ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πείτε ούγκ με τα 7 superfoods των παλαιολιθικών ανθρώπων!

Οκ και ο σύγχρονος άνθρωπος τις ίδιες τροφές καταναλώνει, ενώ αυτές είναι οι πιο must τροφές της Paleo diet που ορίζει ότι όσο πιο κοντά είμαστε στον φυσικό τρόπο διατροφής, τόσο μεγαλύτερα τα πλεονεκτήματά μας.

Αυγό από κότα ελευθέρας βοσκής 

Τα αυγά όπως θα έπρεπε να είναι: γεμάτα πρωτεΐνη, Ω-3, υδατάνθρακες, βιοτίνη και χολίνη. Έχουν τόσο το πλεονέκτημα της γεύσης, όσο και της ταχύτατης πρόσληψης των στοιχείων που αναφέραμε. Βράσε 4 και μόλις κρυώσουν βάλτα στο ψυγείο και κατανάλωσέ τα τις επόμενες δύο ημέρες! Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο.

 

Γάλα καρύδας

Πεντανόστιμο, προτιμήστε τις καρύδες όσο πιο πράσινες ή μεγάλες γίνεται και έτσι θα λάβετε το καλύτερης ποιότητας γάλα καρύδας. Αν το αγοράσετε συσκευασμένο προτιμήστε αυτό με τα φουλ λιπαρά, που δεν έχει υποστεί αρκετή επεξεργασία, ενώ τα light συχνά είναι αραιωμένα. Αν πέσετε σε καρύδα με λίγο γάλα, σημαίνει πως το περισσότερο έχει απορροφηθεί από την σάρκα. Σε αυτήν την περίπτωση φάτε την!

 

Κρέας ελευθέρας βοσκής

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο εύκολα και πιο φθηνά. Ακόμα και να μην εμπιστεύεστε ότι ένα κρέας είναι ελευθέρας βοσκής, σίγουρα θα βρείτε ένα φίλο που έχει ένα γνωστό, που η οικογένειά του έχει δικά της ζώα! Είναι το καλύτερης ποιότητας κρέας, με λιγότερα λιπαρά, από την στιγμή που το βάρος δεν είναι το ζητούμενο, όπως στι μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν τα ζώα σε ακινησία και τα μπουκώνουν λες και φτιάχνουν φουά-γκρά! Έρχεται πακέτο με άριστης ποιότητας πρωτεΐνη, βιταμίνες Ε και C, Ω-3 λιπαρά και το υπερπολύτιμο CLA.

 

Κρεατόσουπα από κόκκαλα

Διάσημη από την εποχή του μέλανα ζωμού των Σπαρτιατών, μια σούπα με λίγο σχετικά κρέας και λίγα κόκκαλα παραπάνω είναι το καλύτερο δώρο για την υγεία σας! Με αντιφλεγμονώδη δράση, ισορροπεί την υγεία του εντέρου, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην ταχύτερη ίαση από κάθε λογής κρυολογήματα και ιώσεις! Μαγικό ζωμός που συνδυάζετε με καρότα και σέλινο. Ιδανικά βράστε το σε χαμηλή φωτιά για πολλές ώρες, διατηρώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά ανέπαφα. Το στήθος μόσχου και το καπάκι, θεωρούνται ότι καλύτερο.

 

Συκωτάκια, νεφρά, πνευμόνια και καρδιές.

Πρόκειται για το καλύτερο και το χειρότερο. Δεν θα τα εμπιστευόμουν στην θέση σου από σούπερ μάρκετ ή αν προέρχονται από μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά αν τα βρεις από χωριό ή ζώα ελευθέρας βοσκής είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης. Η τηγανιά είναι πάντα πειρασμός, αλλά ένα φρικασέ με σιγανό βράσιμο, βοηθά να παραμείνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά ανέπαφα. Η πρώτη κίνηση στην Ελλάδα της κρίσης, ήταν να πέσει η ποιότητα και άρα η τιμή των ζωοτροφών, ώστε να πέσουν οι τιμές, χωρίς το κόστος να μεταβιβαστεί στον μεσάζοντα. Ο κτηνοτρόφος πιέστηκε να ρίξει την τιμή, άρα το εύκολο ήταν να πάρει πιο φθηνή τροφή.

Επειδή όμως αυτά τα όργανα και ειδικά το συκώτι και τα νεφρά, δυιλίζουν την τροφή, στην περίπτωση κακής ποιότητας ζωοτροφή, θα έχουμε κάκιστης ποιότητας τροφή.

 

Μούρα

Ένα από τα δώρα της φύσης σε όλο τον κόσμο είνα τα μούρα! Εξαιτίας της δυσκολίας μαζέματος και της απουσία μηχανημάτων πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων η συγκομιδή γίνεται με το χέρι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική τιμολόγηση που έχει συνέπειες ως προς την δυνατότητας συχνής αγοράς τους. Τα καλά νέα είναι πως η χώρα μας έχει παντού άγριες μουριές και τα δώρα της γεμάτα αντιοξειδωτικά είναι διαθέσιμα τόσο σε ορεινές, όσο και σε πεδινές περιοχές. Αν μαζέψετε παραπάνω, καταψύχτε τα!

 

Γλυκοπατάτες

Δεν υπήρχαν πάντα στον Ελλαδικό χώρο και άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί Paleo για την δική μας διατροφή τουλάχιστον, υπό την έννοια ότι καταναλώνεται εδώ και μόνο λίγες γενεές και ο οργανισμός μας δεν παίρνει τα μέγιστα από αυτές. Παρόλα αυτά τα αντιοξειδωτικά και το Β καροτένιο δεν πείραξαν ποτέ κανέναν! Εκπληκτικό γευστικό αποτέλεσμα, σε συνδυσμό με κανέλα Κεϋλάνης.