ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πότε πρέπει να πάρεις μαγνήσιο;

Αν ασκείσαι έντονα και σε πιάνουν συχνά μυϊκές κράμπες, νιώθεις άγχος, έχεις υπερκινητικότητα, δυσκολία στο να αποκοιμηθείς ή έχεις αυπνία, αυτά τα συμπτώματα δηλώνουν έλλειψη μαγνησίου. Χρειάζεται να πάρεις μαγνήσιο όταν:

Πίνεις πολλά αναψυκτικά

Τα περισσότερα σκουρόχρωμα αναψυκτικά περιέχουν φωσφορικά άλατα. Ακόμα κι αν κάνεις ισορροπημένη διατροφή, πίνοντας αναψυκτικά με τα γεύματα σου μειώνεται το μαγνήσιο από τον οργανισμό σου. Η μέση κατανάλωση των ανθρακούχων αναψυκτικών σήμερα είναι πάνω από δέκα φορές από ότι πριν από 60 χρόνια. Αυτή η αύξηση είναι υπεύθυνη για τα μειωμένα επίπεδα μαγνησίου και τη διαθεσιμότητα του ασβεστίου στο σώμα σου.

Έχεις μυικές κράμπες

Φταίει συνήθως η υπερβολική καταπόνηση του σώματός σου κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου. Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο της χαλάρωσης των μυών.

Παθαίνεις συχνά ημικρανίες

Μελέτες που έγιναν σε ασθενείς με ημικρανίες έδειξαν ότι τα επίπεδα του μαγνησίου στο αίμα τους και στα ερυθρά τους αιμοσφαίρια ήταν χαμηλότερο από το φυσιολογικό. Το μαγνήσιο μειώνει την ένταση και τη διάρκεια των κρίσεων ημικρανίας.

Τρως τακτικά γλυκά

Η επεξεργασμένη ζάχαρη δεν περιέχει καθόλου μαγνήσιο και προκαλεί τον οργανισμό να εκκρίνει έξτρα μαγνήσιο μέσω των νεφρών και επομένως σε εξαντλεί. Επίσης δε μειώνει μόνο τα επίπεδα μαγνησίου αλλά είναι ένα προιόν με κενές θερμίδες, δεν σου παρέχει κάνενα θρεπτικό συστατικό.

‘Έχεις στρες

Τόσο η σωματική όσο και η συναισθηματική πίεση μπορεί να είναι μια αιτία της έλλειψης μαγνησίου. Επειδή οι στρεσογόνες καταστάσεις απαιτούν περισσότερη χρήση του μαγνησίου από τον οργανισμό, μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια.

Πίνεις πολύ καφείνη

Τα επίπεδα μαγνησίου ελέγχονται στο σώμα σε μεγάλο μέρος από τα νεφρά, το οποίο φιλτράρουν και παράγουν μαγνήσιο και άλλα μέταλλα. Αλλά η καφεΐνη προκαλεί διούρηση και απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες μαγνησίου με αυτόν τον τρόπο.

Πίνεις 7 μερίδες αλκοόλ την εβδομάδα (και παραπάνω)

Η επίδραση της αλκοόλης στα επίπεδα μαγνησίου είναι παρόμοια με την επίδραση των διουρητικών: μειώνει τη διάθεση του μαγνησίου στα κύτταρα αυξάνοντας την απέκκριση του μαγνησίου από τα νεφρά. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μειώνει επίσης τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος προκαλώντας ανεπάρκεια βιταμίνης D, η οποία με τη σειρά της μειώνει τα επίπεδα μαγνησίου.

Βρείτε όλα τα συμπληρώματα μαγνήσιου στο eshop του wefit.gr