ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σώσε τα κιλά σου από τον Πρωτοχρονιάτικο μπουφέ!

Αυτές οι 10 συμβουλές θα σε βοηθήσουν να μην επιτεθείς στον μπουφέ σαν να είσαι επιζώντας αεροπορικού δυστυχήματος!

 

1 Ξεκίνα με πρωινό

Αν το βράδι είσαι καλεσμένος σε πάρτι με μπουφέ, φάε πρωινό που να περιέχει πρωτεΐνη (π.χ. αυγό, γαλοπούλα) μαζί με ολικής αλέσεως υδατάνθρακες (ολικής αλέσεως ψωμί ή δημητριακά). Αν τρως πρωινό, θα καταναλώσεις λιγότερες θερμίδες την υπόλοιπη μέρα. Το μεσημέρι μπορείς να φας λαχανικά και λίγο τυρί.

 

2 Φάε κάτι πριν

Προτού ξεκινήσεις φάε λίγους ξηρούς καρπούς, ένα μπολάκι γιαούρτι ή λίγη γαλοπούλα (2 φέτες). Έτσι, το στομάχι σου δεν θα είναι άδειο και δε θα φας ό,τι βρεις στον μπουφέ. Άσε που θα σε βοηθήσει και στο φλερτ σου, το στόμα σου δεν θα είναι μπουκωμένο με τυροπιτάκια και καναπεδάκια σολομού.

 

3 Φόρεσε κάτι στενό

Για το πάρτι ξέχνα τα άνετα, φαρδιά ρούχα. Ενα στενό παντελόνι ή φούστα με μια σφικτή ζώνη είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος που θα σε αποθαρρύνει να φας πολύ και θα σε δείχνει και σέξι.

 

4 Ακολούθησε τη μύτη σου

Πριν δοκιμάσεις οτιδήποτε, μύρισε πρώτα το φαγητό. Μελέτη υποστηρίζει ότι η μυρωδιά των τροφών μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση κορεσμού. Η οσμή ενισχύει τη γεύση, οπότε χορταίνεις πιο γρήγορα. Επιπλέον, η παύση ανάμεσα στις μπουκιές για να μυρίσεις το φαγητό σου δίνει χρόνο να δαμάσεις την πείνα σου.

 

5 Κράτα το κινητό σου

Κράτα το στο ένα χέρι και στο άλλο κράτα το ποτό σου. Όταν τα χέρια σου είναι γεμάτα είναι δύσκολο και άβολο ν’ απλώσεις χέρι στα φαγητά!

 

6 «Σκάναρε» το τραπέζι

Αντί να γεμίσεις το πιάτο σου με λίγο απ’ όλα, κοίτα καλά τον μπουφέ ώστε να διαλέξεις μόνο αυτά που δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ. Έπειτα, βάλε δυο-τρία φαγητά που πραγματικά σου αρέσουν κι άσε πατάτες, ρύζι, μακαρόνια, πίτες έξω.

 

7 Γέμισέ το

Πριν από οτιδήποτε άλλο, βάλε στο πιάτο σου άφθονη σαλάτα. Αφενός θα ελαττώσει τον διαθέσιμο χώρο για τα υπόλοιπα, αφετέρου θα σου κόψει την όρεξη.

 

8 Απομακρύνσου

Ένας σημαντικός παράγοντας των πάρτι είναι να μη χασομεράς με το φαγητό. Αν είναι ακριβώς μπροστά σου, θα μπαίνεις στον πειρασμό να τσιμπολογάς – ακόμα κι αν έχεις ήδη φουσκώσει.

 

9 Με μέτρο το αλκοόλ

Προτίμησε 1 – 2 ποτήρια κρασί ή μπύρα, αντί για ποτά ή κοκτέιλς. Ένα τρικ για να αποφύγεις την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι να πίνεις συγχρόνως νερό. Επίσης λίγη σόδα με λεμόνι ανάμεσα στο ποτά θα σε βοηθήσει να πιεις λιγότερο ή προτίμησε καθαρά ποτά αναμεμειγμένα με νερό ή σόδα, έτσι ώστε να τα αραιώσεις χωρίς να επιβαρυνθείς με επιπλέον θερμίδες.

 

10 Αν τελικά έφαγες πολύ…

Όχι μόνον σε ένα μπουφέ αλλά και σε άλλους, τότε σταμάτα να έχεις ενοχές. Πρόσθεσε απλώς ένα δίωρο στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα της γυμναστικής, γιατί θα χρειαστεί να κάψεις περίπου το ένα έως ενάμιση κιλό που πήρες.