ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κακές διατροφικές συνήθειες και παραλήψεις στο μικροσκόπιο!

Κάποιες συνήθειες σαμποτάρουν την όλη προσπάθειά μας για μια σωστή διατροφή. Τις περισσότερες φορές αυτές οι συνήθειες είναι είτε προϊόν άγνοιας, είτε δεν συνειδητοποιούμε τι κάνουμε. Ας ανιχνεύσουμε τα λάθη και ας σιγουρευτούμε να μην τα επαναλάβουμε ξανά!

 

Γεύματα χωρίς σχεδιασμό

 

Όταν πεινάς συνήθως ανοίγεις το ψυγείο ή το ντουλάπι και εκείνη την στιγμή στον εγκέφαλό σου παίζει μια μελωδία Ιππικού τύπου «Επίθεσηηη!!!». Αυτό είναι πολύ δυσλειτουργικό, καθώς οι πιθανότητες την στιγμή της πείνας είναι να αρπάξεις ότι πιο ανθυγιεινό βρεις μπροστά σου.

 

Η λύση: Προσπάθησε την ημέρα που ψωνίζεις τρόφιμα, να σχεδιάζεις, τα γεύματα της εβδομάδας. Ακόμα φρόντισε να προμηθευτείς υγιεινά σνακ και γρήγορες τροφές για ώρα ανάγκης (υλικά για τόστ, αυγά), ώστε την στιγμή που δεν θα έχεις προλάβει να μαγειρέψεις, να μην ξεσπάσεις σε ότι βρεις μπροστά σου. Ακόμα ότι θεωρείς ανθυγιεινό δεν θα πρέπει να μπαίνει σπίτι.

 

Κάνω διατροφή αλλά έχω και δύο ρεπό

 

Είσαι απόλυτα συνεπής, αλλά στα διατροφικά ρεπό σου ξεφεύγεις και τρως και τα ντουλάπια! Το κακό της υπόθεσης είναι ότι μπορεί να σαμποτάρεις με αυτόν τον τρόπο όλη την προσπάθεια της προηγούμενης εβδομάδας.

 

Η λύση: Μπορείς να θεσμοθετήσεις μια σταθερή λιχουδιά με χαμηλά λιπαρά, υπολογισμένη στην διατροφή σου (baked πατατάκια και μπύρα light για παράδειγμα ή σουβλάκι με αλάδωτη πίτα και καλαμάκι κοτόπουλο ή χοιρινό) και να την απολαμβάνεις σε σταθερή βάση. Ακόμα μπορείς να κάνεις ένα μη διατροφικό δώρο στον εαυτό σου για επιβράβευση ή να δοκιμάζεις ένα διαφορετικό μπουφέ έθνικ κουζίνας κάθε εβδομάδα, με ποικιλία γεύσεων και προσοχή!

 

Να πίνεις αλκόολ πριν κοιμηθείς

 

Το να πίνεις ένα ποτήρι αλκοολούχο ποτό κάθε βράδυ δεν είναι καταστροφικό, αλλά οι θερμίδες έχουν την τάση να αθροίζονται. Ταυτόχρονα εγείρονται και ανησυχίες του τύπου: «Γιατί ΚΑΘΕ βράδυ; Θα πάθεις τίποτα αν δεν πιείς μια φορά;» και σαμποτάρεις την διατροφή σου.

 

Η λύση: Προσπάθησε να μεταφέρεις το αλκοόλ σου ως συνοδευτικό του φαγητού, πίνοντας ένα ποτήρι κρασί! Καλύτερα το κρασί να παίξει θερμιδικό ρόλο στο βραδινό σου (και να το υπολογίσεις), παρά να το καταναλώσεις ως διαφορετικό «γεύμα», στερούμενος ένα βραδινό σνακ που μπορείς να φας βλέποντας τηλεόραση.

 

Το πλοίο της ερήμου

 

Πλοίο της ερήμου είναι το παρατσούκλι της καμήλας και έχει ένα χαρακτηριστικό: πίνει σπάνια νερό και μόνο όταν βρίσκει. Ως χαρακτηριστικό είναι πολύ κακό για το σώμα σας το οποίο χρειάζεται ενυδάτωση, ενώ η αφυδάτωση δυσκολεύει κατά πολύ την όποια προσπάθειά σας για άσκηση, ρίχνοντας την ενέργειά σας στα τάρταρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δίψα είναι μονάχα το πρώτο σύμπτωμα της αφυδάτωσης και το σώμα μας ρίχνει τους βιοολογικούς μας ρυθμούς, ώστε να επιβιώσει σε παρατεταμένο διάστημα δίψας.

 

Η λύση: Καλό είναι να συνηθίσεις στην ιδέα να πίνεις ένα με δύο ποτήρια νερό με το φαγητό (και χορταίνει και ενυδατώνει), όταν γυμνάζεσαι και στην εργασία σου, όπου οι περισσότεροι ξεχνιούνται.

 

Σήμερα θα βγω να πιώ και θα πάρω θερμίδες. Δεν θα φάω για να αποφύγω τις έξτρα θερμίδες.

 

Όλοι έχουμε γνωρίσει κάποια κοπέλα που επιβιώνει με καρότα και αγγουράκια για να μην παχύνει. Ταυτόχρονα, δεν αφήνει ξηροκάρπι για ξηροκάρπι όρθιο, ενώ μετά από τρεις βότκες λεμόνι και σχεδόν άδειο στομάχι το κεφάλι κουδουνίζει επικίνδυνα. Πάντα υπάρχει ο φόβος στέρηση στην στέρηση να ξεφύγει είτε προς νευρική ανορεξία το πράγμα, είτε προς επίθεση στο ψυγείο αν η στέρηση χτυπήσει ταβάνι.

 

Η λύση: Ότι και να πεις οι δίαιτες πείνας είναι καταστροφικές για τον οργανισμό και δεν πείθεις κανένα. Καλύτερα να φας δύο καλαμάκια σκέτα και να μην κάνεις κεφάλι με δύο ποτά. Στο κάτω-κάτω μπορείς να αθλείσαι τακτικά και να μην στερείσαι το βραδινό σου για να πιείς δύο ποτά έξω.

 

Φαγητό στο γραφείο

 

Τα στατιστικά λένε πως όσοι τρώνε στο γραφείο έχουν πολύ καλές πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι, να έχουν υψηλή χοληστερόλη και χαμηλά επίπεδα βιταμινών. Σύν τοις άλλοις δουλεύεις ακόμα και στο διάλειμμά σου και χάνεις σε αυτοσυγκέντρωση.

Η λύση: Μια βόλτα, μετακίνηση σε άλλο χώρο για το φαγητό, πιατάκι ή ταπεράκι στο χέρι και έξω από το κτίριο. Σήκω σε όρθια στάση για να βελτιώσεις και την κυκλοφορία του αίματος.

 

Γυμνάζομαι, άρα θα τρώω όσο θέλω!

 

Νννννναί… Βασικά κάτι δεν έχεις πιάσει. Τρως για να ζήσεις. Δεν ζεις, αθλείσαι, ξοδεύεις ενέργεια και θερμίδες για να τρως όσο θέλεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις το φαγητό υπερκαλύπτει κάποιο άλλο κενό (ψυχολογικής φύσης, αλλά δεν είναι απολύτως το αντικείμενό μας για να αναλύσουμε) και καλό είναι να δείτε τον λόγο που ξεσπάτε στο φαγητό.

 

Η λύση: Οι μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και οι τροφές με καλά λιπαρά, όπως οι ξηροί καρποί σου δημιουργούν την αίσθηση του κορεσμού. Οπότε αποκόβεσαι από την ανάγκη να τρως μεγάλες ποσότητες φαγητού και νιώθεις χορτάτος.

 

Φαγητό α λα πελοποννησιακά!

 

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μαγειρέματος στην Πελοπόννησο είναι το πολύ αλάτι! Κάτι το κακό για την χοληστερίνη, για την πίεση και την γενικότερη υγεία μας. Γενικά δεν κερδίζετε τίποτα από το αλάτι πέρα από την γεύση, ενώ η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι τα 2.3 γρ.

 

Η λύση: Νοστιμήστε το φαγητό σας με βότανα, φρέσκια ρίγανη, φρέσκο θυμάρι ή λεμονοθύμαρο, ματζουράνα και φυσικά με πιπέρι! Καμία θερμίδα και απίστευτη γεύση. Να θυμάστε ότι όλα τα είδη αλατιού έχουν Νάτριο και πως δεν υπάρχει αλάτι καλό για υπερτασικούς (με λιγότερο νάτριο φυσικά και υπάρχει). Όποιος διαδίδει τα περί καλού αλατιού, ας το αποδείξει!