ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 3 καλύτερα εναλλακτικά φυτικά λάδια για την υγεία σου, εκτός από το ελαιόλαδο

Στην Ελλάδα όταν μιλάμε για λάδι εννοούμε το ελαιόλαδο. Γιατί ξέρουμε ότι λάδι = βούτες. Αλλά υπάρχουν και άλλες πηγές λίπους που δεν επιβαρύνουν την υγεία σου και βοηθούν και στο αδυνάτισμα. Δες ποια είναι τα 3 καλύτερα εναλλακτικά φυτικά λάδια για την υγεία σου, εκτός από το ελαιόλαδο.

 

 

1 Λάδι καρύδας

Δεν έχει κερδίσει άδικα τη φήμη σαν το πιο υγιεινό έλαιο που υπάρχει στον κόσμο ακόμα και αν πριν μερικά χρόνια είχε ενοχοποιηθεί λανθασμένα η περιεκτικότητά της σε κορεσμένο λίπος ως ανθυγιεινό. Η καρύδα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και είναι μία θαυμάσια τροφή που χρησιμοποιείται και στη φαρμακολογία. Το έλαιο καρύδας είναι πλούσιο σε λαυρικό οξύ και λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας που βοηθούν στην αύξηση του μεταβολισμού και των επιπέδων ενέργειας του οργανισμού. Το παρθένο λάδι καρύδας δεν παράγει τοξικές ενώσεις όταν θερμαίνεται, επομένως, πρόκειται για λάδι το οποίο προτιμάται για το μαγείρεμα. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση τριών κουταλιών της σούπας κάθε μέρα. 

2 Λάδι Chia

Το λάδι Chia είναι πλούσια πηγή σε Ω-3 λιπαρά οξέα. Ο σπόρος Chia έχει ρίζες στη Λατινική Αμερική και χρησιμοποιήθηκε από τους Αζτέκους ως τρόφιμο υψηλής ενέργειας το οποίο δίνει δύναμη και αντοχή. Το λάδι Chia και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε αυτό είναι χρήσιμα για τη διατήρηση της υγείας των αδένων, καθώς επίσης και για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων. Συμβάλει στη σωστή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, στηρίζει τη σωστή λειτουργία της καρδιάς, το ανοσοποιητικό και την πέψη. Περιέχει πρωτεΐνες, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και νιασίνη. Επίσης περιέχει βιταμίνες B, D και E και αντιοξειδωτικά. Το λάδι Chia είναι ιδανικό για όσους θέλουν φυτικής προέλευσης ωμέγα-3 απαραίτητα λιπαρά οξέα που απαιτούνται για την υγιή λειτουργία του σώματος.

 Διάβασε σχετικά: Οι… Chia από την (Λατινική) Αμερική θα σε κάνουν στυλάκι!

3 Κολοκυθέλαιο

Το κολοκυθέλαιο είναι 100% φυσικό προιόν που παράγεται από την ψυχρή έκθλιψη των κολοκυθόσπορων. Το κολοκυθέλαιο έχει πλούσια θρεπτικά συστατικά, ήπια και ευχάριστη γεύση του κολοκυθόσπορου και έντονο άρωμα. Εχει μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά οξέα και ψευδάργυρο και χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπών. Η διαδικασία της ψυχρής έκθλιψης για την παραγωγή του ελαίου βοηθά στη διατήρηση όλων των θρεπτικων στοιχείων και βιταμινών των σπόρων και της φυσικής γεύσης τους. Το κολοκυθέλαιο περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, C, Ε, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο και είναι ιδανικό για την προστασία του προστάτη, αποτρέπει την εμφάνιση καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε ψευδάργυρο, ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τον αδένα του προστάτη. Βοηθά στην εξάλειψη των κακών βακτηρίων, στην καλή κυκλοφορία του αίματος, στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και στην τόνωση της λειτουργίας των νεφρών.

 Και τα τρία λάδια, εκτός από το μαγείρεμα ή την ωμή κατανάλωση μπορούν να χρησιμοποιούν και ως βάση για τη φροντίδα του δέρματος.