αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιεί το λίπος πιο εύκολα ως πηγή ενέργειας. Αυτό αναφέρεται ως «κετοπροσαρμογή» και διαρκεί αρκετές εβδομάδες για να επιτευχθεί.

Διάβασε σχετικά: Οι 20 πιο υγιεινές τροφές για (πρωτ)αθλητές

 Τι να κάνεις

Δεν είναι καλή ιδέα να το παρακάνεις με τους υδατάνθρακες ή τα λιπαρά σε όλα τα γεύματά σου. Τα λιπαρά θα πρέπει να περιλαμβάνουν μόνο το 20 έως 30% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων ανά γεύμα. Οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν το 40 έως 50% του γεύματός σου και πηγές καλών υδατανθράκων από λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. 

Ωστόσο να θυμάσαι ότι οι καλοί υδατάνθρακες και τα λιπαρά δίνουν ενέργεια, μπορεί να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος και προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία. Αλλά μεγάλες ποσότητες και από τα δύο μπορεί να σου κάνουν κακό, και αυτό ισχύει και για τα λιπαρά και για τους υδατάνθρακες.

Φίλια Μητρομάρα