ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σπαράγγι: Το δώρο της ελληνικής υπαίθρου.

Το σπαράγγι είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο με μόλις 26 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια! Την ίδια στιγμή οι αντιγηραντικές του ιδιότητες και η καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, μέσω της γλουταθιόνης το έχουν αναγάγει σε πραγματικό δώρο της φύσης!

 

Οι ιδιότητες του όμως δεν σταματούν εκεί: η ασπαραγγίνη που περιέχει, είναι ένα ισχυρό διουρητικό που έχει χρησιμοποιηθεί ανά τα χρόνια για να αντιμετωπίσει την αρθρίτιδα, ρευματισμούς και την κατακράτηση υγρών. Η ινσουλίνη που περιέχει προωθεί την ανάπτυξη (χρήσιμων) βακτηρίων που βελτιώνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ενώ αποτελούν καλή χλωρίδα του εντέρου, εμποδίζοντας άλλα ζημιογόνα βακτήρια να αναπτυχθούν.

Ακόμα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα του σακχάρου και εμποδίζουν την δυσκοιλιότητα, χωρίς όμως να προκαλούν…παρενέργειες.

 

Το γεγονός ότι έχει μεγάλες συγκεντρώσεις σε ποτάσσιο, βιταμίνη Α και φολικό οξύ, το καθιστά ιδανικό για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Διαθέτει αντιοξεδωτικούς και αντιγηραντικούς παράγοντες, όπως η γλουταθιόνη που προστατεύει τα κύτταρα από τις τοξίνες των ελεύθερων ριζών.

 

Αν μπορούσε η καρδιά μας να μιλήσει…

 

Τα οφέλη για την καρδιά είναι πολλαπλά: υποβοηθά την νορεπινεφρίνη να μετασχηματιστεί σε αδρεναλίνη και μετατρέπει την σεροτονίνη σε μελατονίνη, μια ορμόνη που προστατεύει τον πυρήνα του DNA και το μιτοχόνδριο από αλλοιώσεις. Το φολικό οξύ ρυθμίζει το αμινοξύ ομοκυστίνη, το οποίο μπορεί να αποτελέσει παράγοντα καρδιακών ασθενειών. Τέλος, οι βιταμίνες της ομάδας Β που περιέχει, μεταβολίζουν τα σάκχαρα και διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου σε χαμηλά επίπεδα, προστατεύοντας και πάλι την καρδιά! Υπέρ της καρδιάς λειτουργεί και η βιταμίνη Κ. απαραίτητο συστατικό και για την σκλήρυνση των οστών μας, που προλαμβάνει καρδιαγγειακές επιπλοκές και εγκεφαλικά.

 

Τα λιγότερο καλά νέα

 

Το 90% της παραγωγής πηγαίνει στην Γερμανία και εδώ απομένει ένα 10% το οποίο από την τιμή πώλησης του παραγωγού των 2 περίπου ευρώ το κιλό, σκαρφαλώνει στα 7-8 ευρώ, «χάρη» στους πολλούς μεσάζοντες που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών.

 

Προσοχή είναι άγριο!

 

Το άγριο σπαράγγι θύεται σε όλη την Ελλάδα και η καλύτερη εποχή για συγκομιδή είναι τα τέλη Φεβρουαρίου.μέχρι τα μέσα Μαΐου. Είναι θάμνος με πολλά αγκάθια (αλλιώς θα τα έτρωγαν όλα τα αιγοπρόβατα της επαρχίας), θα τον βρείτε σε λαγκάδια, πλαγιές και ανάμεσα σε άλλα πουρνάρια και βάτα, που αν το κουρέψετε λίγο και αφού έχετε κόψει τα άγρια σπαράγγια που θέλετε, θα πετάξει ακόμα περισσότερα την ίδια μάλιστα σαιζόν! Οπότε θυμηθείτε που τα μαζέψατε! Το άγριο σπαράγγι είναι πλούσιο σε Ασβέστιο, Μαγνήσιο, βιταμίνες και σίδηρο, υπεβαίνοντας την ΣΗΔ! Διατηρεί σχεδόν όλες τις προαναφερθείσες ιδιότητες του ήμερου σπαραγγιού, μόνο που είναι πιο μικρό σε μέγεθος! Φύεται σε όλη την Ελλάδα.

 

Wefit tip: Απολαύστε τα σπαράγγια σε ομελέτα με ξερό κρεμμύδι και ελιές! Γεύμα γεμάτο πρωτεΐνη, μόνο που πρέπει να δείξετε σύνεση στο λάδι!