ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Pegan diet: Η πιο trend δίαιτα της χρονιάς!

Αυτή η δίαιτα θα σε ενθουσιάσει γιατί έχει πάρει τα καλύτερα από την παλαιολιθική δίαιτα και τη χορτοφαγική και η version της δεν περιλαμβάνει όλους εκείνους τους εξαντλητικούς κανόνες και περιορισμούς αυτών των δύο. Η παλαιολιθική δίαιτα περιέχει προϊόντα όπως αυτά που έτρωγαν οι πρόγονοί μας (κρέας, ψάρια, αυγά, καρπούς και σπόρους, ορισμένα λαχανικά και καλά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς). Η χορτοφαγική δίαιτα περιλαμβάνει σπόρους, φρούτα, λαχανικά και καρπούς αλλά απαγορεύει όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Στην pegan diet συνδυάζονται και τα δύο χωρίς να υπάρχει περιορισμός στο τι μπορείς να φας, απλώς τα «κακά» τρόφιμα βγαίνουν από τη λίστα, το οποίο μόνον καλό μπορεί να κάνει στον οργανισμό σου. Η δίαιτα pegan συμβάλλει στην απώλεια κιλών, τη διαχείριση της χοληστερόλης καθώς και τη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη.

Η φιλοσοφία της

Η δίαιτα pegan εστιάζει στα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό, στα υγιεινά λίπη και σε πηγές πρωτεϊνών ενώ αποφεύγει εξευγενισμένα ή τεχνητά συστατικά.

Τι περιλαμβάνει

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιλαμβάνουν το 75% της διατροφής. Το άλλο 25% αποτελείται από ζωική πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο και ξηροί καρποί. Στην ουσία η πρωτείνη είναι συνοδευτικό στο πιάτο σου.

Υγιεινά δημητριακά, (π.χ. δημητριακά ολικής αλέσεως και κινόα), τα οποία περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σύνθετους υδατάνθρακες που δίνουν ενέργεια και τονώνουν τον οργανισμό.

Αυγά που αποτελούν πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας και είναι απαραίτητα στη δίαιτα αυτή.

Δεν περιλαμβάνει γαλακτοκομικά και γλουτένη, ενώ επιτρέπει τη ζάχαρη σε πολύ μικρές ποσότητες. Καλό είναι να παραλείψεις τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες καθώς και τα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα. Προτίμησε τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας που δεν περιέχουν φυτοφάρμακα καθώς και κρέατα βιολογικής εκτροφής ή ελευθέρας βοσκής που δεν έχουν αντιβιοτικά και ορμόνες. Ξέχασε γενικά ό,τι έχει συντηρητικά, τεχνητά χρώματα ή άλλα χημικά πρόσθετα.

Το αδύναμο σημείο της δίαιτας Pegan είναι η απουσία γαλακτοκομικών, κάτι που μπορεί να στερήσει το ασβέστιο από τον οργανισμό.

Προτεινόμενο μενού μιας ημέρας

Πρωινό: Ομελέτα με λαχανικά

Δεκατιανό: 1 φρούτο

Μεσημεριανό: Πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο και κινόα

Απογευματινό: 1 φρούτο και ανάμεικτοι ξηροί καρποί

Βραδινό: Μια μικρή μερίδα κρέας, λαχανικά και μισό φλιτζάνι καστανό ρύζι