ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χρειάζεσαι συμπληρώματα πριν την προπόνηση;

Εάν η απόδοσή σου είναι πεσμένη ή εξαντλείσαι από τη στιγμή που μπαίνεις στο γυμναστήριο ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις ένα συμπλήρωμα  πριν την προπόνησή σου για να σε βοηθήσει να πάρεις τα πάνω σου.  

 

 

Γιατί να πάρεις ένα συμπλήρωμα διατροφής πριν την προπόνηση

1 Θα έχεις περισσότερη ενέργεια

Πηγαίνεις στο γυμναστήριο μετά από 10 ώρες στη δουλειά και χρειάζεσαι κάτι που να ανεβάσει την πεσμένη σου ενέργεια; Δεν είσαι o μόνος. Για να μπορέσεις να πάρεις ενέργεια επίλεξε ένα συμπλήρωμα διατροφής που να περιέχει υδατάνθρακες ή καρνιτίνη. Η καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που βοηθά τον οργανισμό στην παραγωγή της ενέργειας. Η καρνιτίνη μεταφέρει συνήθως λιπαρά οξέα στα κύτταρα και αυτά μετατρέπονται σε ενέργεια, την οποία χρησιμοποιούν η καρδιά, οι μύες, και οι άλλοι ιστοί του σώματος. Η καρνιτίνη παίζει επίσης ζωτικό ρόλο στον μεταβολισμό μιας σειράς άλλων σημαντικών ουσιών ενώ ενισχύει την αντοχή των ατόμων που έχουν αποδυναμωθεί από κάποια ασθένεια και ενισχύει την αποκατάσταση των μυών ύστερα από την άσκηση.

 Διάβασε σχετικά: Τι συμπληρώματα να πάρεις πριν και μετά τη προπόνηση;

2 Θα ασκηθείς σκληρότερα και περισσότερο

Όσο πιο δυνατή και καλύτερη φυσική κατάσταση έχεις τόσο πιο σκληρά workouts θα κάνεις. Έτσι, αν θέλεις κάτι που θα σου δώσει δύναμη η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της φυσικής αντοχής και της απόδοσης. Είναι ένα από τα λίγα συμπληρώματα που αυξάνουν την απόδοση και στους αερόβιους και στους αναερόβιους αθλητές. Επιπλέον, εάν θέλεις να ανεβάσεις τον μεταβολικό σου ρυθμό κατά τη περίοδο απώλειας λίπους θα επωφεληθείς από την πρόσληψη καφείνης.

 

3 Θα κάψεις περισσότερο λίπος

Τα συμπληρώματα που συνιστώνται για λήψη πριν την προπόνηση περιέχουν συνήθως καφεΐνη και εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, το οποίο σε βοηθά να κάψεις περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου. Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι κατεχίνες που περιέχει το πράσινο τσάι προάγουν τη θερμογένεση και βελτιώνουν την ικανότητα του σώματος να κάψει με φυσικό τρόπο επιπλέον λίπος (έρευνες δείχνουν ότι βοηθά στην καύση λίπους έως και 43% περισσότερου λίπους).

 

4 Θα αυξήσεις τον μυϊκό σου όγκο

Αν πάρεις πρωτείνη πριν από την προπόνηση θα θρέψει τους μύες σου κατά τη διάρκεια της άσκησης και κατόπιν θα βοηθήσει στη διαδικασία της ανάρρωσης. Αν επιλέξεις BCAAs, αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου, θα βελτιώσεις την πρωτεϊνική σύνθεση των μυών.

 

Τι να αποφεύγεις

Εμπιστεύσου τον φαρμακοποιό ή το γιατρό σου όταν σκέφτεσαι να πάρεις κάποια συμπληρώματα πριν την προπόνηση και φρόντισε να αποφεύγεις:

Συμπληρώματα με περιττά συστατικά

Μερικές φορές, οι εταιρείες προσθέτουν πολλά συστατικά για τα οποία δεν υπάρχουν εμπεριστατωμένες επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν τα οφέλη τους. Απέφευγε τα προϊόντα που φορτώνονται με μαλτοδεξτρίνη, τεχνητά αρώματα και άλλες ουσίες που δεν θα σε βοηθήσoυν στην προπόνηση σου.

 Συμπληρώματα με τεχνητά γλυκαντικά

Αρκετά συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη, και καλό είναι να τις αποφεύγεις.

Συμπληρώματα που υποστηρίζουν το ανέφικτο

Όλοι έχουμε δει ή ακούσει διαφημίσεις όπως «Καίει το λίπος σε χρόνο dt!» αλλά όσον αφορά τα αποτελέσματα όλα είναι σχετικά. Τα συμπληρώματα μπορεί να είναι αποτελεσματικά στο να σε βοηθήσουν να φτάσεις τους στόχους σου, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα να αυξήσουν τους ρυθμούς της καρδιάς και την πίεση του αίματος, ενώ άλλα μπορεί να μην φέρουν καθόλου αποτελέσματα. Κι αυτό ισχύει ακόμη και για κάποια δημοφιλή συμπληρώματα τα οποία έχουν απλώς καλό μάρκετινγκ. Τίποτα άλλο.

Συμπληρώματα με κακές κριτικές

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βρεις ένα καλό συμπλήρωμα είναι να διαβάσεις τα σχόλια σε κάποιο φόρουμ από πραγματικούς ανθρώπους που το χρησιμοποιήσαν.