ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χρειάζεσαι ή όχι τζελάκια καφεΐνης στο τρέξιμο;

Δίνουν ή όχι ώθηση τελικά στις επιδόσεις σου;

Οι περισσότεροι από εμάς, το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν ξυπνάμε είναι να ανάψουμε την καφετιέρα. Το καυτό ή κρύο, γεμάτο με καφεΐνη, ρόφημα είναι απαραίτητο το πρωί και βασική προϋπόθεση για να ανοίξει το μάτι σου και να μιλήσεις σαν άνθρωπος. Γενικά ο καφές δεν μας δίνει μόνον ενέργεια αλλά βοηθά και στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης. Απορροφάται πολύ γρήγορα από το γαστρεντερικό σύστημα ενώ είναι και ένα ήπιο διεγερτικό. Υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση καφείνης. Το ερώτημα όμως είναι: Χρειάζεσαι ή όχι τζελάκια καφεΐνης στο τρέξιμο; Τι δείχνουν οι έρευνες;

Η καφεΐνη σε κάνει να νιώθεις καλά

Αυξάνει τη συγκέντρωση των ενδορφινών στον εγκέφαλο (γι 'αυτό νιώθεις και τόσο υπέροχα μετά από μια κούπα καφέ το πρωί). Εάν χρειάζεται να τρέξεις πιες ένα φλιτζάνι καφέ μισή ώρα πριν για να ενισχύσεις τη συγκέντρωσή σου. Διάβασε περισσότερα: 12 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν πίνεις καφέ

Η καφεΐνη ενισχύει την ταχύτητά σου

Ο καφές είναι το τέλειο διεγερτικό, καθώς η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και την ικανότητα συγκέντρωσης. Επίσης, η καφεΐνη βελτιώνει τον νευρομυϊκό συντονισμό, οπότε ο εγκέφαλός σου στέλνει το μήνυμα στους μυς πιο γρήγορα. Αυτό βελτιώνει την απόδοσή σου και μπορείς να τρέχεις πιο πολύ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δρομείς, μαραθωνοδρόμοι, ποδηλάτες, κωπηλάτες, κολυμβητές και παίκτες του τένις μπορούν να πάρουν μια ώθηση στην ταχύτητα τους από την καφεΐνη. 

Η καφεΐνη βελτιώνει την αντοχή σου 

Η καφεΐνη χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από κορυφαίους αθλητές για να βελτιώσει την αντοχή τους. Παραμένει στον οργανισμό σου για αρκετές ώρες, έτσι εξακολουθεί να παρέχει τα οφέλη της καθώς φτάνεις στο τέλος του αγώνα. Δεν το πιστεύεις; Πάρε ένα energy gel με καφεΐνη στα μέσα της προπόνησής σου και θα εκπλαγείς ευχάριστα από την αύξηση της δύναμης που θα σου προσφέρει. 

Διάβασε περισσότερα: Πόσες θερμίδες έχει ο καφές μου και το αναψυκτικό μου;

Η καφεΐνη μειώνει την κόπωση

Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματας καφεΐνης (3-6mg /kg) είναι αποτελεσματικά στη μείωση του αισθήματος της κόπωσης. 

Η καφεΐνη σύμβαλλει και στην απώλεια βάρους

Η καφεΐνη αυξάνει την κυκλοφορία των ελεύθερων λιπαρών οξέων, πράγμα που σημαίνει ότι εξοικονομεί γλυκογόνο (διατηρεί τους υδατάνθρακες) και ενεργοποιεί την καύση τους. Έτσι, αυξάνει την ταχύτητα με την οποία το σώμα σου μπορεί να χρησιμοποιήσει το λίπος για ενέργεια. Λοιπόν, τι περιμένεις; Άναψε την καφετιέρα τώρα!

Διάβασε περισσότερα: Μήπως το παρακάνεις με τον καφέ (και δεν το ξέρεις);

Αν σκέφτεσαι να τα δοκιμάσεις

Η καφεΐνη είναι το πιο δημοφιλές εργογόνο αθλητικό βοήθημα. Πολλοί δρομείς καταναλώνουν gel καφεΐνης για να δώσουν ενέργεια στο σώμα τους στα μέσα της προπόνησής τους.

Επειδή η ποσότητα καφεΐνης διαφέρει σε αυτά τα προϊόντα, έλεγχε την ετικέτα για να δεις πόσο περιέχει. Σε γενικές γραμμές δίνουν 25-100mg ανά μερίδα.

Εάν τρέχεις και δεν χρησιμοποιείς συχνά καφεΐνη, αλλά θέλεις να δοκιμάσεις καλό θα ήταν να ξεκινήσεις με μια συντηρητική δόση των 25mg για να δεις πώς αντιδράς κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου κι αν λειτουργεί σε σένα ή όχι.