ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όσοι δεν παίρνουν ΑΥΤΗN ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ είναι κατά 77% πιο αδύναμοι στην άσκηση!

Εάν δεν παίρνεις αρκετή βιταμίνη D μπορεί να εμποδίσεις την αντοχή και την αθλητική σου απόδοση, επιβεβαιώνει μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Τούλσα.

 

 

Η έρευνα

Οι ερευνητές μελέτησαν μέσω εξέτασης αίματος τα επίπεδα βιταμίνης D σε περίπου 100 αθλητές κολεγίου. Εξέτασαν επίσης την ταχύτητά τους στα σπριντ, την αλτικότητά τους και τη δύναμή τους στο πόσο βάρος μπορούσαν να σηκώσουν. Διαπίστωσαν ότι περίπου 1 στους 3 αθλητές είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D και ήταν πιο αδύναμοι κατά 77% από εκείνους  που είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Επιπλέον, το τρέξιμό τους ήταν κατά 18% πιο αργό, τα αλματά τους κατά 15% χαμηλότερα. Παλιότερες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 359 αθλητές ανέφεραν σημαντικούς τραυματισμούς όσοι είχαν  ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ συνολικά η συχνότητα εμφάνισης τραυματισμών στους αθλητές ήταν 43%.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μια θεωρία είναι ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει τα μυικά κύτταρα να απελευθερώσουν το ασβέστιο πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύσπαση των μυών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερες και πιο δυνατές συστολές, που σημαίνει ότι σε βοηθά να πηδάς ψηλότερα, να κάνεις σπριντ πιο γρήγορα, και να σηκώνεις βαρύτερα βάρη. Η βιταμίνη D συμβάλλει στην αποθήκευση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Το ασβέστιο με τη σειρά του συμβάλλει στην υγεία των οστών, την καλή λειτουργία των μυών, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού. Επειδή το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει από μόνο του ασβέστιο, είναι απαραίτητο να το λαμβάνεις από τις τροφές, το οποίο απορροφάται από το έντερο και καταλήγει στα κόκαλα, δημιουργώντας αποθήκες ασβεστίου. Αυτή η διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια της βιταμίνης D.

Το ελληνικό παράδοξο

Στην Ελλάδα, παρόλο που ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα και θα έπρεπε να είμασταν ήσυχοι σχετικά με τα επίπεδα της βιταμίνης D, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι έχουμε έλλειμμα στη βιταμίνη του ήλιου, που ενισχύει το ανοσοποιητικό! Ω, ναι! Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή:

  • Το δέρμα σου μπορεί να είναι πιο σκούρο και η σύνθεση της βιταμίνης D από τον ήλιο να εμποδίζεται λόγω της μελανίνης.
  • Δεν εκθέτεις το σώμα σου, κυρίως τα χέρια -το σημείο του σώματος όπου συντίθεται η βιταμίνη D- στον ήλιο λόγω του φόβου του κινδύνου του καρκίνου του δέρματος.
  • Χρησιμοποιείς αντηλιακά με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας, που εμποδίζουν τη σύνθεση της βιταμίνης D.
  • Η μόλυνση της ατμόσφαιρας στις μεγάλες πόλεις εμποδίζει την ηλιακή ακτινοβολία να φτάσει στο δέρμα σου.

Πόσο πρέπει να λαμβάνεις;

Οι καθημερινές ανάγκες είναι περίπου 400 IU βιταμίνης D. Το 90% της βιταμίνης D που χρειάζεσαι το παίρνεις από τον ήλιο. Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι 20 λεπτά έκθεσης κάθε μέρα στον ήλιο είναι αρκετά για να συνθέσει το σώμα σου τη βιταμίνη D. Το υπόλοιπο 10% της βιταμίνης D το λαμβάνεις μέσω της διατροφής.

Πώς θα ξέρεις αν έχεις και εσύ έλλειψη;

Η μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης στο αίμα γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος.

Έλλειψη βιταμίνης D = κάτω από 20 ngr/dl.

Ανεπάρκεια βιταμίνης = μεταξύ 20 και 30 ngr/dl.

Φίλια Μητρομάρα