ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κετογονική δίαιτα: Αυτές είναι οι παρενέργειες!

Η κετογονική ή κετονική δίαιτα (keto diet), γνωστή και ως «αναβολική δίαιτα», είναι μια διατροφή πολύ υψηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες. Περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, αβοκάντο, λιπαρά ψάρια) και απαγορεύει τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα γλυκά κ.λπ.

 

 

Στόχος είναι να φτάσεις σε μια κατάσταση που ονομάζεται κέτωση, η οποία απαιτεί κατανάλωση λιγότερων από 30 έως 40 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα. Αρχικά, η κετογονική δίαιτα ήταν η μυστική δίαιτα των bodybuilders που πετύχαιναν ανάπτυξη μυικής μάζας με αποτελεσματική απώλεια βάρους και σωματικού λίπους. Διάβασε επίσης: Τα 5 καλύτερα μυστικά για να πετύχει η δίαιτα Ducan

Τι είναι η κέτωση;

Η κέτωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία στην οποία μπαίνει οργανισμός όταν δεν καταναλώνεις υδατάνθρακες. Το σώμα και ο εγκέφαλος χρησιμοποιούν γλυκόζη για τις διάφορες λειτουργίες τους, αλλά όταν λείπει αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν άλλες πηγές ενέργειας, δηλαδή τα λιπαρά οξέα. Ένα μέρος των λιπαρών οξέων μετατρέπεται στο συκώτι σε κετόνες και αυτές οι κετόνες χρησιμοποιούνται για να ζήσει οργανισμός. Η κέτωση θεωρείται γενικά ότι είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε μερικές παρενέργειες, ειδικά στην αρχή. Εκτός από την απώλεια βάρους, η κετογονική δίαιτα έχει αποδειχτεί πως συμβάλλει στην αντιμετώπιση της επιληψίας, του διαβήτη τύπου 2 και αρκετών άλλων χρόνιων παθήσεων. Αλλά έχει και κάποιες βασικές παρενέργειες. Δες ποιες είναι:

Έχεις κακοσμία

Μία από τη σημαντικότερη παρενέργεια της κέτωσης είναι κακή αναπνοή. Ο οργανισμός σου διασπά το λίπος και τις πρωτεΐνες για ενέργεια, δημιουργώντας υποπροϊόντα που πρέπει να εξαλειφθούν. Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους το κάνει αυτό, λέει: μέσω της ούρησης, του ιδρώτα και της αναπνοής.

Ένα υποπροϊόν αυτής της διάσπασης του λίπους και των πρωτεϊνών είναι ένα σώμα κετόνης που ονομάζεται ακετόνη (το ίδιο που υπάρχει και στο ασετόν). Μια μικρή ποσότητα ακετόνης στην αναπνοή έχει φρουτώδη μυρωδιά, αλλά μεγαλύτερη ποσότητα δημιουργεί μια αρκετά δυσάρεστη μυρωδιά. Αυτό σημαίνει ότι καις πρωτεΐνες ή λίπη για πηγή ενέργειας.

Διάβασε ακόμη: 6 αλήθειες για τη δίαιτα που πρέπει να γνωρίζεις προτού ξεκινήσεις

Νιώθεις ατονία και έχεις χαμηλή απόδοση στην προπόνηση

Όταν ο οργανισμός κάνει κέτωση, το σώμα σου μπερδεύεται από το γεγονός ότι δεν έχει τη φυσιολογική ποσότητα υδατανθράκων να καίει για ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, νιώθεις εντελώς εξαντλημένος.

Έχεις δυσκοιλιότητα

Κάθε αλλαγή στη διατροφή σου μπορεί κάποιες φορές να δημιουργήσει πεπτικά προβλήματα. Αυτό ισχύει και για την κετογονική δίαιτα, με τη δυσκοιλιότητα να είναι η πιο κοινή παρενέργεια στην αρχή. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι δεν καταναλώνεις αρκετές φυτικές ίνες και δεν πίνεις αρκετά υγρά. Όταν ξεκινάς κετογονική δίαιτα, στην αρχή “τρώει” μερικά απαραίτητα λιπαρά αλλά το σώμα σου δεν είναι προετοιμασμένο για κάτι τέτοιο. Ο οργανισμός σου δεν απορροφά σωστά τα θρεπτικά συστατικά (δυσαπορόφηση) ή δεν παράγει ένζυμα ή χολή για την απορρόφηση ενώ τα βακτήρια στο έντερό σου δεν είναι έτοιμα να τα διασπάσουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια ή σε μεγάλα δύσοσμα κόπρανα που δημιουργούν πόνο.

Σε πιάνουν κράμπες στα πόδια

Κατά την κέτωση, μπορεί να εμφανίσεις κράμπες στα πόδια. Το γλυκογόνο, η μορφή αποθήκευσης της γλυκόζης στους μυς και στο ήπαρ, δεσμεύει το νερό. Αυτό αποβάλλεται από τον οργανισμό, όταν μειώνεται η πρόσληψη υδατανθράκων. Έτσι οι μυϊκές κράμπες συνδέονται με την αφυδάτωση και την απώλεια ανόργανων συστατικών, επειδή η κέτωση προκαλεί μείωση του βάρους του νερού του σώματος. 

Σε πιάνει ταχυπαλμία

Ως παρενέργεια της κέτωσης μπορεί να παρατηρήσεις αυξημένο καρδιακό ρυθμό, κυρίως τις πρώτες εβδομάδες. Η αφυδάτωση είναι μια εξήγηση, όπως επίσης και η χαμηλή πρόσληψη αλατιού και η αυξημένη κατανάλωση καφέ.

Θυμόμαστε: Η δίαιτα της νύχτας: τι να τρως και να χάνεις βάρος

Έχεις αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης

Σε μερικούς ανθρώπουςπου ακολουθούν κετογονική δίαιτα αυξάνεται η ολική και η «κακή» (LDL) χοληστερόλη.

Γενικά έχε  υπόψη σου ότι:

  • Η κετογονική διαίτα μπορεί να είναι αποτελεσματική για όσους είναι παχύσαρκοι, έχουν διαβήτη ή θέλουν να αλλάξουν τον μεταβολισμό τους.
  • Ταιριάζει λιγότερο σε αθλητές και πρωταθλητές, ή σε αυτούς που θέλουν να προσθέσουν μυική μάζα ή βάρος.
  • Η κετογονική διαίτα έχει αποτέλεσμα μόνο αν είσαι συνεπής στη δίαιτα.
  • Σκοπός μιας δίαιτας δεν πρέπει να είναι μόνο η απώλεια κιλών αλλά και η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, ώστε η σωστή διατροφή να γίνει τρόπος ζωής.

Φίλια Μητρομάρα