ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρόσθεσε αυτό το φρούτο στο νερό και μείωσε τη χοληστερίνη σου

Ένα κομματάκι φρούτου noni ή λίγα ml από τον ισχυρό (και ενδιαφέρον) χυμό του θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην υγεία σου.

Γνωρίζεις μέχρι τώρα πως ο χυμός από πεπόνι ενισχύει το ανοσοποιητικό σου, ο χυμός από παντζάρια τη δύναμη και την αντοχή σου, ο χυμός από κράνμπερι μπορεί να κάνει καλό στο ουροποιητικό σου! Η επιστήμη έχει επίσης εντοπίσει ένα απροσδόκητο φρούτο, του οποίου ο χυμός μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη για την υγεία με μια μικρή ποσότητα που μπορείς να ρίξεις στο νερό σου: το Noni, ένα μικρό φρούτο που προσφέρει μεγάλα οφέλη.

Τί είναι το φρούτο noni
Το noni είναι ένας μικρός αλλά δυνατός καρπός που φυτρώνει στη Νοτιοανατολική Ασία, τα νησιά του Ειρηνικού και άλλες τροπικές περιοχές. Είναι ιδανική πηγή μαγγανίου το οποίο βοηθάει στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτική βλάβη και συμβάλλει στη διατήρηση φυσιολογικών οστών όπως και στον φυσιολογικό μεταβολισμό. Περιέχει πολλά αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες (A, C, E, B1, B2, B6), πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες (φρουκτόζη, γλυκόζη, φυτικές ίνες) και ένζυμα. Η ενέργεια που δίνει είναι 12 θερμίδες στα 30 ml χυμού.

Το φρούτο noni παρασκευάζεται σε πάστα ή σκόνη ή σε χυμό για να καλύψει μια σειρά από ανάγκες υγείας. Επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα θρεπτικά συστατικά του noni έχουν αποδειχθεί ότι ανακουφίζουν από πόνους στις αρθρώσεις και την οστεοαρθρίτιδα, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση και καρκίνο και προσφέρουν βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Μια μελέτη ανακάλυψε ότι οι καπνιστές που έπιναν χυμό noni για ένα μήνα παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Συγκεκριμένα, μείωσε σημαντικά την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
Σε μια ξεχωριστή μελέτη που αξιολόγησε μια ομάδα μη καπνιστών, ο χυμός noni οδήγησε σε μείωση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Ο χυμός έχει επίσης αποδειχθεί ότι ρυθμίζει το σάκχαρο και το μεταβολισμό του αίματος, μειώνει το λίπος στο αίμα και αποτρέπει την αύξηση του βάρους αυξάνοντας την γκρελίνη, την ορμόνη που ενημερώνει τον εγκέφαλό μας ότι έχουμε χορτάσει.

Πόσο, πότε και για πόσο, πίνεις το χυμό του;
Αρχικά, ξεκινάς με δύο κουταλάκια του γλυκού την ημέρα, ένα πρωί ένα βράδυ, ώστε να δοθεί στον οργανισμό σου το περιθώριο να προσαρμοστεί ομαλά, παρόλο που ο χυμός είναι καλά ανεκτός σε πάνω από το 99% των ανθρώπων. Κατόπιν προχωράς στην προτεινόμενη δοσολογία που γενικά περιγράφεται ως ένα με τρία «σφηνάκια» (30 – 85 ml) την ημέρα.
Αυτή η δοσολογία μπορεί να αυξηθεί κατά περίπτωση. Ιδανικά, ο χυμός νόνι πρέπει να πίνεται μισή ώρα πριν το πρωινό και πριν το βραδινό γεύμα.

Που θα τον βρεις

Ο χυμός Noni μπορεί να μην είναι και η πιο νόστιμη προσθήκη στη διατροφή σου γιατί έχει πικρή γεύση αλλά αν ρίξεις λίγο χυμό στο νερό σου (για να αραιώσει τη γεύση του) μπορεί να είναι αρκετό για να προσφέρει τα παραπάνω οφέλη για την υγεία σου. Παρόλο που το noni δεν θα το βρεις σε σούπερ μάρκετ, μια σύντομη αναζήτηση θα δεις ότι είναι εύκολα διαθέσιμο στο διαδίκτυο και σε κάποια παντοπωλεία.

Είναι σοφό να συμβουλεύεσαι πάντα τον γιατρό σου προτού κάνεις οποιαδήποτε αλλαγή φυσικής κατάστασης ή διατροφής. Αυτό ισχύει και για τον χυμό noni, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες έρευνες δεν συστήνεται σε ασθενείς με νεφρικά ή ηπατικά προβλήματα.