ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να φάω ζυμαρικά πριν την άσκηση ή όχι;

Για αρκετά χρόνια στους εν Ελλάδι αγώνες, τα ζυμαρικά και τα pre race pasta γεύματα, αποτελούσαν ρουτίνα ανάμεσα στους δρομείς και τους αθλητές ομαδικών αγωνισμάτων το βράδυ πριν από κάποιον αγώνα ή το μεσημέρι. Μετά ήρθε ο φόβος της γλουτένης και των φλεγμονών να μας αλλάξει την διατροφή, για να επιστρέψουμε και πάλι στα ζυμαρικά. Να γιατί:

Το μεγάλο πνεονέκτημα των ζυμαρικών είναι ότι είναι σύνθετος υδατάνθρακας βραδείας κάυσης. Αντίθετα το άσπρο ψωμί στέλενει την γλυκόζη στον Θεό και ακόμα και η μπαγκέτα μπορεί να έχει γλυκαιμικό δείκτη 95, σε αντίθεση με τα ζυμαρικά που έχουν διακύμανση από 32 μέχρι 47. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ενέργεια να απελευθερώνεται σταδιακά και να μην νιώθουμε ότι το φαγητό που είχαμε καταναλώσει μας «άφησε» και ξεμένουμε από ενέργεια.

Το χαμηλό περιεχόμενο των ζυμαρικών σε φυτικές ίνες τα κάνει ακόμα καλύτερα για την πέψη, αποφεύγοντας με σιγουριά τυχόν ενοχλήσεις του εντέρου κατά την προσπάθειά μας. Μετά την προσπάθειά μας τα 43 γρ. υδατανθράκων και τα 8 γρ. πρωτεΐνης εγγυώνται ότι θα απολαύσετε ένα ιδανικό γεύμα αποκατάστασης. Την ίδια στιγμή συνοδεύοντας τα ζυμαρικά σας με λαχανικά (γιατί όχι και με φρέσκια σάλτσα με λαχανικά) και άπαχο κρέας, μεγιστοποιείτε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Μπορείτε να εναλλλάσετε τα γεύματά σας με ζυμαρικά ολικής άλεσης, σκούρο ρύζι, κινόα ή βρώμη ώστε να έχετε διαθέσιμο ένα πλατύ εύρος αντιξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών. Το μόνο μειονέκτημα στις άνω παρεμφερείς τροφές με τα συνηθισμένα ζυμαρικά, είναι ότι υπολείπονται γευστικά και πρέπει να φανείτε δημιουργικοί στην σάλτσα. Τέλος δεν είναι άσχημη ιδέα να δοκιμάσετε τις ενισχυμένες σειρές ζυμαρικών με λαχανικά, ασπράδια αυγών για αυξημένο πρωτεϊνικό περιεχόμενο και ασβέστιο. Οι επιλογές είναι ατελείωτες, ενώ όλες οι εταιρείες έχουν βγάλει ειδικές σειρές με πέννες με πλούσια θρεπτική αξία.

Υπάρχει τρόπος να κάνετε carb loading πριν από ένα αθλητικό γεγονός χωρίς ζυμαρικά;