ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Mην τρως αυτές τις τροφές το βράδυ: δεν θα πάρεις κιλά και θα κοιμηθείς καλά

Εάν νιώθεις ότι πεινάς κι άλλο μετά το δείπνο και ψάχνεις κάτι που θα σε κρατήσει μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί, αυτές τις τροφές καλύτερα να τις αποφύγεις το βράδυ. Ενώ είναι αλήθεια ότι ένα μικρό μεταμεσονύκτιο σνακ δεν έβλαψε ποτέ κανέναν αυτό δεν ισχύει για όλα τα τρόφιμα. Υπάρχουν κάποια που μπορεί να σε φουσκώσουν, να αποθηκεύσουν λίπος, να σου φέρουν καούρα και να μην σε αφήσουν κοιμηθείς. Επίσης έχε υπόψη σου ότι όσοι δεν κοιμούνται καλά και υποφέρουν από αϋπνίες έχουν αυξημένα τα επίπεδα κορτιζόλης τους. Με την αύξηση αυτή αποδομείται ο μυϊκός ιστός (επειδή τα αμινοξέα μετατρέπονται σε γλυκόζη) και η μυϊκή μάζα ελαττώνεται. Κι αυτό δεν το θέλεις.

 

 

Το βράδυ μην τρως αυτές τροφές

Σέλινο

Το σέλινο δρα ως διουρητικό στο σώμα, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να επισκεφτείς την τουαλέτα αρκετές φορές το βράδυ. Κατά τη διάρκεια του βαθιού ύπνου απελευθερώνεται ένας χείμαρρος ορμονών που βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών και το χτίσιμό τους κι αν ξυπνάς για να πας τουαλέτα σταματάς αυτή την παραγωγή και εμποδίζεις την αποκατάσταση.

Διάβασε: 7 τρόποι να κοιμηθείς σαν πουλάκι απόψε!

Μπριζόλα/σουβλάκια/κεμπάπ

Μια μεγάλη, ζουμερή μπριζόλα μπορεί να είναι νόστιμη και να σου δώσει την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι  αλλά δεν είναι και ό,τι καλύτερο μπορείς να φας πριν πέσεις στο κρεβάτι. Το κόκκινο κρέας θα βάλει τον οργανισμό σου να κάνει υπερωρίες κάτι που θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολο να σε οδηγήσει σε βαθύ ύπνο, αυτόν που ο οργανισμός σου χρειάζεται μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά και μία ακόμη πιο δύσκολη προπόνηση.

Λαχανικά

Είναι θρεπτικά και υγιεινά, έτσι ώστε να πιστεύεις ότι είναι το τέλειο σνακ για να φας πριν κοιμηθείς. Στην πραγματικότητα είναι λάθος. Τα λαχανικά τείνουν να έχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες πέπτονται απίστευτα αργά κάτι που θα σε κρατήσει ξύπνιο.

Ζυμαρικά

Μπορεί να θεωρούνται από τα καλύτερα τρόφιμα λόγω των υδατανθράκων που περιέχουν και χαλαρώνουν αλλά η κατανάλωση ζυμαρικών αργά το βράδυ, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Οι υδατάνθρακες στα ζυμαρικά μετατρέπονται σε λίπος αρκετά γρήγορα, οπότε αν προσπαθείς να τρως υγιεινά το βράδυ καλύτερα να ψάξεις κάτι άλλο για φαγητό.

Πίτσα

Τα λιπαρά υλικά που περιέχει η πίτσα όχι μόνο οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά μπορεί επίσης να σου προκαλέσουν καούρα και ούτε με Μαλόξ δεν πρόκειται να κοιμηθείς ήρεμα το βράδυ.

Δημητριακά

Ένα μπολ με δημητριακά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου αλλά όχι για να την τελειώσεις. Κάποια δημητριακά πρωινού περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και υδατάνθρακες που δεν θα επιτρέψουν στο σώμα σου να ξεκουραστεί και να σου επιτρέψει να κοιμηθείς ήρεμα.

Αλκοόλ

Ένα ποτό μπορεί να φαίνεται μια καλή ιδέα πριν να κοιμηθείς επειδή θα σε χαλαρώσει, αλλά στην πραγματικότητα εμποδίσει τις λειτουργίες αποκατάστασης κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα δεν έχει μόνο ζάχαρη και λιπαρά αλλά περιέχει και καφεΐνη. Αν είσαι ευαίσθητος σε αυτή τη διεγερτική ουσία, η σοκολάτα μπορεί να σου στερήσει τον πολύτιμο ύπνο σου και να μην επιτρέψει στο σώμα σου να αποκαταστήσει επαρκώς τους μυς σου.

Διάβασε: Shirley Patterson: Με παχαίνει η έλλειψη ύπνου;

Κινέζικο

Αν παρήγγειλες κινέζικο έχε υπόψη σου ότι μετά σε περιμένει δύσκολη νύχτα. Περιέχει γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), μία ουσία που χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης και διεγείρει το σώμα με παρόμοιο τρόπο όπως η καφεΐνη κι επομένως ίσως να μην σε αφήσει να κοιμηθείς. Επιπλέον, το κινέζικο περιέχει πολλούς υδατάνθρακες και λίπη και μην εκπλαγείς αν το μπισκοτάκι τύχης σου δώσει το μήνυμα ότι «Σύντομα η κοιλιά σου θα μεγαλώσει.»

Πατατάκια και άλλα παρόμοια σνακς

Τα τσιπς και γενικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλές δόσεις και αυτά από γλουταμινικό νάτριο, το οποίο θα εμποδίσει τον ύπνο σου. Στάνταρ.

Φίλια Μητρομάρα