ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια μπριζόλα είναι η καλύτερη;

Αυτά είναι τα καλύτερα κομμάτια με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ό,τι χρειάζεσαι για την προπόνησή σου ή τη δίαιτά σου που βασίζεται σε πρωτεΐνη.

 

Oλα τα κομμάτια κρέατος δεν είναι ίδια, ακόμη κι αν προέρχονται από ένα ζώο. Οι ζωικές πρωτεΐνες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (γι’ αυτό και ονομάζονται υψηλής βιολογικής αξίας). Tρώγοντας μία μπριζόλα (ή και ένα αυγό), προσλαμβάνεις και τα 9 βασικά αμινοξέα αλλά και λίπος, κάτι που αυξάνει τις θερμίδες. Το λίπος έχει 9 θερμίδες/γραμμάριο και οι πρωτεΐνες 4 θερμίδες /γραμμάριο. Για να πάρεις τις πρωτεΐνες αλλά όχι το λίπος χρειάζεται να καταναλώνεις το σωστό άπαχο κρέας. Αυτά είναι τα καλύτερα κομμάτια με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ό,τι χρειάζεσαι για την προπόνησή σου ή τη δίαιτά σου που βασίζεται σε πρωτεΐνη.

 

1. Στρογγυλό: Αναλογία Πρωτεΐνης – Λίπους 7:1

Εκτός το ότι δεν έχει πολύ λίπος, μπορεί επίσης να είναι οικονομικό κομμάτι. Συνήθως το παίρνουν από το πίσω μέρος του μηρού, το πίσω κότσι και τα γόνατα. Πέρα από αυτό διαθέτει ένα ωφέλιμο φορτίο πρωτεϊνών ενώ μπορεί να σου προσφέρει επίσης καλή ποσότητα εξαιρετικά απορροφήσιμου σιδήρου και να δώσει στην προπόνησή σου έξτρα ενέργεια. Από το στρογγυλό παίρνεις και το νουά, σχετικά σκληρό κομμάτι, αλλά άπαχο.

Διάβασε σχεετικά: Φάε ό,τι θέλεις με τη δίαιτα της Τσικνοπέμπτης

2. Κόντρα φιλέτο: Αναλογία Πρωτεΐνης – Λίπους 7:1

Πρόκειται για ένα πολύ άπαχο κομμάτι και μην το μπερδεύεις με την κόντρα μπριζόλα. Βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας σε ποσότητα πρωτεΐνης, ενώ είναι πηγή νιασίνης, μιας βιταμίνης του συμπλέγματος Β. Χωρίς κόκκαλο είναι κατάλληλο για ψητό φούρνου, κατσαρόλας, όπως επίσης και για γκριλ και γενικά για συνταγές της ώρας. Από κόντρα γίνεται και το αγγλικό roast-beef.

3. Φιλέτο: Αναλογία Πρωτεΐνης – Λίπους 5:1

Θεωρείται από τα καλύτερα κομμάτια γιατί προσφέρει ωραία γεύση και είναι τρυφερό κρέας. Όπως και με τα άλλα κόκκινα κρέατα αποτελεί μια φυσική πηγή κρεατίνης, η πιο διαδεμόνη ένωση που ενισχύει τη δύναμή σου στο γυμναστήριο, καθώς και κολλαγόνο. Προσοχή: το άπαχο κρέας, όπως το φιλέτο, μπορεί να γίνει πιο σκληρό και από δερμάτινο παπούτσι όταν ψήνεται για πολλή ώρα. Ψήσε το σε δυνατή φωτιά για  περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά.

4. Κιλότο: Αναλογία Πρωτεΐνης – Λίπους 4:1

Τρυφερό κομμάτι, κατάλληλο για ψητά κατσαρόλας, κοκκινιστά και ψητά σχάρας, είναι στην ουσία το τελείωμα της μπριζόλας. Περίπου 85 γραμμάρια κιλότου σου προσφέρουν μέχρι και περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης μαζί με μια καλή ποσότητα σεληνίου, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση μετά την προπόνηση.

 Διάβασε σχετικά: Κρεατίνη: Πότε δεν σου χρειάζεται

5. Μπριζόλα από το διάφραγμα: Αναλογία Πρωτεΐνης – Λίπους 2,5:1

 Αν ψάχνεις για μια μπριζόλα με πλούσια, μεστή γεύση αυτό είναι το κομμάτι που θα πρέπει να επιλέξεις, το οποίο προέρχεται από τους μυς του διαφράγματος του ζώου. 

Τι χρειάζεται να ξέρεις

  • Tο κρέας που προέρχεται από τα βοοειδή έχει δύο βασικές κατηγορίες: το βοδινό και το μοσχαρίσιο.
  • Tο βοδινό προέρχεται από μοσχάρι μεγάλης ηλικίας, το κρέας του έχει πιο σκούρο χρώμα από το μοσχαράκι και οι ίνες του είναι πολύ πιο σκληρές.
  • Tο μοσχαράκι γάλακτος είναι ζώο νεαρής ηλικίας, που έχει τραφεί αποκλειστικά με γάλα, το κρέας του είναι ανοιχτόχρωμο και οι ίνες του τρυφερές.
  • Προτίμησε τα ελευθέρας βοσκής που εκτρέφονται αποκλειστικά και μόνο με χορτάρι, τα οποία δίνουν τη μέγιστη ποσότητα πρωτείνης.
  • Προσοχή στην υπερκατανάλωση των πρωτεϊνών: επιβαρύνει το συκώτι και τα νεφρά, ευθύνεται για τα καρδιαγγειακά προβλήματα και την παχυσαρκία ενώ έχει ενοχοποιηθεί και για καρκίνου του εντέρου.

Ετοιμάζεσαι να ψήσεις σήμερα;

  • Μαρινάρισε το κρέας σε κόκκινο κρασί ή χυμό λεμονιού με ελαιόλαδο και ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο για να περιορίσεις τον σχηματισμό δυνητικά καρκινογόνων ενώσεων που προκαλεί το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Η σπαλομπριζόλα και γενικά το μοσχαρίσιο κρέας δεν θέλει μαρινάρισμα από νωρίς. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι οι μπριζόλες σου να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Μετά το ψήσιμο, πρόσθεσε λεμόνι και ρίγανη, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά.
  • Είναι καλύτερο να καταναλώνεις άπαχο μοσχάρι ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής ή τρεφόμενο με χορτάρι, γιατί, εκτός των άλλων, επωφελείσαι από το μεγαλύτερο ποσοστό πολυακόρεστων λιπαρών -και ειδικά CLA- που περιέχουν.