ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι… Chia από την (Λατινική) Αμερική θα σε κάνουν στυλάκι!

Μία μόνον κουταλιά και μιλάμε για βόμβα ενέργειας: πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο, σίδηρο και κάλιο! Θέλεις κι άλλα;

 

 

Αυτοί οι φανταστικοί σπόροι από τη Λατινική Αμερική έχουν 3 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο, 2 φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες και 6 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα! Όσο για θερμίδες; Κάθε κουταλιά της σούπας έχει μόνο 60. Εκτός του ότι θα σε κάνει στυλάκι δες και τι άλλα οφέλη έχεις από την κατανάλωσή του.

1 Ενισχύουν την ενέργειά σου

Οι Αζτέκοι αποκαλούσαν τους σπόρους «τροφή για τρέξιμο», επειδή προσφέρουν  ενέργεια ενώ συμβάλλουν στη ρύθμιση και την ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν οι σπόροι chia, διασπώνται αργά στο σώμα διατηρώντας τα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνουν έτσι τη δύναμη και την αντοχή. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, είναι ό,τι πρέπει για σένα που γυμνάζεσαι και θέλεις να αυξήσεις την κατανάλωση πρωτεΐνης (μπορείς να το ρίξεις ως topping στο γιαούρτι σου ή στο smoothie πρωτεΐνης και να το φας πριν ή μετά την προπόνηση) προκειμένου να αυξήσεις τη μυική σου μάζα και την γράμμωση. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν επίσης την πνευματική απόδοση καθώς και την καλή σου διάθεση.

Διάβασε: 6 superfoods που θα σε κάνουν πύραυλο στο τρέξιμο

2 Σε αδυνατίζουν

Οι σπόροι chia περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν το νερό και διαστέλλονται για να σχηματίσουν έναν ζελέ, που προσφέρει αίσθημα της πληρότητας κι έτσι σε βοηθά να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες. Οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη, επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και σε διατηρούν για περισσότερη ώρα χορτάτο. Οι αδιάλυτες ίνες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και κάποιων πεπτικών διαταραχών.

3 Βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης σου

Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (μάλιστα σε τιμές έως και δεκαπλάσιες από άλλους σπόρους) και α-λινολενικό οξύ. Τα λιπαρά οξέα που περιέχουν αυξάνουν τα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης, ενώ μειώνουν την LDL (κακή) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Επιπλέον είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης κι επομένως προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.

4 Μειώνουν τη φλεγμονή

Τα λιπαρά οξέα που περιέχουν οι σπόροι chia, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθώντας στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και τη μείωση της c αντιδρώσας πρωτεΐνης, ενός δείκτη φλεγμονής στο σώμα. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη δυσκαμψία και τον πόνο.

Πόσους chia μπορείς να τρως καθημερινά;

Περίπου 2 κουταλιές της σούπας κάθε μέρα. Πρόσεχε όμως επειδή οι σπόροι chia σε κάποιους μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως αέρια και τυμπανισμό, λόγω του ότι περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυσικών ινών. Δεν περιέχουν γλουτένη οπότε αν ακολουθείς διατροφή χωρίς γλουτένη είναι ό,τι πρέπει για σένα.

Πώς τους χρησιμοποιείς

Οι σπόροι chia μπορούν να καταναλωθούν ωμοί, ψητοί, αλεσμένοι και μουλιασμένοι σε νερό. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μουλιάζεις καλά τους σπόρους chia στο νερό προτού τους καταναλώσεις. Όταν αναμιχθούν με νερό σχηματίζουν ένα είδος ζελέ, το οποίο μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μαζί με κάποιο λάδι στη μαγειρική για να μειώσεις την ποσότητα λαδιού, βουτύρου ή μαργαρίνης που βάζεις στο φαγητό. Μπορείς να τους ρίξεις πάνω σε γιαούρτι, σε smoothies, κέικ, muffins, μπισκότα, ψωμί, ακόμη και σε σάλτσες.