ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμπληρώματα διατροφής: Ποια είναι τα καλύτερα, κάψουλες ή σκόνη;

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Τα μεγάλα δισκία δεν είναι πλέον ο κανόνας. Οι εταιρείες βιταμινών έχουν επεκτείνει το ρεπερτόριό τους κι εμείς μπορούμε να βρούμε σχεδόν τα πάντα. Υπάρχουν κάψουλες, παστίλιες, δισκία, χάπια, σκόνες, καθώς και φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια µε σταγονόµετρο και άλλες παρόµοιες µορφές. Αλλά όταν έχεις τόσεες διαφορετικές επιλογές, τι είναι καλύτερο για σένα; Κάψουλες ή σκόνη;

 

 

 

 

ΚΑΨΟΥΛΕΣ

Είναι εύκολες στη χρήση

Οι περισσότεροι προτιμούν τις κάψουλες χάρη στην ευκολία που παρέχουν. Μπορείς να τις πάρεις μαζί σου γιατί είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν στο γυμναστήριο. Εφόσον όλα όσα χρειάζεσαι περιέχονται σε μία κάψουλα, μπορείς απλά να πάρεις το μπουκαλάκι μαζί σου κάτι που δεν μπορείς να κάνεις με τη σκόνη.

Δεν έχουν γεύση

Οι περισσότερες σκόνες έχουν κάποιο είδος γεύσης (αλλιώς θα τις έπαιρνες;) αλλά σε μερικούς η γεύση αυτή δεν αρέσει. Οι κάψουλες δεν έχουν γεύση, είναι σχεδόν άγευστες. Απλώς τις πίνες με λίγο νερό ή τις καταναλώνεις μαζί με ένα σνακ.

Παρέχουν βραδεία απελευθέρωση

Υπάρχουν φορές που αξίζει την αναμονή. Παίρνοντας μία κάψουλα είναι σαν να καταπίνεις μια φιλική χρονική βόμβα. Μόλις η κάψουλα διαλύεται, το περιεχόμενο απελευθερώνεται σταδιακά στον οργανισμό και απορροφάται. Η κάψουλα έχει επίστρωση για να προστατευετεί από το εξαιρετικά όξινο περιβάλλον του στομάχου και να καταλήξει ανέπαφο στο λεπτό έντερο απ’ όπου γίνεται και η απορρόφηση στο αίμα. Είναι σημαντική η προστασία του στομάχου, δεδομένου ότι πολλά άτομα έχουν ευαίσθητο στομάχι και μπορεί ένα συμπλήρωμα να προκαλέσει ανεπιθύμητες διαταραχές. Οι κάψουλες πολλών συμπληρωμάτων είναι γαστροανεκτικές, δηλαδή αντέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον του στομάχου και απελευθερώνονται αργά.

Διάβασε σχετικά: Τα 3 λάθη που κάνεις όταν παίρνεις βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής

ΣΚΟΝΕΣ 

Αποτελούν γεύμα

Χρειαζόμαστε φαγητό για να λειτουργήσουμε. Το φαγητό είναι καύσιμο. Όμως δεν χρειαζόμαστε τόνους φαγητού ούτε μικροσκοπικά σνακ που δεν μοιάζουν με φαγητό (ή έτσι μας λέει ο εγκέφαλός μας).

Έχουν ταχύτερη απορρόφηση

Οι κάψουλες βιταμινών δεν είναι κατασκευασμένες για άμεσα αποτελέσματα. Έχουν σχεδιαστεί για να δουλεύουν μέσω του συστήματός σου προτού αρχίσουν να απορροφούνται. Τα συμπληρώματα σε σκόνη, ωστόσο, δεν έχουν φραγμό. Το μόνο εμπόδιο είναι το στόμα σου. Έτσι, προσθέτοντας νερό και πίνοντάς το, το σώμα σου αρχίζει να το απορροφά αμέσως.

Έχουν γεύση

Σε εντίθεση με τις κάψουλες οι σκόνες έχουν γεύση, και μάλιστα έχεις πολλές επιλογές σε σοκολάτα, φράουλα, βανίλια κ.λπ. Αν σου αρέσουν οι γεύσεις τότε οι σκόνες είναι καλή επιλογή

Διάβασε σχετικά: Ολυμπιακοί αγώνες: Τι συμπληρώματα παίρνουν οι επαγγελματίες αθλητές;

Να θυμάσαι

Δεν υπάρχει λανθασμένη επιλογή στα συμπληρώματα διατροφής αρκεί να επιλέξεις το συμπλήρωμα διατροφής με βάση αυτό που χρειάζεσαι και έχεις ανάγκη, αφού πρώτα πάρεις τη συμβουλή του γιατρού ή του διαιτολόγου σου. Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείς ότι παίρνεις τα σωστά συμπληρώματα για συγκεκριμένους στόχους προπόνησης είναι να συμβουλευτείς έναν παθολόγο ή έναν φαρμακοποιό, κυρίως αν ταυτόχρονα παίρνεις και κάποια φάρμακα.