ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μάθε στο παιδί σου να τρώει «πράσινα»!

Αν ακούς τις φράσεις στο τραπέζι «μπρόκολο, μπλιαχ, δεν τα τρώω τα φασολάκια, δεν μου αρέσει το σπανάκι» καιρός να αναλάβεις δράση και να μάθεις στο παιδί σου να τρώει «πράσινα»!

Δώσε το καλό παράδειγμα. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα, όπως και οι γονείς. Αναρωτήσου όμως να κι εσύ όντως καλύπτεις αυτές τις μερίδες. Επίσης οι μελέτες δείχνουν ότι το να βάζεις στο τραπέζι λαχανικά κάθε μέρα και να αφήσεις τα ίδια τα παιδιά να δοκιμάσουν και να αποφασίσουν αν θα τα φάνε έχει θετικά αποτελέσματα. Όσο συχνότερα βλέπει το παιδί τα λαχανικά ως μέρος της καθημερινής του διατροφής, τόσο πιο πιθανό είναι να τα δοκιμάσει.

Γίνε πιο ευρηματική. Προκειμένου να πείσεις ένα παιδί να φάει κάτι σκαρφίσου διάφορες ιδέες. Εμφάνισε π.χ. chop sticks στο τραπέζι. Το παιδί θα αφοσιωθεί στο να καταφέρει να φάει με τα chop sticks, και δε θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στο τι ακριβώς είναι αυτό που τρώει. Ή πες παραμύθια και να κάνε ήρωες τα λαχανικά που έχεις μαγειρέψει. Κόψε τα λαχανικά σε διάφορα σχήματα όπως αστεριού, άφησε το παιδί να διακοσμήσει το πιάτο του.

Μαγείρεψε μαζί με το παιδί. Όταν το παιδί συμμετέχει στη διαδικασία του μαγειρέματος θεωρεί το φαγητό δικό του δημιούργημα και θέλει να το δοκιμάσει. Κάθε φορά που θα ρίχνετε ένα συστατικό στην κατσαρόλα εξηγησέ του πόσο καλό κάνει, τις βιταμίνες που περιέχει κ.λπ.

Πηγαίνετε μαζί στο σούπερ μάρκετ. Άφησέ το να διαλέξει μόνο του τα λαχανικά, να τα πιάσει, να τα μυρίσει, να έρθει σε επαφή με αυτά.

Βάλτα στη σχάρα. Ψήσε τα λαχανικά στη σχάρα, τα παιδιά προτιμούν τις τραγανές γεύσεις. Αντί για τηγανητές πατάτες κόψτε τις σε στικς και ψήσε τις στο φούρνο με ελαιόλαδο και ρίγανη.

Κρύψε τα λαχανικά στο φαγητό… Αλλά μην του τα μαγειρεύεις στο τηγάνι. Στο τέλος θα φάει κορεσμένα λιπαρά αντί για πράσινα! Βάζε μπρόκολο μέσα στο μπιφτέκι, κάνε πουρέ λαχανικών, δίνε του κολοκυθόσουπα με καλαμάκι σε ένα εντυπωσιακό ποτήρι…

Μην είσαι απόλυτη. Κάνε το να νιώσει ότι έχει επιλογή. Αντί για “θέλεις μελιτζάνα;” ρώτησέ το “θέλεις φασολάκι ή μελιτζάνα;”.

Μην επιβραβεύεις το παιδί με γλυκά αν φάει τα λαχανικά του. Στην ουσία εσύ το τροφοδοτείς στον εθισμό και του περνάς το μήνυμα ότι «τα πράσινα είναι τόσο χάλια που αν τα φάω θα πάρω και δώρο!». Επίσης μην το τιμωρείς αν δεν φάει το φαγητό του, γιατί δεν πρόκειται να το φάει ποτέ!

Κάνε υπομονή. Η προσπάθειά ενός γονέα να αγαπήσει το παιδί του τα λαχανικά (ή οποιαδήποτε άλλη υγιεινή τροφή) είναι μία διαδικασία αργή και επίπονη και χρειάζεται να του εξηγήσεις με υπομονή τα οφέλη των λαχανικών για την υγεία του. Σύμφωνα με έρευνες μπορεί τα παιδιά να δοκιμάσουν ένα τρόφιμο μέχρι και 20 διαφορετικές φορές μέχρι να φτάσουν τελικά να το μασήσουν και να το καταπιούν. Το να του σερβίρεις συνέχεια το φαγητό που δεν έφαγε μέχρι να το φάει, είναι άδικος κόπος και αρκετά πιεστικό για το παιδί.