ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής αν κάθεσαι όλη μέρα

Η καθιστική ζωή, ειδικά αν έχεις μια δουλειά σε γραφείο που σε κάνει να κάθεσαι για 8+ ώρες την ημέρα, βλάπτει. Όλοι το ξέρουν αυτό!

 

Δυστυχώς, η καθιστική ζωή και ο τρόπος ζωής που δεν περιλαμβάνει μετακίνηση και άσκηση συνδέεται με μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, όπως παχυσαρκία, πόνο στην πλάτη και τους ώμους και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Επίσης, το να κάθεσαι εννέα ώρες την ημέρα συνδέεται και με πρόωρο θάνατο. Εάν είσαι ένας από τους πολλούς που κάθονται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να υποστηρίξεις την υγεία σου, είναι να μειώσεις τις θερμίδες σου και να γυμναστείς. Ακόμη και ένας γρήγορος περίπατος 10 λεπτών γύρω από το γραφείο μπορεί να επιδράσει θετικά στην υγεία σου, τα ενεργειακά σου επίπεδα και τη διάθεσή σου. Μαζί με το αίμα σου να ρέει και το σώμα σου να κινείται, υπάρχουν και ορισμένα συμπληρώματα που θα σε βοηθήσουν αν κάνεις καθιστική ζωή.

1 Κουρκουμάς 

Ο πόνος στον αυχένα και στην πλάτη μπορεί να είναι ένας ανυπόφορος πόνος, ειδικά αν δεν κάθεσαι σωστά στην καρέκλα σου. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η λήψη συμπληρώματος κουρκουμά βοηθά στην ανακούφιση του πόνου στον αυχένα και στην πλάτη, χάρη στην ικανότητα του μπαχαρικού αυτού να μειώνει τη φλεγμονή και το αίσθημα του πόνου.

Το ενεργό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη και μελέτη έδειξε ότι η λήψη εκχυλίσματος κουρκουμίνης μειώνει τον πόνο εξίσου αποτελεσματικά με τη λήψη ιβουπροφαίνης και με λιγότερες παρενέργειες.

Όταν επιλέγεις ένα συμπλήρωμα κουρκουμά, δοκίμασε να αγοράσεις ένα που να περιέχει στη σύνθεσή του και εκχύλισμα μαύρου πιπεριού, καθώς το μαύρο πιπέρι βοηθά το σώμα να απορροφήσει την κουρκουμίνη.

2 Krill Oil

Δεδομένου ότι η καθιστική ζωή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους, η εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης είναι βασική. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε όσους έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη. Η συμπλήρωση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της διάθεσής σου.Η λήψη συμπληρώματος Kril oil τροφοδοτεί τον οργανισμό με αυτά τα βασικά λιπαρά οξέα.

Το Krill Oil προσφέρει καλύτερη απορρόφηση σε σχέση με το ιχθυέλαιο επειδή παρέχει Ωμέγα-3 EPA και DHA στη φυσική του μορφή.

Το Krill Oil διατηρεί τα φωσφολιπίδια τα οποία χάνονται κατά τη διαδικασία κατασκευής συμπληρωμάτων ιχθυελαίου, κάτι που διευκολύνει την πέψη και εξαλείφει το άρωμα ψαρίλας που πολλοί άνθρωποι βιώνουν με το ιχθυέλαιο.

3 Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη

Εάν κάθεσαι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στη δουλειά το σίγουρο είναι ότι κοιτάς μια οθόνη, κάτι που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία των ματιών σου. Το μπλε φως που εκπέμπεται από την οθόνη του υπολογιστή ή την τηλεόραση, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια και τελικά να οδηγήσει σε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αν δεν προσέξεις.

Τα καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν τα μάτια από τη βλαβερή ακτινοβολία των οθονών, ουσιαστικά ενεργώντας σαν «γυαλιά ηλίου» για τον αμφιβληστροειδή.

Ειδικά αν δεν καταναλώνεις πολύχρωμα φρούτα, λαχανικά και κρόκους αυγών, η λήψη ενός συμπληρώματος λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, θα σε βοηθήσει.

4 Βιταμίνη C

Η καθιστική ζωή συνδέεται με ένα ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα. Και ενώ δεν υπάρχει κανένα συμπλήρωμα που να μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό όπως η άσκηση, λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C θα διατηρήσει την ανοσολογική σου υγεία ετοιμοπόλεμη!

5 Βιταμίνη D3

Όσοι κάνουν καθιστική ζωή το σώμα τους πιθανότατα δεν εκτίθεται στον ήλιο που χρειάζεται για να παράγει βιταμίνη D, μια θρεπτική ουσία που παίζει πολλούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένης της ανοσολογικής υποστήριξης και της ισορροπίας της διάθεσης. Σχεδόν το 40% των Ελλήνων έχουν έλλειψη βιταμίνης D χάρη στον τρόπο ζωής, στην παραμονή τους σε εσωτερικούς χώρους και της προστασίας τους με αντηλιακό κάθε φορά που βγαίνουν στον ήλιο.

Ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D είναι μια καλή ιδέα εάν περνάς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου σε εσωτερικούς χώρους. Και ένα συμπλήρωμα με D3, μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό σου αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό.