ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Plating backwards: Το κόλπο που θα σε διατηρήσει αδύνατο

Την επόμενη φορά που θα καθίσεις να φας, ρίξε μία πιο προσεκτική ματιά στο πιάτο σου. Το φαγητό που τρως και ο τρόπος που το προετοιμάζεις μπορεί να είναι απόλυτα σωστός, αλλά υπάρχει ένας άλλος, σχεδόν αόρατος παράγοντας, που σε προκαλεί να φας περισσότερο από όσο χρειάζεσαι και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο σερβίρεις το γεύμα σου. Αν σε ενδιαφέρει να αδυνατίσεις ή να διατηρήσεις το βάρος σου, η Maxine Yeung, M.S., R.D., owner του The Wellness Whisk, σου προτείνει αυτό το κόλπο.

Ποιο είναι το νο1 λάθος που κάνεις και παχαίνεις

Εκτός από το μέγεθος της μερίδας που μπορεί να είναι μεγάλη, είναι και ο τρόπος με τον οποίο σερβίρεις το φαγητό σου. Για παράδειγμα βάζεις από κάτω το καστανό ρύζι και από πάνω τοποθετείς άπαχη πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο, και έχεις τα λαχανικά σε άλλο πιάτο. Αλλά εδώ είναι το λάθος: Η τοποθέτηση του φαγητού σε αυτή τη μορφή μπορεί να σε προκαλέσει να φας περισσότερο φαγητό και λιγότερα λαχανικά. Σε ένα γεύμα τα λαχανικά πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που βλέπεις.

Plating backwards: το κόλπο για να φας σωστά και λιγότερο

Κι όμως, μπορεί να σου φαίνεται ανόητο αλλά η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο τοποθετείς το φαγητό σου δίνοντας προτεραιότητα στα λαχανικά είναι πολύ σημαντικό. Και αυτό γιατί περιέχει όλες τις φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και νερό που χρειάζεται το σώμα σου. Οι φυτικές ίνες, ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Επιπλέον βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων των λιπιδίων και του σακχάρου στο αίμα, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως η βιταμίνη C, τα καροτενοειδή, το φυλλικό οξύ, οι πολυφαινόλες και τα φυτοχημικά συστατικά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού.

Διάβασε ακόμη: Δίαιτα για γράμμωση: 5 ενδεικτικά γεύματα για να γίνεις φέτες

Βρες την ισορροπία

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να σερβίρεις το φαγητό στο πιάτο σου; Λαχανικά πρώτα, μετά πρωτεΐνη, και ύστερα ρύζι. Αυτή τη μέθοδο ακολουθεί η Yeung και την ονομάζει “plating backwards”.

Το πιάτο σου λοιπόν χρειάζεται 50% μη αμυλούχα λαχανικά, 25% άπαχη πρωτεΐνη και 25% υδατάνθρακες. Αν σερβίρεις με τον κλασικό τρόπο: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λαχανικά, είναι πιθανότερο να καταλήξεις με 50% υδατάνθρακες και 25% λαχανικά. Για να πετύχεις τη σωστή ισορροπία, ξεκίνα γεμίζοντας το μισό πιάτο με λαχανικά, στη συνέχεια πρόσθεσε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες σε ίσες ποσότητες.

Χρησιμοποιώντας αυτό το κόλπο σε αναγκάζει να φας σωστά και να παραμείνεις στον στόχο σου. Φρόντισε να βάζεις χρώμα και ποικιλία λαχανικών, και να θυμάσαι πώς οι πατάτες δεν καταλογίζονται ως λαχανικά.