ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμπληρώματα διατροφής: Σε πόσο καιρό θα δεις βελτίωση;

Οι περισσότεροι από εσάς ρωτούν: “Έχει αποτέλεσμα αυτό το συμπλήρωμα σε μένα;” και “Πόσο καιρό θα χρειαστεί να τα παίρνω για να δω διαφορά;” Ποιος δεν θέλει να ξέρει τι να περιμένει από το συμπλήρωμά του και πότε θα αρχίσει να επωφελείται από τα συστατικά του διατροφικού συμπληρώματος; Ρωτήσαμε την κλινική διαιτολόγο διατροφολόγο Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου και μας απάντησε τα εξής.

 

 

Τι επηρεάζει τον χρόνο των αποτελεσμάτων

Οι παράγοντες που επηρεάζουν πόσο καλά και γρήγορα θα δουλέψουν τα συμπληρώματα διατροφής είναι:

1 Το επίπεδο της υγείας σου

Ο πρώτος παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψη, όταν θέλεις να γνωρίζεις πόσο καιρό θα χρειαστεί για να δεις διαφορά από τη λήψη συμπληρώματος, είναι σε τι επίπεδο ήταν η υγεία σου όταν ξεκίνησες να το λαμβάνεις. Για παράδειγμα, εάν τα επίπεδα βιταμίνης D ή μαγνησίου σου ήταν πραγματικά χαμηλά όταν αρχίσεις να παίρνεις βιταμίνη D ή μαγνήσιο, θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο για να αρχίσεις να βλέπεις βελτίωση σε σχέση με κάποιον που είχε μια ελαφριά ανεπάρκεια.

2 Η δοσολογία του συμπληρώματος

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να εξετάσεις είναι η δοσολογία του συμπληρώματος. Συχνά αρκετοί γιατροί σου συστήνουν το σωστό συμπλήρωμα αλλά όχι τη σωστή δοσολογία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πάντα καλή ιδέα να συνεργαστείς με έναν εξειδικευμένο γιατρό ή κλινικό διαιτολόγο για να μάθεις ποια δόση είναι κατάλληλη για εσένα, έτσι ώστε να μην σπαταλάς το χρόνο και τα χρήματά σου και να είσαι ασφαλής.

Διάβασε σχετικά: Τι συμπληρώματα να πάρεις πριν και μετά τη προπόνηση;

3 Η ποιότητα του συμπληρώματος

Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να σε μπερδέψουν για το ποιο είναι το καλύτερο. Ένας καλός κανόνας είναι το εξής: Όταν αγοράζεις ένα νέο συμπλήρωμα κάντε το σαν να προσλάμβανες έναν υπάλληλο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζεις το… CV του! Να το ελέγξεις. Διάβασε την ετικέτα, αναζήτησε τυχόν πρόσθετα ή περίεργα συστατικά όπως ζάχαρη, αλεύρι ρυζιού ή τεχνητά χρώματα και εξέτασε τόσο την ισχύ όσο και την ποιότητα των ενεργών συστατικών του.

4 Οι ατομικές σου ανάγκες

Ακριβώς επειδή ένα συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφήςείχε αποτέλεσμα στον φίλο σου δεν σημαίνει ότι θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα και σε εσένα. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και όλοι έχουμε διαφορετικές ανάγκες. Ακόμα κι αν ένα σύμπτωμα ή πρόβλημα υγείας φαίνεται να είναι το ίδιο και σε σένα και τον φίλο σου, ένας ειδικός δεν σημαίνει ότι θα σου προτείνει το ίδιο συμπλήρωμα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες που έχει ο δικός σου οργανισμός.

5 Το ποσοστό αφομοίωσης του οργανισμού σου

Ένα συχνό ζήτημα που πρέπει να λαμβάνεις υπόψη είναι η ικανότητα του σώματός σου να αφομοιώνει και να χρησιμοποιεί πραγματικά τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει ένα συμπλήρωμα διατροφής. Πολλοί άνθρωποι έχουν κάποια προβλήματα στο έντερο που μπορεί να εμποδίζουν την αφομοίωση των συπληρωμάτων. Αν το σώμα σου δεν απορροφά αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να χρειαστείς πολύ περισσότερο χρόνο για να παρατηρήσεις βελτιώσεις από τα συμπληρώματα. Στην πραγματικότητα, ίσως να μην παρατηρήσεις καθόλου αλλαγές μέχρι να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα στο έντερο ή τυχόν φλεγμονή. Ναθυμάσαι ότι η πρόσληψη προβιοτικών συμβάλλει στην αφομοίωση.

6 Η διατροφή σου

Εάν δεν καταναλώνεις τρόφιμα με θρεπτικά συστατικά αλλά παίρνεις ένα φυτικό συμπλήρωμα διατροφής, αυτό είναι σαν σταγόνα στον ωκεανό και δεν θα δεις καμία διαφορά. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή έρχεται πρώτη και τα συμπληρώματα πρέπει να είναι στοχευμένα εργαλεία για να σε κάνουν καλύτερο.

Ναι, αλλά τελικά σε πόσο καιρό θα δω διαφορά;

Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παραπάνω παράγοντες, ο χρόνος για να δεις βελτίωση στον οργανισμό σου από τη λήψη συμπληρώματος, κατά μέσο όρο, είναι από μία έως τέσσερις ή οκτώ εβδομάδες, ανάλογα με το τι ανεπάρκειες είχες σε κάποιες βιταμίνες, μετάλλα ή ιχνοστοιχεία. Αν δεν δεις αποτελέσματα μετά από οκτώ εβδομάδες, χρειάζεται να μιλήσεις οπωσδήποτε με έναν επαγγελματία υγείας.

Γενικά μην λαμβάνεις μόνος σου συμπληρώματα διατροφής. Να συμβουλεύεσαι πάντα έναν γιατρό ή έναν πιστοποιημένο διαιτολόγο.

Φίλια Μητρομάρα