ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ρόφημα αποκατάστασης και shake πρωτεΐνης: ποιες είναι οι διαφορές;

Η αποκατάσταση θέλει το ρόφημά της! Υπάρχουν τα ροφήματα αποκατάστασης (ή recovery power ή drinks) και τα shake πρωτεΐνης. Ποιες είναι οι διαφορές;

 

 

Ρόφημα αποκατάστασης

Ένα ρόφημα αποκατάστασης έχει σχεδιαστεί για να ενυδατώνει το σώμα και να αναπληρώνει τους ηλεκτρολύτες, που μπορεί να έχεις χάσει μέσω της εφίδρωσης. Τα περισσότερα ροφήματα έχουν περισσότερους υδατάνθρακες από τις πρωτεΐνες, με στόχο μια αναλογία που είναι μεταξύ 3 προς 1 και 4 προς 1 για την αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου. Τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι πιο αποτελεσματικά όταν καταναλώνονται 20 λεπτά μετά την άσκηση, καθώς η ευκαιρία για αποτελεσματική αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ο συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεΐνης βοηθάει στη μείωση του καταβολισμού που επέρχεται μετά την άσκηση και επιταχύνει τη διαδικασία αποκατάστασης που απαιτείται για την επόμενη προπόνηση.

Διάβασε ακόμη: Τι να ΜΗΝ φας μετά την προπόνηση

Shake πρωτεΐνης

Τα shake πρωτεΐνης έχουν διαφορετικό θρεπτικό προφίλ από τα ροφήματα αποκατάστασης. Αν και μπορεί να περιέχουν κάποιους υδατάνθρακες, τα περισσότερα ροφήματα πρωτεΐνης έχουν αρκετά γραμμάρια πρωτεΐνης και έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν την άπαχη σωματική μάζα ή να εχισχύουν την αύξηση της μυϊκής μάζας. Τα shake πρωτεΐνης μπορεί να ωφελήσουν όσους σηκώνουν βάρη με την ταχεία διέγερση της πρωτεϊνικής σύνθεσης, ελαχιστοποιώντας τις μυϊκές βλάβες και μειώνοντας τον πόνο. Τα πρωτεϊνικά ροφήματα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά αν τα πιεις μέσα στα πρώτα 30 – 60 λεπτά μετά την προπόνηση σου, σύμφωνα και με το National Force Conditioning Association. Διάβασε σχετικά: Τα 6 λάθη που κάνεις με τα shakes πρωτεΐνης

Ρόφημα αποκατάστασης ή shake πρωτεΐνης: τί χρειάζεσαι;

Τα ροφήματα αποκατάστασης και τα shakes πρωτεΐνης είναι χρήσιμα για συγκεκριμένους τύπους προπονήσεων, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τις χρειάζονται. Για να απαντήσεις σωστά στην ερώτηση αυτή, πρέπει να πρώτα να σκεφτείς τα εξής:

1 Πόσο σκληρά προπονείσαι;

Μια εξαντλητική προπόνηση εξαντλεί τα επίπεδα γλυκογόνου και το shake πρωτεΐνης είναι αρκετό μετά την προπόνηση για ένα γρήγορο γεύμα.

Εάν η προπόνησή σου διαρκεί 60 λεπτά ή λιγότερο και παραμένει σε μέτρια ή ελαφριά ένταση, το νερό είναι αρκετό.

Εάν η προπόνησή σου είναι πάνω από 60 λεπτά ή είναι υψηλής έντασης, ένα ρόφημα αποκατάστασης μπορεί να βοηθήσει. Και εάν η προπόνησή σου περιλαμβάνει βάρη και είναι σκληρή, ένα shake πρωτεΐνης μπορεί γρήγορα να ρυθμίσει τους μυς σου και να βοηθήσει στην αποκατάσταση.

2 Πότε κάνεις προπόνηση;

Και κυρίως πότε είναι το επόμενο γεύμα σου; Αν προπονείσαι αμέσως μετά τη δουλειά και πρέπει να πας στο σπίτι για να γευματίσεις, ένα shake πρωτεΐνης μόνο μπορεί να μην είναι αρκετό μετά την προπόνηση.

3 Ποιοι είναι οι στόχοι σου;

Αν ο κύριος στόχος σου είναι να χάσεις λίπος, ένα shake πρωτεΐνης είναι πιθανώς το ρόφημα που χρειάζεσαι μετά την προπόνηση (αλλά έχε υπ 'όψιν το ερώτημα 2). Εάν είσαι ικανοποιημένος με το βάρος σου και θέλεις να είσαι σίγουρος ότι έχεις αρκετά καύσιμα, δοκιμάστε ένα ρόφημα αποκατάστασης. Διάβασε σχετικά: Shake πρωτεΐνης: 6 τρόποι να προσθέσεις φυσική πρωτεΐνη, χωρίς σκόνη

Ειδική περίπτωση: εάν χτίζεις στήθος όπως ο Jonny Bravo, χρειάζεσαι ειδική διατροφή. Τι εννοείς ποιος είναι ο Jonny Bravo; Δες το βίντεο!