ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νέα έρευνα: Τι ακριβώς κάνουν τα ενεργειακά ποτά στο σώμα σου;

Τι ακριβώς κάνουν τα ενεργειακά ποτά στο σώμα σου; Τα ενεργειακά ποτά μπορεί να σου δώσουν μία προσωρινή ενέργεια, η οποία όμως δεν προσφέρει και πολλά στο σώμα σου, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Public Health.

 

 

Μετά την επανεξέταση πολλών ερευνών σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τα ενεργειακά ποτά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας. Ίσως γνωρίζεις ήδη ότι τα ενεργειακά ποτά μπορούν να αποδιοργανώσουν τον ύπνο σου, να αυξήσουν το βάρος σου ή ακόμα και να αυξήσουν την αρτηριακή σου πίεση. Ωστόσο, τα γενικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κατάχρηση ουσιών, προβλήματα ψυχικής υγείας, κίνδυνο διαβήτη, τερηδόνα και νεφρική βλάβη.

 

Τι φταίει;

Η ζάχαρη και τα γλυκαντικά που περιέχουν. Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν συνήθως υψηλές ποσότητες ζάχαρης, άμυλο καλαμποκιού (με υψηλή ή μη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη) και τεχνητά γλυκαντικά. Κατά μέσο τα 500 ml μπορεί να περιέχουν περίπου 54 γραμμάρια ζάχαρης, σύμφωνα με την ανασκόπηση.

Όταν λαμβάνεις πάρα πολύ ζάχαρη, το σώμα σου χρειάζεται πολύ χρόνο για να ανταποκριθεί σε αυτό, απαιτώντας όλο και περισσότερη ινσουλίνη για να βοηθήσει τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρά σου. Αυτή η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή νόσο και νεφρικά προβλήματα.

Επίσης, τα ενεργειακά ποτά περιέχουν και αρκετή καφεΐνη, σύμφωνα με την ανασκόπηση. Ενώ οι ερευνητές σημειώνουν ότι μια μέτρια πρόσληψη μέχρι 400 mg ημερησίως για ενήλικες θεωρείται ασφαλής, οι συνέπειες για την υγεία μπορεί να είναι επικίνδυνες εάν αυξήσεις την πρόσληψη καφεΐνης. Αυτός είναι ένας πιθανός λόγος για τον οποίο τα ενεργειακά ποτά συνδέονται με το άγχος και την κατάθλιψη. Μια κορεατική μελέτη δείχνει ότι η εξάρτηση από την καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σου και να δημιουργήσει πρόβληματα με τον ύπνο σου, η οποία μπορεί να συνδεθεί με άγχος και συμπτώματα της κατάθλιψης. Ωστόσο, και άλλα διεγερτικά που περιέχουν όπως το γκουαράνα, η ταυρίνη και το τζίνσενγκ μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ψυχική σου διάθεση αλλά και τον ύπνο σου.

 

Σε τι διαφέρουν τα ενεργειακά από τα αθλητικά ποτά;

Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις μάθε τις διαφορές:

Τα ενεργειακά ποτά:

  • Έχουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση.
  • Έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
  • Περιέχουν αμινοξέα (ταυρίνη, χολίνη) και καφεΐνη.
  • Βελτιώνουν την αθλητική απόδοση υπό προϋποθέσεις (ανάλογα με το είδος, τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης, το είδος των ενεργειακών ποτών και την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες καθώς και την ποσότητα κατανάλωσης).
  • Ενδείκνυνται σε αγωνίσματα που ξεπερνούν τα 90 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης, όπως η ποδηλασία, ο μαραθώνιος και το τρίαθλο. 

 

Τα αθλητικά ποτά:

  • Δεν περιέχουν αμινοξέα.
  • Η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες είναι μεταξύ 4-8%, περιέχοντας επιπλέον ηλεκτρολύτες (όπως νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο) και ιχνοστοιχεία (σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο κ.ά). 
  • Βελτιώνουν την αθλητική απόδοση υπό προϋποθέσεις (ανάλογα με το είδος, τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης, το είδος των αθλητικών ποτών).
  • Ενδείκνυνται σε αγωνίσματα που διαρκούν πάνω από 60 λεπτά αλλά και για μέγιστες επαναλαμβανόμενες περιόδους άσκησης διάρκειας, από 1-5 λεπτά, (π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ κ.ά). 

Photo credit pixabay.com