Φάε απερίσπαστα, όχι απερίσκεπτα.
Πόσες φορές δεν έχεις καταναλώσει μεγάλες μερίδες χωρίς να έχεις γευτεί πραγματικά το φαγητό σου; Επικεντρώσου με όλες σου τις αισθήσεις στο φαγητό. Μύρισέ το, νιώσε την υφή του, απόλαυσέ το από την αρχή μέχρι το τέλος. Φάε δηλαδή με συνειδητότητα. Όταν πρόκειται για φαγητό και ποτό η συνειδητότητα μπορεί να ενισχύσει τα σήματα του σώματός σου ώστε να μπορείς να καταλαβαίνεις πραγματικά εάν πεινάς ή είσαι χορτάτος. Σου έχει συμβεί να τρως κάτι μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή και να ανακαλύψεις ότι το έφαγες εν ριπή οφθαλμού, χωρίς καν να το καταλάβεις; Δεν είχες δηλαδή καμία συνειδητή μνήμη της τελευταίας μπουκιάς. Αυτό δεν βοηθά τον εγκέφαλό σου να επεξεργαστεί τα σήματα του στομαχιού σου και να πειστεί ότι χόρτασε.
Γιατί πρέπει να τρως συνειδητά;
Ενώ το φαγητό είναι πρωτίστως μια πηγή για να θρέψει το σώμα και να σου προσφέρει ενέργεια, η άλλη πλευρά της τροφής είναι η γεύση και η απόλαυση που σου προσφέρει. Τι θα συμβεί όμως αν αρχίσεις να συγκεντρώνεσαι σε αυτό; Αυτή η απλή πράξη μπορεί να σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις ότι δεν χρειάζεται να φας ασυναίσθητα ή τόσο πολύ. Και όσο λιγότερο θα τρως θα μπορείς να διαχειριστείς το βάρος σου χωρίς να χρειαστεί να κάνεις δίαιτα.
Εάν τρως με συνειδητότητα μπορεί να παρατηρήσεις ότι όταν καταναλώνεις ένα συγκεκριμένο είδος τροφής πεινάς περισσότερο, ή νιώθεις φούσκωμα ή χάνεις την ενέργειά σου. Μπορεί να παρατηρήσεις ότι υπάρχουν φορές που το σώμα σου σου λέει να αφήσεις κάτω το πιρούνι. Μπορεί να παρατηρήσεις ότι πίνεις καφέ ή και αλκοόλ από συνήθεια κι όχι γιατί το έχεις πραγματικά ανάγκη. Γενικά αν τρως με συνειδητότητα το φαγητό θα έχει πάντα καλύτερη γεύση αφού θα το απολαμβάνεις και δεν θα τρως στο πόδι.
Πως να το καταφέρεις
1 Βάλε ένα «μίνι-στόχο» αυτή την εβδομάδα και εξασφάλισε ότι θα φας ένα τουλάχιστον γεύμα την ημέρα που θα δίνεις όλη σου την προσοχή. Την επόμενη εβδομάδα κάν’ το για δύο γεύματα και τη μεθεπόμενη για τα τρία κυρίως γεύματα. Μετά από ένα μήνα, θα παρατηρήσεις πως το φαγητό είναι μια θαυμάσια εμπειρία και όχι μια αναγκαστική δραστηριότητα. Σε αυτό το διάστημα θα διαπιστώσεις ότι θα υιοθετήσεις κάποιες καλές διατροφικές συνήθειες ενώ το γεγονός ότι θα τρως πιο αργά θα σε βοηθήσει να νιώθεις χορτάτος χωρίς να χρειαστεί να φας όλο το φαγητό σου.
2 Κάνε έναν συνειδητό έλεγχο πείνας. «Πόσο πολύ πεινάω» σε μια κλίματα από το 1 μέχρι το 10, άκου το σώμα σου και ικανοποίησε την πείνα σου τόσο, ώστε να νιώθεις χορτάτος αλλά όχι φουσκωμένος.
3 Θυμήσου τι σκέφτεσαι. Εντόπισε τις σκέψεις σου γύρω λίγο πριν ή κατά την ώρα της κατανάλωσης. Τρως με ενοχές ή μήπως ρυθμίζεις τα συναισθήματά σου μέσω αυτού;