ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για την Γλυκοζαμίνη!

Πολύς λόγος γίνεται για την Γλουκοζαμίνη και κάποια στιγμή πρέπει να δούμε και πέρα από τις διαφημίσεις, γιατί δεν κάνουν όλα για όλους ή όλες τις παθήσεις. Ας αποκρυπτογραφήσουμε την Γλουκοζαμίνη λοιπόν.

Η Γλουκοζαμίνη ως επί το πλείστον προέρχεται από όστρακα, ενώ μπορεί να συνθεθεί και στο εργαστήριο. Εμείς θα ασχοληθούμε με την υδροχλωρική γλουκοζαμίνη, ακριβώς αυτήν που χρησιμοποιείται για την οστεοαρθρίτιδα, τον πόνο στα γόνατα, την πλάτη και το γλαύκωμα.

 

 

Γενικά

 

Τα συμπληρώματα Γλουκοζαμίνης, συνήθως περιέχουν άξτρα συστατικά, αυτά που θα βρείτε συχνότερα, είναι η Χονδροϊτίνη, το MSM και ο χόνδρος καρχαρία. Οι έρευνες δείχνουν καλύτερα αποτελέσματα από την σκέτη χρήση Γλουκοζαμίνης. Η «δουλειά» της Γλουκοζαμίνης είναι να ενισχύει τον χόνδρο ενώ ταυτόχρονα τον λιπαίνει. Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν πως η Θειούχος Γλουκοζαμίνη είναι καλύτερη από την Υδροχλωρική, καθώς το θείο ανήκει στα «συστατικά» που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να παράγει χόνδρο.

 

Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα

 

Οι πρώτες έρευνες έδειξαν πως η Γλουκοζαμίνη με την προσθήκη Χονδροϊτίνης λειτουργούν ιδανικά ενάντια στην Kashin-Back, μια πάθηση των οστών και των αρθρώσεων. Δεν μπορείτε να προσλάβετε Γλουκοζαμίνη από την διατροφή, την συνθέτει το αθρώπινο σώμα και τα όστρακα από τα οποία προέρχεται.

 

Οστεοαρθρίτιδα

 

Οι περισσότεροι συνδυασμοί Γλουκοζαμίνης με άλλα συστατικά λειτουργούν καλύτερα σε άτομα που έχουν μέχρι μέτρια οστεοαρθρίτιδα.  Η θειώδης Γλουκοζαμίνη ίσως να έχει καλύτερα αποτελέσματα από την υδροχλωρική

 

Πόνος στο γόνατο

 

Οι πρώτες αποδείξεις δείχνουν ότι η υδροχλωρική Γλυκοζαμίνη, μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση των ασθενών με πόνο στο γόνατο, εφόσον αυτός προκαλείται από τις αρθρώσεις..

 

Οστεοαρθρίτιδα TMG

 

Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι όσοι έχουν τον συγκεκριμένο τύπο οστεοαρθρίτιδας, επωφελούνται παίρνοντας ένα μείγμα υδροχλωρικής Γλουκοζαμίνης με Χοδροϊτίνη και Ασκορβικό Ασβέστιο.

 

Παρενέργειες

 

Ακόμα και …τα φαγητά έχουν παρενέργειες, οπότε καλό είναι να γράψουμε και αυτές τις Γλουκοζαμίνης.

 

• Δεν έχει χρησιμοποιηθεί από έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες, οπότε εκτός αν θέλετε να γίνετε η πρώτη που το δοκιμάζει, καλύτερα να μην το κάνετε.

• Αν έχετε διαβήτη, ίσως να σας ανεβάσει τις μετρήσεις. Δεν φαίνεται να επηρεάζει τον διαβήτη τύπου Β, ενώ αν μετράτε συχνά το σάκχαρο του αίματός σας, δεν έχετε πρόβλημα. Συζητήστε το με τον ενδοκρινολόγο σας (πάντα), αλλά το πιο πιθανό είναι να σας το επιτρέψει.

• Αν σας ανεβάσει την ινσουλίνη, αυτό μπορεί αλυσυδωτά να επηρεάσει την πίεσή σας ή την LDL χοληστερόλη.

• Παρότι υποπροϊόν όστρακου, δεν έχει αναφερθεί αλλεργία από χρήστες με αλλεργία στα θαλασσινά. Αν φοβάστε το ενδεχόμενο, προτιμήστε συνθετική Γλουκοζαμίνη. Αλλά παρότι δεν έχει αναφερθεί αλλεργία, εμείς το αναφέρουμε.

•Να μην συνδυάζεται σε καμία περίπτωση με Warfarin ( εμπορικό όνομα Coumadin).

•Προσοχή στα άτομα που κάνουν χημειοθεραπεία. Μπορεί να μειώσει την δραστικότητα των φαρμάκων, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

•Μικρή αλληλεπίδραση με φάρμακα για τον διαβήτη.

• Μικρή αλληλεπίδραση με την ουσία Acetaminophen.

 

Τσεκ Παρενεργειών: Θεωρείται γενικά από τα ασφαλέστερα συμπληρώματα διατροφής, μικρή προσοχή στους διαβητικούς, αλλά εφόσον παρακολουθείτε το ζάχαρό σας, δεν πρόκειται να συμβεί κάτι. Αν δεν είστε σίγουροι για κάτι, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας.

 

Δοσολογία

Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή, μπορεί ή μπορεί να μην έχει διαφορετική δοσολογία, ανάλογα με την ηλικία ή την κατάσταση της υγείας. Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας.